Güncelleme Tarihi:
MERSİN’in Erdemli İlçesi'nde, 'Frenk yemişi', 'Hint inciri’ ya da 'Kaynana dili' olarak da bilinen dikenli incirin ekonomik değerinin artırılması amacıyla AB projesi uygulamaya konuldu. Proje kapsamında 25 ziraat mühendisi ve teknik elemanın eğitimine başlandı. Eğitimde İtalyan uzmanlar görev aldı.
ÜRETİCİLERE EĞİTİM
Erdemli Akdeniz Natürel Yaşam Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Avni Taşyürek, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen toplantıda konuyla ilgili bilgi verdi. Taşyürek, AB tarafından kabul edilen 'Sivil Toplum Diyaloğu, Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma' adlı proje ile dikenli incir üreticilerinin eğitimden geçirilerek daha çok kazanmalarının hedeflendiğini söyledi.
İHRACATI YAPILACAK
Projenin birinci etabında halka ve kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine ulaştıklarını belirten Taşyürek, 2’nci etap da ise 25 ziraat mühendisine İtalya’dan gelen 4 uzman tarafından eğitim verileceğini dile getirdi. Ardından, 500 dikenli incir üreticisinin de eğitime tabi tutulacağını anlatın Taşyürek "Bütün bu çalışmalar ile dikenli incirin tablalarda satışının yanında modern tekniklerle üretilip paketlemesi yapılarak, Avrupa’ya ihracatının sağlanması amaçlanıyor" dedi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Kemal Kaçmaz ise Türkiye’nin 10 milyar Dolar olan 2023 yaş meyve sebze ihracat hedefinin gerçekleşmesi için öncelikli olarak yöresel ürünlerin yurt dışında da pazarlanması gerektiğini dile getirdi.
Proje eş finansman ortağı Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin de Türkiye’de doğal ortamında kendiliğinden yetişen dikenli incirin kültür altına alınarak, bahçelerde modern tarım teknikleri ile yetiştirileceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından İtalyan uzmanlar tarafından teknik elemanlara verilecek bir haftalık eğitim başladı.
Mehmet DOĞANER / ERDEMLİ(Mersin) ,(DHA)
MD(AŞ/EŞ)(01.06.2016),(FOTOĞRAFLI)