CHP'li Sağlar, Başbakan Yıldırım'a, Reza Zarrab'ı sordu

Güncelleme Tarihi:

CHPli Sağlar, Başbakan Yıldırıma, Reza Zarrabı sordu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2016 13:34

CHP'li Sağlar, Başbakan Yıldırım'a, Reza Zarrab'ı sordu

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA)- CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, TBMM Başkanlığı'na Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'a istisnai vatandaşlığın nasıl verildiğini sordu.
Fikri Sağlar, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istediği soru önergesinde, 'İran'a karşı uygulanan ABD ambargosunu delme, banka sahteciliği yapma ve kara para aklama' suçlamaları ile ABD'de tutuklanan 1983 doğumlu olan Reza Zarrab'ı 18 Mayıs 2016'da mahkemeye sunduğu kefalet dilekçesine göre, Türkiye'ye ailesiyle 1 yaşındayken geldiğini bildirdiğine dikkat çekti. Sağlar şu görüşlere yer verdi:
"Ancak 1999 yılında Dubai'ye taşınmışlardır. 2002 yılında ise ailesini bırakıp, 19 yaşındayken tek başına liseye kadar okuduğu Türkiye'ye dönmüştür. Bu bilgiler ışığında Zarrab'ın Türk vatandaşı nasıl olduğu kamuoyu tarafından tartışılmaya başlanmıştır. İddiaya göre Zarrab, 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 6'ncı maddesi ve Bakanlar Kurulu'nun 1 Haziran 2007 tarihli toplantısındaki 2007/1274 sayılı kararıyla vatandaşlığa alınmıştır. Ve yine iddiaya göre, ilgili madde öyle demese de, avukatlar Zarrab'ın 'istisnai vatandaş' olduğunu dile getirmişlerdir. Ayrıca arada 3 yıllık Dubai yerleşkesi olsa bile Zarrab'ın 1986'da Türkiye'ye geldiği ve vatandaşlık başvurusunu da Mahmud Ahmedinejad'ın İran'da iktidara geldiği 2005'te yaptığı belirtilmiştir."
Sağlar, iddialara göre eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun, Zarrab'ı şahsen tanımadığı görüşüne yer verdiği açıklamasında daha sonra şunları söyledi:
"Prosedür olarak bu durumlarda MİT, vergi idaresi gibi kurumların inceleme yapıp görüş bildirdiğini söylemiştir. Ancak sorun, Zarrab'ın avukatlarının iddia ettiği gibi istisnai bir işadamı olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduysa bunun herhangi bir somut unsurunun olmamasıdır. Daha da ilginç olan iddia ise Zarrab'ın vatandaşlığa alınmasından sonra çıkan Resmi Gazeteleri online olarak taranmasının ardından, herhangi bir bilgiye rastlanmamasıdır. Çünkü prosedür, devletin zaman zaman faydalı gördüğü kişileri istisna kabul edip Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş yapılabilmesidir. Ancak kanunları ihlal etmemek adına Resmi Gazete'de yayınlama şartı vardır. Bu çerçevede, Reza Zarrab'ı kim Türk vatandaşı yapmıştır? Reza Zarrab ne sebeple Türk vatandaşı yapılmıştır? Reza Zarrab, Türkiye vatandaşı olurken ülke yasa ve prosedürlerine uygun davranılmış mıdır? 'İstisnai vatandaş' ne demektir? Hangi nedenlerle istisnai vatandaşlık verilmiştir?"

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!