Bozyazı’da ’Koah Ve Organ Bağışı’ Semineri

Güncelleme Tarihi:

Bozyazı’da ’Koah Ve Organ Bağışı’ Semineri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 16:32

BOZYAZI İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ AHMET HAKAN ACI, BAĞIŞLANAN HER ORGAN BİR CAN OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Ahmet Hakan Acı, ülkemizde ve dünyada birçok insanın organ nakli beklerken yaşamını yitirdiğini belirterek, bağışlanan her organın bir can anlamına geldiğini söyledi.
Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ’Kronik Hava Yolları Hastalıkları’ ve ’Organ Bağışı’ konusunda, kamu personeli ve öğrencilere yönelik seminer düzenlendi. Bozyazı Müftülük Konferans Salonu’ndaki seminere, Bozyazı Kaymakamı Suat Yıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Konya, İlçe Müftüsü Adem Bebek, Nüfus Müdürü Yusuf Ziya Yurdaarmağan, İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan Acı, okul müdürleri, kamu personeli ve öğrenciler katıldı.
İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Ahmet Hakan Acı, ülkemizde ve dünyada birçok insanın organ nakli beklerken yaşamını yitirdiğini söyledi. Acı, insanların duyarlılık göstererek organ bağışı yapmaları durumunda, organ bekleyen insanların yeniden yaşama başlayacaklarını, bağışlanan her organın bir can olduğunun unutulmamasını anımsatarak, organ bağışının önemini vurguladı.
Acı, KOAH’ın ise tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini, daha çok 40 yaş üstü kişilerde görüldüğünü ve en önemli nedeninin sigara olduğunu belirtti. KOAH hastalığının dünyada 4. ölüm nedeni iken ülkemizde 3. ölüm nedeni olduğunu kaydeden Acı, KOAH hastalığı konusunda bilinçli olup farkındalık oluşturulabilirse, toplumda görülme oranının azalacağını ve önlenebileceğini ifade etti.
"TÜRKİYE’NİN YILLIK DİYALİZ GİDERİ 1,5 MİLYAR DOLAR"
Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Biriminde görevli Hemşire Adile Bostan, slayt gösteri sunumu ile salonda bulunanları ’KOAH ve Organ Bağışı’ konularında bilgilendirdi. Organ bağışı yapma ihtimalinin organ nakli bekleme ihtimalinden daha az olduğunu belirten Bostan, organ nakli ve organ bağışının tanımlarını yaparak, organ nakli sonrasında kişilerin yaşam kalitesinin, kazancın arttığını, yaşam sürelerinin uzadığını, maliyetin ve iş gücü kaybının azaldığını belirtti.
Türkiye’de 2015 yılı Ekim ayı itibariyle 60 bin 345 diyaliz hastası bulunduğunu, yıllık diyaliz masrafının Türkiye’ye maliyetinin 1,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bostan, "2 Kasım 2015 tarihi itibariyle 22 bin 146 kişi böbrek, 2 bin 223 kişi karaciğer, 623 kişi kalp, 51 kişi akciğer, 265 kişi pankreas ve diğer organlarla birlikte toplam 28 bin 251 kişi organ nakli beklemektedir” dedi. Bostan, KOAH hastalığı hakkında yaptığı sunumda hastalığın belirtileri, risk faktörleri, tanısı ve tedavi şekli, hastalıktan korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Organ bağışının dini boyutu konusunda ise tüm organlarını bağışlamış olan Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Bölümü mezunu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Konya açıklamalarda bulundu. Konya, organ bağışının dinimizce caiz olduğunu ayet ve hadislerle açıkladı. Konya, Diyanet Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun organ bağışının gönüllülük esasına dayalı olduğunu ve iki şahit huzurunda yapılmasının dinimizce caiz olduğuna dair karar verdiğini söyledi. Konya, “Şu hadis unutulmamalıdır ki, kişi kendi nefsi için istediğini başkaları içinde istemedikçe, gerçek manada kamil insan ve Müslüman olunamaz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!