Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, kent merkezinin yenilenmesini içeren ‘Tarihe Gülümseyen Mersin’ projesi kapsamında Bakanlar Kurulu’ndan aldığı yetkinin, Akdeniz Belediyesi’nin açtığı davayla iptal edilmesi Büyükşehir Meclisi’nde tartışmaya neden oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk’e “Davadan vazgeçin hemen ihaleye çıkalım” derken, Akdeniz Belediyesi dava sürecini beklemekten yana tavır koydu.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı olağan toplantısının birinci birleşimi, Başkan Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, 27 gündem maddesi, komisyonlardan gelen 9 rapor ve 11 idare teklifi görüşüldü. Toplantıda, bazı meclis üyeleri, Mersin İdmanyurdu’nun sürekli ve yeterli kaynaklara ulaştırılmasına yönelik mecliste bir komisyon kurulması için teklif verdi. Bunun üzerine konuşan Başkan Kocamaz, oylama gerek görmeyerek, komisyonun kurulması için siyasi partilere en az bir üye seçmek için meclis sonuna kadar süre vererek, “Mersin İdmanyurdu profesyonel bir kulüp. Yerel yönetimler profesyonel kulüplere bu tür destekleri direkt olarak sağlayamıyor. Herkes düşünsün, 4 siyasi partiden en az birer temsilci ile bir araya gelsin ve neler yapılabilir, nasıl bir çözüm üretilebileceğinin kararını versinler” dedi.
Gündem maddelerinin ilgili komisyonlara havale edildiği mecliste, idareden gelen teklifler arasında MERULAŞ A.Ş.’nin teklifi dikkat çekti. Merkez Akdeniz ilçesindeki sınırları içerisindeki bazı açık ve kapalı otoparkların işletilmesi için Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran MERULAŞ A.Ş.’nin talebi, Plan Bütçe ve Şirket Hesaplarını İnceleme Komisyonlarına havale edildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, yıkım ve tahliye işlemi gerçekleştirdiği sahildeki 14 adet çay bahçesi ile Yosun Restoran, kent merkezindeki bazı kafe ve tekel büfeleri ile eski otogardaki 11 işletmenin işletme hakkının belediyeye devredilmesine ilişkin teklif ise yine ilgili komisyonlara havale edildi.
MECLİSE ‘TARİHE GÜLÜMSEYEN MERSİN’ PROJESİ DAMGA VURDU
Meclis toplantısına, Meclisine kent merkezinin yenilenmesini içeren ‘Tarihe Gülümseyen Mersin’ projesiyle ilgili tartışma damga vurdu. Büyükşehir Belediyesi’nin, kent merkezinin yenilenmesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak, Bakanlar Kurulu’ndan tek başına yetki almasını kabul etmeyen Akdeniz Belediyesi’nin, Danıştay’a dava açarak, karara itiraz etmesi ve idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle başlayan süreç, Büyükşehir Meclisine Kocamaz ve Türk arasında yaşanan tartışmayla yansıdı.
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümünde söz alan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk, Tarihe Gülümseyen Mersin Projesini yaklaşık 2 ay önce Başkan Kocamaz ile görüştüklerini söyledi. Eski Başkan Macit Özcan döneminde projenin 2-3 yıl oyalandığını belirten Türk, “Tren Garı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan alanı kapsayan proje için dosyaları Büyükşehir’e gönderdik, ancak bize 5-6 ay sonra bir yazı geldi ve yetkinin Bakanlar Kurulu kararı ile Büyükşehir’e verildiği bildirildi. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu kararıra itiraz ettik” diye konuştu.
“BU PROJENİN HAYATA GEÇMESİ İÇİN TÜM DESTEĞİ VE YETKİYİ VERMEYE HAZIRIZ”
Başkan Kocamaz’ın üzerinde durması halinde destek vereceklerini dile getiren Türk, “Bu projenin hayata geçmesi için tüm desteği ve yetkiyi vermeye hazırız. Akdeniz Belediyesi olarak sadece Tarihe Gülümseyen Mersin için değil, Mersin’de Büyükşehir’in taş üstüne taş koyması için kesinlikle destek sunarız. Çünkü bu ne Burhanettin’e ne Fazıl Türk’e ne başkasına kalır, Mersin’e kalır” ifadelerini kullandı.
