IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2015 11:58
MERSİN’DE MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DE YER ALDIĞI, UNICEF TÜRKİYE OFİSİ’NİN YÜRÜTTÜĞÜ ÇOCUK DOSTU ŞEHİRLER PROJESİ’NİN MERSİN ÇOCUK EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BURHANETTİN KOCAMAZ, BU KONUDA ÜZERLERİNE DÜŞENİ SONUNA KADAR YAPMANIN GAYRETİ İÇİNDE OLACAKLARINI SÖYLEDİ. PROJENİN TANITIMINI UNICEF TÜRKİYE GENÇ KATILIMI VE GÜÇLENDİRİLMESİ SORUMLUSU VE ÇOCUK DOSTU ŞEHİRLER ULUSAL PROJE KOORDİNATÖRÜ NİLGÜN ÇAVUŞOĞLU YAPTI.
Mersin’de Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de yer aldığı, UNICEF Türkiye Ofisi’nin yürüttüğü Çocuk Dostu Şehirler Projesi’nin Mersin Çocuk Eylem Planı Çalıştayı düzenlendi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, bu konuda üzerlerine düşeni sonuna kadar yapmanın gayreti içinde olacaklarını söyledi.
Çocuk Dostu Şehirler Projesi Mersin Çocuk Eylem Planı Çalıştayı, UNICEF Türkiye, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve sponsor firmanın katkılarıyla Atlıhan Otel’de düzenlendi. Çalıştaya, Büyükşehir belediye Başkanı Kocamaz, Çocuk, UNICEF Türkiye Genç Katılımı ve Güçlendirilmesi Sorumlusu ve Çocuk Dostu Şehirler Ulusal Proje Koordinatörü Nilgün Çavuşoğlu, projede yer katılımcılar ve gönüllü gençler katıldı.
Koordinasyonunda İçişleri Bakanlığı’nın da yer aldığı, uygulamada çocukların haklarının politikalara, yasalara, programlara ve bütçelere yansıması anlamına gelen Çocuk Dostu Şehir Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Başkan Kocamaz, çocukların saf, temiz, içinden geldiği gibi konuşan, riyası olmayan ve yalandan uzak bireyler olduklarını vurguladı. Yetişkinlerin, saf ve temiz olarak doğan çocukları, büyüdükçe kendilerine benzetmeye çalıştıklarını belirten Kocamaz, “Aileler maalesef bilinçli ya da bilinçsiz çocuklarına devamlı bir korkuyla eğitim vermeye çalışıyor. Oysa çocuklarımız geleceğimiz, ismimizi devam ettirecek, saf ve temiz duygularla doğan, öyle yetişmesi gereken bireyler. Ülkenin geleceği olan çocukları ne kadar iyi yetiştirebilirsek, çevreye duyarlı, saygı ve sevgi hisleriyle donatılmış, insanlara yaklaşımı pozitif olan bir şekilde yetiştirebilirsek geleceğe de güvenle bakmamız söz konusu” dedi.
“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMANIN GAYRETİ İÇİNDEYİZ”
Bu tür toplantıların, çocukların daha iyi yetişmesine, daha iyi gelişmesine, bilinçlenmesine, barışa, sevgiye, dostluğa, kardeşliğe yönelik davranışlar üstlenmesine ve bu dünyayı yaşanılabilir bir dünya haline getirmek için gayret göstermesine vesile olacağının altını çizen Kocamaz, “ Bu çalışmalar belki Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde yeni başlıyor. Biz 30 Mart öncesi
seçim çalışmaları döneminde de Kadın Dostu Kent, Yaşlı Dostu Kent, Engelli Dostu Kent ve Çocuk Dostu Kent olarak bazı taahhütleri imzaladık. Bu taahhütleri yerine getirme konusunda da başta engelliler olmak üzere gayretlerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Önemli olan, iyi niyetle yola çıkmak ve çıktığınız bu yolda da kararlı olmak, verdiğiniz kararlardan dönmemek ve mutlaka sonuca ulaşmak için gece gündüz demeden çalışmak hepimizin şiarı olmalıdır. Biz yerel yönetim olarak üzerimize düşeni sonuna kadar yapmanın gayreti içerisinde olacağız. Ama sadece belediyenin gayretleri problemlerin tamamının çözümüne yeterli olmayabilir. Dolayısıyla bu kentte yaşayan herkesin, Mersin’in bileşenlerinin her konuda duyarlı olması, meseleye sahip çıkması ve sonuç alınması konusunda da bizlere destek vermesi gerekiyor” diye konuştu.
“ÇOCUK DOSTU ŞEHİR’DE ÇOCUKLAR KENT YÖNETİMİNİN AKTİF KATILIMCILARIDIR”
Kocamaz’ın konuşmasının ardından UNICEF Türkiye Ulusal Proje Koordinatörü Nilgün Çavuşoğlu da Çocuk Dostu Şehirler Projesi’nin tanıtımını yaptı. Çocuk Dostu Şehirler projesinin çok uzun zamandır UNICEF’in uzmanlığında geliştirilmiş bir program olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Dayandığı nokta Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi. Çocuk Dostu Şehir’in temeli, o şehir sınırları içinde yaşayan tüm bireylerin tüm çalışmalara aktif katılımı, söz sahibi olması ve katkı vermesidir. Çocuk Dostu Şehir’de çocuklar kent yönetiminin aktif katılımcılarıdır ve fikirleri kent yönetimi tarafından dikkate alınır. Bu fikirler kent politikalarında hayat bulur” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Çocuk Dostu Şehir’de çocukların sağlık ve eğitim gibi temel hizmetleri almaları, caddede tek başına güven içinde yürümeleri, arkadaşları ile oyun oynamaları ve yeşil alana sahip olmaları, kültürel ve sosyal etkinliklere katılmaları, etnik köken, din, gelir, cinsiyet veya engellilik durumu ne olursa olsun, her hizmete erişime sahip şehrin eşit vatandaşı olmalarının önceliklendirildiğini kaydetti. Çocuk Dostu Şehir Projesi’nin oluşumunda 9 ana yapı taşı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Bu yapı taşlarını gerçekleştiren şehirler ‘Çocuk Dostu’ olarak ilan ediliyor. Bunlar, çocukların katılımı, çocukla ilgili yasal çerçevenin çocukların yararına olacak şekilde düzenlenmesi, şehir genelinde çocuk hakları stratejisi ise çocuk haklarının uygulandığının hissedilmesi, çocuklara yönelik bu hakları izleyen birimleri oluşturmak ve bununla ilgili koordinasyon sistemi geliştirmek, çocuk etki değerlendirmesi ve ölçülmesi, şehirde bütçe hazırlanırken özellikle çocukların kullanımına yönelik bir payın ayrılması, çocuk durum raporu hazırlanması, hakların bilinmesi ve çocuklar için bağımsız savunma yapan birimlerin sistem içerisinde oluşturulması” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, projenin amacının ise yerel yönetimlerin çocuk dostu politika ve programlar tasarlaması, bunları uygulaması ve çocuk dostu alanların oluşturulması için desteklemesi olarak açıkladı.