IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 12:03
MERSİN’İN BOZYAZI TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ TARAFINDAN PAZAR YERİNE KURULAN STANTTA, VATANDAŞLARA ‘DİYABETLE YAŞAM, KOAH, AKILCI İLAÇ KULLANIMI, AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI VE OBEZİTE’ KONULARINDA BROŞÜR DAĞITILARAK, BOY, KİLO VE ŞEKER ÖLÇÜMÜ YAPILDI.
Mersin’in Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından pazar yerine kurulan stantta, vatandaşlara ‘Diyabetle Yaşam, KOAH, Akılcı İlaç Kullanımı, Ağız Diş Sağlığı ve Obezite’ konularında broşür dağıtılarak, boy, kilo ve şeker ölçümü yapıldı.
Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi, diyabete dikkat çekmek amacıyla bir etkinlik gerçekleştirdi. Pazar yerindeki vatandaşları diyabet konusunda uyaran ve ücretsiz ölçüm yapan merkez görevlileri, diyabetten korunma yöntemleri konusunda da bilgilendirme yaptılar.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bozyazı Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan Acı, bu yıl 14 Kasım Diyabet Günü sloganın, “Diyabet Salgınını Durduralım” olarak belirlendiğini söyledi. Diyabet hastalığının obezite ile paralel şekilde arttığına dikkat çeken Dr. Acı, diyabetin Türkiye’de görülen önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu, diyabet tanısı konan hasta sayısının her geçen gün arttığını belirtti. Diyabet hastalığının yaşam boyu süren ve kesin tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu ifade eden Acı, iyi tedavi edilmemesi durumunda ciddi organ hasarlarına, kalp damar hastalıklarına, böbrek yetmezliğine neden olduğunu kaydetti. Acı, “Yaşam tarzımızı düzenleyerek, düzenli fiziksel aktivite yaparak, stresten uzak durarak, ideal kilomuzu koruyarak hastalıktan korunabiliriz” dedi.
Toplumda en fazla görülen diyabet şeklinin Tip 2 diyabet olduğu bilgisini veren Dr. Acı, “Tip 2 diyabet daha çok 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkar. Ortaya çıkış yavaş ve sinsi olduğundan, hastalık bulgu vermeden 10-15 yıl öncesinde gizli diyabet dönemi başlar. Aile bireylerinde diyabet öyküsü olanlar, kalp-damar hastalığı bulunanlar, obez kişiler, hipertansiyon hastaları, kolesterolü yüksek olanlar, hamilelik döneminde şekeri yükselenler, düşük ve ölü doğum yapanlar, iri bebek doğuranlar diyabet hastalığı için yatkınlık oluştururlar. Tip 2 diyabetin belirtileri çok su içme, sık idrara çıkma, çok yeme, kilo kaybı, görme bulanıklığı, aşırı kaşıntı, tekrarlayan mantar enfeksiyonları olarak görülür. Özellikle risk grubunda olup bu şikayetlerden bir veya birkaçı bulunan kişilerin mutlaka bir doktora başvurması gerekmektedir. Hastaların yaşamlarını kaliteli bir şekilde sürdürebilmesi için doktorun önerisine göre ilaçlarını kullanmaları, diyetlerine uygun beslenmeleri, hastalıkları ile ilgili eğitim almaları ve mutlaka egzersiz yapmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Dr. Acı, vatandaşlara çağrı yaparak, sağlıkları için yürüme ve spor yapma önerisinde bulundu.