Mahkeme kararı olmasına karşın yıkımı yılan hikayesine dönen Ulu Cami yanındaki kaba inşaatı bitmiş binayı da gündeme getiren Fazıl Türk, yıkım için 3 kez ihaleye çıktıklarını, ancak başvuru olmadığı için yıkımı gerçekleştiremediklerini anlattı. Türk, binanın yıkımı için Büyükşehir Belediyesi’ne yetki vermek istediklerini söyledi.
“DAVADAN VAZGEÇİN HEMEN YARIN İHALEYE ÇIKALIM”
Olaylara herkesin kendi açısından baktığı eleştirisini getiren Başkan Kocamaz ise Tarihe Gülümseyen Mersin ile ilgili kararın yıllar önce alındığını, bazı tesislerin 17. Akdeniz Oyunları çerçevesinde butik otel olarak kullanımına açılacağının planlandığını anımsatarak, “Akdeniz Oyunları yapılalı kaç yıl oldu, biz 2016’dayız halen oradaki işler bitmemiş. Eğer o işler Akdeniz Belediyesi tarafından tamamlanabilmiş olsaydı 2013’te kullanılabilirdi. Demek ki, orada bir sıkıntı var. Biz bu binaların bir an önce restorasyonun yapılarak işlevsel hale getirilmesi gayreti içerisindeyiz. Akdeniz ile daha önce yazışmalar yapılmış ve yetki Büyükşehir’e verilmiş. Biz de bu yetkiye dayanarak, elimiz daha güçlü olsun diye Bakanlar Kurulu’ndan yetki aldık. Akdeniz Belediyesi, ‘Bizim bu olaydan haberimiz yok, biz niye bypass edildik’ diyerek mahkemeye gidip yürütmeyi durdurma kararı alıyor. Ben de ister istemez tepki gösterdim. ‘Bu işi sırtıma mı alacağım? O zaman biz bu işten çekiliriz, Akdeniz Belediyesi yapsın, çıkar halka anlatırım’ dedim. Biz bu işten çekiliyoruz dediğimiz için arkadaşlar yumuşadılar ve davadan vazgeçeceklerini söylediler. Bize destek verirseniz biz bu taşın altına elimizi koyarız dedik. Biz ihale hazırlıklarına başladık, tam ihale yapacağız bu ortaya çıktı. Dolayısıyla iş bundan dolayı gecikti. O zaman yüzlerine de söyledim, şimdi burada milletin huzurunda da söylüyorum, o davadan vazgeçin, biz bu işi yapalım, yine oturalım birlikte yapalım. Ama şu ana kadar davadan vazgeçilmedi” şeklinde konuştu.
“BUNLAR KLASİK BELEDİYECİLİK ÖTELEME TAKTİKLERİ”
Ayrıca Ulu Cami’nin batı tarafındaki yıkım bekleyen binanın da yıllar önce yapıldığını, o dönemki belediye yönetimlerinin bunda çok büyük hatası olduğunu da vurgulayan Kocamaz, şunları söyledi: “Akdeniz Belediyesi buranın yıkımı ile ilgili alınan kararları uygulasın diye yazılar gönderilmiş, biz de 2 defa yazı gönderdik ve ‘Bu görev sizin, burayı derhal yıkın’ dedik. Fazıl bey, ‘Ben ihaleye çıktım, kimse ihaleye girmedi, onun için bunlar yıkılmadı’ diyor. Bunlar klasik belediyecilik öteleme taktikleri, bunu herkes yapmıştır. Akdeniz Belediyesi de bunu bilmeyenlere anlatabilir ama yıllardır belediyecilik yapanlara anlatması çok zor. Belediye istese bu binayı 100 kere yıkardı. Bir taraftan ‘Paramız yok, çıktığımız ihaleye kimse katılmıyor’ diyor, diğer yandan ‘Yıktırsa Büyükşehir’in cebinden bir şey çıkmayacak, tahsil edecek karşı taraftan’ diyor. O zaman siz niye yıkmadınız? Hiç kimse işin içine siyaset sokmasın. Mersin’in problemlerini çizmek için sizin serçe parmağınızın tırnağınızı koyduğunuz yere biz gövdemizi koyuyoruz. Bu kentte yapılması gerekenler, kurallar neyse ona herkesin uymasını istiyoruz.”
