Dinçer: “Sanayi Sitesi İçin Yerel Ve Genel İdareden Destek İstiyoruz”

Güncelleme Tarihi:

Dinçer: “Sanayi Sitesi İçin Yerel Ve Genel İdareden Destek İstiyoruz”
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 11:12

MERSİN ESOB BAŞKANI TALAT DİNÇER, İÇİNDE 6-7 SEKTÖRÜ BARINDIRAN, MESLEK OKULU, AR-GE MERKEZİ, TEKNOPARKI, SHOWROOMU İLE 6 BİN İŞ YERİNİ BARINDIRACAK BİR SANAYİ SİTESİ KURMAYI PLANLADIKLARINI BELİRTEREK, YEREL VE MERKEZİ İDAREDEN DESTEK İSTEDİ.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, 10 yıldır Mersin’e 6 bin iş yeri kapasiteli devasa bir sanayi sitesi kazandırmak için uğraştıklarını belirterek, 6-7 sektörü içinde toplayarak kenti rahatlatacak sanayi sitesinin hayata geçmesi için yerel ve merkezi idareden destek istedi.
Mersin ESOB Başkanı Dinçer, Mersin’e yapmayı istedikleri 6 bin iş yeri kapasiteli sanayi sitesi sorununu hala çözememekten yana dertli. Sanayi sitesi ile ilgili gelinen süreçteki son durumu İHA muhabirine anlatan Dinçer, 10 yıldır kente devasa bir sanayi sitesi kazandırmak için uğraştıklarını belirterek, “10 yıldır bir sanayi sitesiyle ilgili çalışmamız var. Biz daha sanayi sitesini kuramadık. Bu, yerel idarelerin ve genel idarenin ayıbıdır” dedi.
“10 YILDIR YALVARIYORUM, UĞRAŞIYORUM”
Sanayi sitelerinin genellikle yerel idarenin, merkezi idarenin de desteğiyle aldığı kararla ‘merdiven altı üretim istemiyoruz, şunu istemiyoruz, bunu istemiyoruz’ denilerek kurulduğunu ve şehir içinde kalan esnafın bu sitelere gitmeye zorlandığını aktaran Dinçer, esnafın ise bundan hep kaçtığını söyledi. Bugüne kadar esnafın yerel ve merkezi idareden sanayi sitesi talebi olmadığına dikkat çeken Dinçer, “10 yıldır ben uğraşıyorum, ben yalvarıyorum, ‘bize bir alan gösterin, biz bu şehri güzelleştirelim, bu merdiven altlarından kurtulalım’ diyoruz, ancak bizim önümüze doğru dürüst bir alan açıp, ‘şurası sizin sanayi alanınız, gidin burayla ilgili çalışma yapın’ diyemiyorlar” ifadelerini kullandı.
Kurmayı planladıkları sanayi sitesi ile ilgili son dönemde yeni bir gayret içine girdiklerini dile getiren Dinçer, geçtiğimiz günlerde Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile bu konuda bir görüşme yaptıklarını, Çakacak’ın da ‘Bu işi ben çözeceğim” dediğini anlatarak, “İnşallah çözer. Çünkü bu kentin biraz modernizasyona ihtiyacı var. Bizim o 100 metrekare dükkanlardan çıkıp, 400-500, hatta bin metrekarelik alanlara ihtiyacımız var. Üretim yapabilmemiz için başka şansımız yok. Şu an yeni makine gelse bile o atölyenin içine konuşlandıramayız” diye konuştu.
“ÜRETİM YAPABİLMEK İÇİN MODERN İŞ YERLERİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Yaptıkları ankette 6 bin iş yerine ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığı bilgisini veren Dinçer, planladıkları sanayi sitesinde metal işleri, oto sanatkarlar, mobilyacılar, matbaacılar, tekstil, alüminyumcular, PVC’cilerin olacağı 6-7 sektörün yer almasını düşündüklerini belirtti. Tüm bunları şu an planladıklarını vurgulayan Dinçer, “Bu sektörlerde tüm arkadaşlarımızın daha modern iş yerlerine ihtiyacı var. Bunları böyle yerlere taşıyalım ki, bunlar sanayi sicilinden, teşviklerden, kredilerden yararlansın. Bütün bu imkanları biz kendi kendimize sağlayalım diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Esnafın eleman sıkıntısı çektiğine