Baro Başkanı Yeşilboğaz: Hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukuku var

Güncelleme Tarihi:

Baro Başkanı Yeşilboğaz: Hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukuku var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2018 17:37

Baro Başkanı Yeşilboğaz: Hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukuku var

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 2017 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin iki sıra daha gerileyerek, 113 ülke arasında 101'nci sırada yer aldığını, bu nedenle Dünya Hukuk Günü'nü buruk kutladıklarını dile getirerek, "Ülkemizde hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukuku var" dedi.
Başkan Yeşilboğaz, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü nedeni ile yazılı bir açıklama yaptı. Yeşilboğaz, açıklamasında, 2017 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin iki sıra daha gerileyerek, 113 ülke arasında 101'nci sırada yer aldığını, bu nedenle Dünya Hukuk Günü’nü buruk kutladıklarını belirterek, "Ülkemizde maalesef hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukuku var. Demokratik hukuk devleti her boyutuyla, her kural ve ilkesiyle etkin kılınmalı, hukukun üstünlüğü dışındaki hiç bir güce boyun eğilmemelidir. Hukuk, bugün sadece bireyler için değil; toplumlar, ülkeler ve dünya için her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir. Bağımsız düşünce kuruluşu Dünya Adalet Projesi’nin yıllık değerlendirmelerinde gerileyen Türkiye, 2017’de 113 ülke arasında 101’inci sırada yer aldı. Kuruluşun 2016 yılında yayımladığı raporda Türkiye 99’uncu sıradaydı. 2017 raporuna göre Türkiye’nin en kötü performansı, hükümet yetkilerinin sınırları konusunda. Ülkelerin bulundukları coğrafi bölgelere göre kategorize edildiği endekste Türkiye, Doğu Avrupa ve Orta Asya grubundaki 13 ülke arasında sonuncu sırada yer alırken, Türkiye aynı endekste 2014'te 59, 2015'te 80, 2016'da 99'uncu sırada bulunuyordu" diye konuştu.
Yargının bağımsız olmadığı bir ülkede, hukuk devletinden söz etmenin mümkün olmadığını kaydeden Yeşilboğaz, şunları söyledi:
"Bir yerde hukuktan çok söz ediliyorsa, bilin ki orada hukuk değil, keyfilik var demektir. Çünkü olan şeyden değil, yokluğu hissedilenden çok bahsedilir. Türkiye’de hukuk devletini zedeleyen en önemli faktör, yürütme veya yasama kuvvetini kullananların, bu kuvvetleri keyfi veya siyasi, kişisel çıkar elde etme amaçlı kullanmalarıdır. Hukuk devletini sağlamada bir kontrol ve fren mekanizması olarak işleyen yargının bağımsızlığı da ne yazık ki, keyfi meseleler uğruna yok sayılmaktadır. Ülkemizde hukuk devletini güçlendirmenin en etkili yolu, devlet içerisinde keyfiliğin sona ermesiyle mümkündür."
Türkiye'nin hukuk devleti olabilmesi için yargının üç sacayağının dengeli oturması gerektiğini kaydeden Yeşilboğaz, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Demokratik hukuk devleti her boyutuyla, her kural ve ilkesiyle etkin kılınmalı, hukukun üstünlüğü dışındaki hiç bir güce boyun eğilmemelidir. Kişisel hak ve özgürlükleri öngören hukukun üstünlüğüdür. Hukuk devletinin genel şartları gereği; yasama, yargı ve yürütme organlarının hukuka bağlı olması gerekmektedir. İdare yargısal denetime tabi olmalıdır. Hâkimler bağımsız ve teminatlı olmalıdır. Bu vesileyle; üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğünün egemen olmasını temenni ederek; meslektaşlarımın, hukuk camiasının ve tüm insanlığın 10 Temmuz Dünya Hukukçular Günü’nü kutluyorum."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!