IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2015 17:18
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI OLAĞAN TOPLANTISININ BİRİNCİ BİRLEŞİMİ, MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BURHANETTİN KOCAMAZ BAŞKANLIĞINDA YAPILDI.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’na, Büyükşehir Belediyesi’nin kuracağı ‘ALO 153’ hattı ile ilgili tartışmalar damga vurdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, mevcut durumda vatandaşların şikayet ve istekleri konusunda ilçe belediyeleri ile karışıklıklar yaşandığını belirterek, “153’ü hayata geçirmezsek Mersin çorbaya döner” derken, Yenişehir Belediye Başkanı Genç ise “Bu iş bizim sistemimizi bozar” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısının birinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, 47’si idareden gelen teklifler, 13’ü komisyon raporları, 14’ü de gündem dışı olmak üzere 74 madde görüşüldü. Gündem maddeleri arasında yer alan Sosyal Denge Sözleşmesi’ne ilişkin teklif, meclis üyelerinin görüşüne sunuldu. Buna göre, kamu çalışanlarının bağlı olduğu sendikalarla toplu sözleşme imzalama yetkisinin, 31 Aralık 2015 tarihinde sona ereceği belirtilerek, 2016-2017 yılları için Sosyal Denge Sözleşmesi’ni Büyükşehir Belediyesi adına yapmak üzere Başkan Kocamaz’a yetki verilmesi teklifi, meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda, Çukurova Belediyeler Birliği (ÇBB) tarafından 8-13 Aralık 2015 tarihleri arasında Balkan ülkelerine düzenlenecek inceleme gezisine, ÇBB üyelerine öncelik tanınması koşuluyla 7 MHP, 4 CHP, 3 AK Parti ve 1 HDP meclis üyesinin katılmasını içeren teklif de oy birliğiyle kabul edildi.
“MECLİS BUGÜN YENİŞEHİR’E ÇALIŞIYOR”
Öte yandan, 47 maddelik idare tekliflerinin 15’inin Yenişehir Belediyesi’ne ait olması, meclis toplantısında espriyle karşılık buldu. Çoğunluğu imar plan tadilatından oluşan Yenişehir Belediyesi’ne ait gündem maddeleri birbiri ardı sıra görüşülerek onaylanırken, Başkan Kocamaz’ın, Başkan Genç’e, “Bugün hep size çalışıyoruz. Bu kadar insan size çalışıyor“ demesi, salonda gülüşmelere neden oldu.
Toplantıda, komisyonlardan gelen raporlar da meclis üyelerinin görüşüne sunularak onaylanmasının ardından, gündem dışı görüşülen 14 madde de ilgili komisyonlara havale edildi.
“ALO 153’Ü HAYATA GEÇİRMEK MECBURİYETİNDEYİZ. YOKSA MERSİN ÇORBAYA DÖNEBİLİR”
Gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği ‘ALO 153’ ihbar hattı ile ilgili meclis üyelerine bir sunum yapıldı.
Sunumun ardından ‘ALO 153’ hattı ile ilgili olarak meclis üyelerine bilgi veren Başkan Kocamaz, ilçe belediyelerinin görüşlerine sundukları, vatandaşların ayrı ayrı ilçe belediyeleri yerine tek bir merkezden şikayet ve taleplerini iletebilecekleri bir çağrı ve ihbar merkezi olacak ‘ALO 153’e, bazı belediyelerin çekinceleri olduğunu söyledi. Merkez ilçelerden Yenişehir, Mezitli ve Toroslar ile Tarsus ve Silifke belediyelerinin kurulacak sisteme katılma konusunda tereddütleri olduğunu aktaran Kocamaz, vatandaşa verilen hizmetlerin daha hızlı ve kaliteli olabilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin koordinasyon içinde çalışmaları gerektiğine işaret etti. Mevcut sistemde her belediyenin kendi ihbar hattı olduğunu, bu durumun da karışıklığa yol açtığını dile getiren Kocamaz, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak 153 hattını hayata geçirmek mecburiyetindeyiz. Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı. İlçe belediyelerine ait şikayetler, belediyelerin ayrı ayrı hatları olduğu zaman birbirine takılıyor. Büyük bölümü de Büyükşehir Belediyesi’ne yapılıyor. Biz bu hattı hayata geçirdiğimizde, katılmayan belediyeler olduğu için işler karışacak. O durumda da Mersin çorbaya dönebilir” diye konuştu.
“BU İŞ BİZİM SİSTEMİMİZİ BOZAR”
Bunun üzerine söz alan Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, vatandaşın şikayet ve talepleri konusunda kendilerinin bir hattı olduğunu ve sistemin de çok iyi işlediğini belirterek, mevcut işleyişten yana olduklarını ifade etti.
Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk’ün destek verdiği ve sisteme katılacaklarını dile getirdiği tartışmaya daha sonra Yenişehir Belediye Başkanı Genç de dahil oldu. “Bu iş bizim sistemimizi bozar” diyen Başkan Genç, şöyle devam etti: “Bizim kurulu bir sistemimiz var. Ben her gün 50-100 şikayet alıyorum vatandaştan ve hepsini tek tek inceleyerek, ilgili müdürlere havale edip sonuçlandırırım. Sonuçlandıramayacağımız bir konuysa ve Büyükşehir ile ilgiliyse telefonla mutlaka vatandaşı arar durumu anlatırım. Hiçbir şekilde aksatmayız biz bunu. Büyükşehir Belediyesi, bu sistemle iyi bir görev yapmak istiyordur ama bu sistem bizi bozar. Yoksa biz buna karşı çıktığımız için değil. Üç dönemdir uyguladığımız ve başarıyla götürdüğümüz bu yöntemi ortadan kaldırır. Onun için bizi bu işten muaf tutarsanız, biz sistemimize devam edersek hiçbir sıkıntı olmayacak.”
“KİMSEYE ‘BU İŞE GİRECEKSİNİZ’ DEME YETKİMİZ YOK”
Genç’in konuşması üzerine yeniden söz alan Başkan Kocamaz, 153 hattının bir ihtiyaçtan kaynaklandığını vurgulayarak, “Kimseye ‘bu işe gireceksiniz’ deme yetkimiz yok. İster girer ister girmez. Ama Mersin’de 153 devreye girdiği zaman işler karışacak. Büyükşehir Belediyesi bunun için özel bir bölüm oluşturdu, orada 24 saat görevliler olacak. Açıklık ve şeffaflık olacak ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait şikayetler ekranda olacak. O problemler ekranda olduğu sürece de ilgili daire başkanları ve müdürler koltuklarında oturamayacaklar. Çünkü o problem ekranda ne kadar uzun süre kalırsa onlar da o derece fırça yiyecek” ifadelerini kullandı.
Kocamaz, toplantı sonunda 13 Kasım Cuma günü Mersin’de uluslar arası kardeş şehirler toplantısı yapılacağını belirterek, toplantıya yurt dışından 171 belediye temsilcisi ile Türkiye’nin dört bir yanından belediyelerin katılacağını söyledi. Kocamaz, amaçlarının yeni bir dayanışma örneği sergilemek olduğunu da sözlerine ekledi.