Güncelleme Tarihi:
Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, oda olarak yüksek katma değerli ürün ihracatını artırmaya yönelik projelere yoğunlaştıklarını dile getirdi.
MTSO Başkanı Aşut, düzenlediği aylık toplantıda, sözlerine Türkiye ve Mersin'deki yüksek teknolojili ürün ihracat oranları hakkında bilgi vererek başladı. 2016 yılında Türkiye'de imalat sanayi ürünlerinin ihracatı içinde yüksek teknolojili ürünlerin ihracat payının yüzde 3,5, Mersin'de ise yüzde 2,3 olduğunu belirten Aşut, "Dolayısıyla, Endüstri 4.0 dönüşümü için altyapı oluşumlarının hızlandırılması gerekmektedir. Hedef, tüm omurga sektörlerde yüksek teknolojili bir üretim, hizmet ve ticaret aşamasına ulaşmaktır. Gelişmiş dünya yeni bir sanayi devrimini yaşıyor. Endüstri 4.0 denen, temelinde robotik üretim olan, yapay zeka olan, bulut ve siber teknolojiler olan, robot-insan veya robotlar arası iletişimi olan yeni bir devrim" dedi.
Hedefe ulaşmak için öncelikle eğitimin ele alınması gerektiğini ifade eden Başkan Aşut, "İlkokuldan başlayarak müfredatın, eğitimcilerin bu hedefe göre reforme edilmesi gerek. Sadece müfredat değişiminin yetmeyip eğitimcilerin de bu sürece hazırlanması gerekir. Ancak biz eğitimde sadece sınav isimlerine takılmış durumdayız. İçerik konuşulmuyor, eğiticilerin niteliği konuşulmuyor. Evet devlet bütçesinde en fazla payın eğitme ayrılmış olması çok güzel. Sadece öğrenci sayımız birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla. Bu yük, bir ülke için kolay değil. Yapılan işleri küçümsemek doğru olmaz ama sorun toplumun her kesiminin sorunudur ve biz iş dünyası olarak realist bir bakışı ortaya koymak zorundayız" diye konuştu.
MTSO olarak eğitim konusunu her zaman merkeze aldıklarını kaydeden Aşut, yeni dünyada ayakta kalabilmek için Endüstri 4.0 devriminin yalnızca ekonomiye değil, eğitime, gıdaya, sağlığa her alana entegre edilmesi gerektiğini dile getirdi. Yakın gelecekte, 15-20 yıl dolmadan var olan mesleklerin yarısının yok olacağına vurgulayan Aşut sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her an yeni, yüzlerce meslek ortaya çıkıyor. Rutin, tehlikeli veya insan hızının yetmediği işleri artık robotlar yapıyor. Ama insan zannedildiği gibi değerini kaybetmeyecek. Aksine, yaratıcı gücü ile ortada olacak. Bu anlamda tasarım, programlama gibi alanlar önem kazanıyor. Şunu gururla söylemek isterim, eğer bugün kod yazma ilkokul müfredatına girdiyse MTSO'nun bu konuyu sürekli gündem yapmasının katkısı inkâr edilemez. Bugün yeniçağın sınıf modeli olan, üreterek öğrenmeye dayanan maker space'lerin adı bilinmezken, bizim oluşturduğumuz gündemle Mersin'de özel okullar başta olmak üzere maker space sınıfı olmayan okul neredeyse kalmadı. Mersin olarak amacımız sektörlerimizi yüksek teknolojili üretime entegre etmek dedik. Bunun temeli bu hedefe yönelik ilk, orta, lise ve üniversite eğitim zincirini oluşturmaktır. Artık tek bir alanda uzman değil, multi-disiplin; yani, çok alanda eğitim almış yeni bir mühendis, yeni bir işletmeci, yeni bir doktor, yeni bir öğretmen, yani yeni bir vasıflı insan kaynağına ihtiyaç var."
Mersin'in RİS Projesi öncesi yüksek teknolojili üretim ihracatının yüzde 1'in altında olduğunu hatırlatan Aşut, sonrasında yüzde 1'in aşıldığını, teknoparkın kurulması ve yarattığı sinerji ile farkındalık oluştuğunu, bugün gelinen durumda yüksek teknolojili ürün ihracat oranının yüzde 2.5 civarında olduğunu sözlerine ekledi.
FOTOĞRAFLI