“BU KENTTE KANUNSUZLUK KANUN HALİNE GELMİŞ”
“Bu kentte kanunsuzluk kanun haline gelmiş. Yerel yönetimler de buna çanak tutmuşlar” diyen Kocamaz, mahkeme kararları olduğu halde uygulanmadığını, mahkemeyi alt edecek, meclisi kullanacak şekilde tekrar tekrar teklifler geldiğini belirterek, şöyle devam etti: “Hiç kimse mahkeme kararlarını bypass etmeye, yasaların arkasından dolanmaya kalkmasın. Onun için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. Biz el ele verirsek, Mersin’i ancak o zaman hak ettiği yere getiririz. Birbirimizin görevini tamamlamakla mükellefiz, hep birlikte bu kararların arkasında durursak ancak başarılı oluruz. Ama herkes kendine göre ayrı baş çeker, farklı farklı uygulamalarla bu kenti yönetmeye çalışırsa sonuç alma şansımız yok. Davadan vazgeçin yarın hemen biz ihaleye çıkalım” dedi.
“YOK SAYILMAMIZA İTİRAZ ETTİK”
Bunun üzerine yeniden söz alan Başkan Türk, belediyenin parası olmadığı için ihalelerine de kimsenin girmediğine dikkat çekti. Türk, “Bu ay bize yüzde 13,5 kesinti ile 3 milyon 300 bin TL para geldi. Sadece personel maaşı bu rakamı geçiyor. Bizde klasik olmaz. Ne yaparsan Mersin için yanındayız? ‘Gövdemizi koyuyoruz’ diyorsun teşekkür ederiz, vallahi biz de yapıyoruz. Mahkemeden önce zaten size yetkiyi verdik, dava edilmesine gerek yoktu. Bizim yok sayılmamıza itiraz ettik. Mersin için biz hazırız” diye konuştu.
Karşılıklı tartışmayla devam eden toplantıda Başkan Kocamaz, Türk’ün sözlerinin klasik taktikler olduğunu yineleyerek, şöyle devam etti: “Belediye kendine bir şey yapsa tamam anlarım, engelleyin. Ama bu toplum için yapılıyor. Belediye o bölgeyi restore edecek, siz bunun önüne geçiyorsunuz. Bu işin yapılmasını istiyorsanız davayı vazgeçeceksiniz.”
“DAVAYI GERİ ÇEKMEYECEĞİZ, HUKUKSAL SÜRECİ BEKLEYECEĞİZ”
Meclis toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ise tepkilerinin bir ilçe belediyesinin yok sayılmasına olduğunu söyleyerek, “Davayı geri çekmeyeceğiz. Hukuksal sürecin sona ermesini bekleyeceğiz. Büyükşehir Belediyesi eğer bizimle iş yapmak istiyorsa önce ilçe belediyelerini tanımak, onların kararlarına saygı duymak zorundadır. Burada bu olmuyor, sanki Akdeniz Belediyesi engelliyormuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Biz diyalogla müzakereyle bütün sorunlarımızı çözebiliriz. Ama müzakere olmadığı yerde bu üslubu da doğru bulmuyoruz. Davayı geri çekmeyeceğiz. Biz yargı sürecini bekleyeceğiz. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki aldıklarını yerel basından öğrendik. Çok sonra bu yazı bize geldi. Biz birlikte çalışmaya varız Büyükşehir ile ama o bizi yok sayarsa kusura bakmasın. Bakın yapılan bir çalışma var, projenin sahibi belli, Adana Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Mersin Valiliği ve Akdeniz belediyesi işin içinde, proje sona gelmiş. Geçen dönem bütün bunlar olmuş araya
seçim girmiş. Seçim sonrası bütün bunlar yokmuş gibi bize de bilgi vermeden, gitmiş Bakanlıktan yetki almış. Biz buna itiraz ettik. Bizi ‘vazgeç’ noktasına getirmesi doğru değil. Kendisi yargıya güveniyorsa saygı duyacak bekleyecek. Belki biz kaybederiz o kazanır, belki tersi olur. Bizi bu pozisyona düşürmesi doğru değil. Çok didaktik, üstenci bir tarzı doğru bulmuyoruz. Böyle bir şey olamaz. Bir büyükşehir belediye başkanının bir ilçeye yaklaşımı bu olmamalı. Bu demokratik bir tarz değil” ifadelerini kullandı.