de işaret eden Dinçer, bu sorunu çözmek için Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Meslek Lisesi örneğinde olduğu gibi bu sanayi sitesi içinde elemanları kendilerinin yetiştirecekleri bir meslek okulu açmayı projeye dahil ettiklerini bildirdi. “Burada okuyan çocuklarla biz sanayide iç içe olmalıyız. Bu çocukları sanayimizde yetiştirmeliyiz” diyen Dinçer, proje üzerinde sürekli çalıştıklarını ve geliştirdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti: “6 bin iş yeri çok büyük, devasa bir yer. İçerisinde Ar-Ge Merkezi, teknoparkımız, mesleki okulumuz, çok büyük bir alanda ürünlerin sergilenebileceği çok güzel bir showroom merkezimiz, sosyal tesislerimiz, bir poliklinik ile iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin de verilebileceği birimler olacak. Bütün bunları planladık, kafamızda projeler çok büyük ama alan elimizde olmadığı, önümüzü göremediğimiz için bazı şeyleri biraz bekletiyoruz. Alan tamamen önümüze açıldığında ve yapılabilecekleri ortaya koyduğumuzda bütçemize, imkanımıza göre bir sanayi sitesi yapacağız. Bu Mersin için de son derece gerekli bir şey.”
“YEREL İDARE ÖNÜMÜZÜ AÇSIN, GENEL İDARE DESTEK VERSİN”
Esnafa yardımcı olmak adına mücadele verdiklerinin altını çizen Dinçer, “Bu mücadelede de yerel idarelerin önümüzü açmasını istiyoruz. Genel idarelerin bize biraz destek olmasını istiyoruz” dedi.
Yapmayı düşündükleri sanayi sitesi için Toroslar ilçesinde 5 bin dönümlük bir alan belirlediklerini, ancak yasal süreçleri tamamlayana kadar arsa fiyatlarının fırladığını da söyleyen Dinçer, şöyle devam etti: “Bu işe ilk girdiğimizde bize yardımcı olunsaydı biz orada metresi 10-15 liradan arsa alacaktık, bugün oldu dünyalar. Belirlenen alan da hep şahıs arazisi. Biz bunu vatandaştan satın almak durumundayız. Bizim giderlerimiz o kadar çok ki, halbuki bu konuda Bakanlığımız bu alanı belirleyip, yerel idareyle istişare halinde oraları kamulaştırabilirdi. Kamulaştırdıkları fiyata bize ya kendi marifetleriyle iş yeri yapıp satabilirlerdi ya da arsayı bize satabilirlerdi veya arsa konusunda bize yardımcı olabilirlerdi. Bu işleri yaparken çok dikkat etmek lazım. Yazık, esnafın cebinden çıkıyor bu para. Esnaf zaten çok sıkıntılı, insanlar ödemelerini yapamıyor. Ne kadar ucuza mal edebilirsek esnafa o kadar büyük katkımız olur.”
“UMUTLUYUM, KONU TOPRAK KURULU’NA GELDİ”
Bunun sadece ESOB’un çabalarıyla yapılmasının mümkün olmadığını kaydeden Dinçer, “Yerle ilgili esnaftan para toplamamız lazım. Bunun için de ucuz veya faizsiz krediye ihtiyacımız var. Alan belirlendiğinde biz bir çalışma yapıp Bakanlığa gidip oturacağız, Bakan Bey ile konuşacağız ve nasıl destek verebileceklerini soracağız. TOKİ yapsın hiç önemli değil, önemli olan Mersin kazansın. Biz bunu istiyoruz. Onun için bizim gücümüzle olacak bir iş değil, hükümetin, yerel idarenin ve ESOB’un bir araya gelip bu olayı karşılıklı olarak çözmeleri lazım” ifadelerini kullandı.
Son durumda umutlu olduğunu dile getiren Dinçer, sözlerini şöyle tamamladı: “Konu Toprak Kurulu’na kadar geldi. Toprak Kurulu’ndan geçerse çalışmaya başlayacağız. Ama orada da eğer önümüze bürokrasi çıkar, bu konuyu da reddederlerse artık ben de yoruldum, artık ben de sanayi sitesiyle alakalı bir gayret içinde olmak istemiyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!