Güncelleme Tarihi:
MERSİN Fotoğraf Derneği (MFD) ev sahipliğinde, Fotoğraf Vakfı'nın 2014 yılından bu yana İstanbul'da düzenlediği Belgesel Fotoğraf Günleri başladı.
Erçay Foto Market'in katkılarıyla düzenlenen Belgesel Fotoğraf Günleri'nde ilk etkinliği, MFD'de gerçekleşti. Etkinliğe Türkiye Fotoğraf Sanatları Federasyonu Genel Sekreteri Abdullah Sert, MFD Başkan Vekili Monika Kuki, dernek üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. 'Yakınımızdakiler' sergisi ile başlayan Belgesel Fotoğraf Günleri kapsamında 'Belgeselde Yöntem Tartışması (Fotoğraf, Multimedya)' paneline konuşmacı olarak Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr.Hakan Erkılıç, yazar ve fotoğraf sanatçı Özcan Yurdalan KKTC'li fotoğraf sanatçı İsmail Gökçe katıldı.
Panelde ilk olarak söz alan Yrd. Doç. Dr Erkılıç, belgeselin tarihçesi, izlenecek yöntemler ve verilecek mesajlar üzerinde durdu. Erkılıç, konuşmasının sonunda ise gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan DSLR teknolojisinin belgeselcinin çalışma alanına büyük bir rahatlık getirdiğini ifade ederek, dijitalleşmenin belgeseli daha yaygınlaşmasına büyük bir katkı sağladığını söyledi.
Ardından söz alan Özcan Yurdalan da, fotoğrafın ortaya çıkmasının ardından Anadolu coğrafyasında yerini alması ile birlikte iyi fotoğrafçıların da yetiştiğini dile getirdi. Fotoğraf teknolojisinin hızla Türkiye'ye geldiğini vurgulayan Yurdalan, "Türkiye'de iyi fotoğrafçılık var ama fiyatı yok. Çünkü biz surete yabancı ve uzak bir toplumuz. Fotoğraf tekniği ve teknolojisi dışındaki uygulamalar hayatımıza girmemiştir. Yaygınlaşan dijital teknoloji ile birlikte belgesel fotoğrafçılık 2000'lerden sonra başlamıştır. Belgesel fotoğrafçılığı önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin gündemine oturacak, kendinden söz ettirecektir" dedi.
İsmail Gökçe ise belgesel fotoğraf projesi çalışmalarında izlenecek yöntemleri anlatarak, KKTC'de kendisinin hayata geçirdiği iki projenin gösterimini yaptı. 3 gün sürecek etkinlikte Türkiye'den ve dünyanın birçok farklı bölgesinden 94 görsel hikâye fotoğraf severlerin beğenisine sunulacak. Programda yer alan fotoğraf gösterileri, toplumsal olaylara odaklanan 'Devlet, Zulüm, İsyan' başlığının yanı sıra, toplumsal cinsiyete yoğunlaşan 'Kimlikler Lütfen', kentsel dönüşümü ele alan 'Adres Bulunamadı', Ermeni toplumunun büyük acısının 100'ncü yılında, bu acıyı anlamak ve hatırlamak amacıyla 'Yüzyılın Sesi' fotoğrafçıların yakın çevrelerini anlattıkları 'Yakınımızdakiler' ve güncel sanatın belgesel fotoğraf alanındaki farklı yaklaşımlarını görünür kılan 'Fikri Firarda' başlıklarının altında izleyicilerle paylaşılacak. Davetli olarak programa alınan bu çalışmaların dışında, yapılan açık çağrıya yanıt veren fotoğrafçıların çalışmaları da 'Açık Çağrı' ve 'Son Seans' başlıkları altında gösterilecek.
Mustafa ERCAN / MERSİN, (DHA)
ME(AŞ/BK)(11.06.2016), (FOTOĞRAFLI)