Aşut: “Bir Şeyler Üretmek İçin Büyük Fabrikalara Mahkum Değilsiniz”

Güncelleme Tarihi:

Aşut: “Bir Şeyler Üretmek İçin Büyük Fabrikalara Mahkum Değilsiniz”
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2016 16:50

MTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ŞERAFETTİN AŞUT, YENİ SANAYİ DEVRİMİ OLARAK ADLANDIRILAN ENDÜSTRİ 4.0 İLE ÜRETİMİN ŞEKLİNİN DEĞİL, ÜRETENLERİN DEĞİŞTİĞİNİ BELİRTEREK, YENİ SANAYİ DEVRİMİNİN, İNTERNETİN OLUŞTURDUĞU ADİL ALAN VE DEMOKRASİ İLE SIRADAN İNSANLARA, SERMAYESİ OLMAYAN AMA FİKRİ OLAN PARLAK GENÇLERE KÜRESEL OYUNCU OLMA ŞANSI VERDİĞİNİ KAYDETTİ.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, yeni sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0 ile üretimin şeklinin değil, üretenlerin değiştiğini belirterek, “Yeni sanayi devrimi, internetin oluşturduğu adil alan ve demokrasi ile sıradan insanlara, sermayesi olmayan ama fikri olan parlak gençlere küresel oyuncu olma şansı veriyor” dedi.
MTSO Başkanı Aşut, yeni sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0 ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Dünyanın yeni bir sanayi ve üretim devrimi, yeni bir imalat devrimi dönüşümü yaşadığını daha önce de dile getirdiğini belirten Aşut, Endüstri 4.0’ın doğru anlaşılması gerektiğini vurguladı. Endüstri 4,0’ın temelinde ICT denilen bilgi ve iletişim teknolojilerinin, internetin, web denen mucizevi bir bilgi paylaşım alanının olduğunu dile getiren Aşut, “Daha önemlisi, temelinde büyük sermaye sahiplerinin, uzman mühendislerin, küresel büyük markaların veya büyük fabrika sahiplerinin değil, gençlerin, sermayeden çok sadece iyi bir fikri olan, bilgisayarla içli dışlı, biraz code (bilgisayar dillerinden) yazmadan anlayan, tasarıma meraklı sıradan insanların içinde olduğu bir sanayi devriminden, fabrikalardan önce ‘desktop’ diyebileceğimiz masaüstü bir üretimden, evde oturan adamın, kadının, gencin sanayinin içine girmesinden bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.
“ENDÜSTRİ 4.0, BİLİŞİM DÜNYASINDA VAR OLAN ALGIYI YIKIYOR”
Son zamanlarda bilişim denince akla sadece facebook ve tweeterin geldiğine ve bilgisayar dünyasının sadece böylesi alanlara hitap ediyormuş, üretimle ilgisi yokmuş gibi algılandığına dikkat çeken Aşut, şöyle devam etti: “Bazı çevrelerce, bilişim dünyası sadece sanal şeyler üreten, somut bir şey üretmeyen ve değer yaratmayan bir ‘parazit’ gibi görülüyor. Dahası sanki bilgisayarla ilgilenen gençlerin üretim dünyasıyla, sanayi ile bir ilişkisi olamazmış gibi bir algı var. İşte Endüstri 4.0 bu algıyı yıkıyor. Yeni dünyanın sanayisinin merkezinde öğrenci yurtlarının odalarında şirket kuran gençler var. Yeni imalat devriminin merkezinde üretme isteği olan ve evinin bir odasında tasarım yapan, 3-D yazıcılarla prototip çıkartan ve bunlara programlar yazan yeni bir imalatçı nesli var. Türkiye’de bu profil Amerika’daki kadar çok değil ama amacımız bu konuyu canlandırarak bunun ekosistemini yaratmak zaten. Yazdığımız yazıların etkisi olacak ki, bilgisayar program yazma dersleri ilköğretim eğitim müfredatımıza girmek üzere. Bu sevindirici bir haber.”
“ÜRETİMİN ŞEKLİ DEĞİL, ÜRETENLER DEĞİŞİYOR”
Yeni sanayi devriminde işin yapılış şeklinin değil, bunu yapan kişilerin değiştiğine işaret eden Aşut, internetin oluşturduğu adil alan ve demokrasi ile sıradan insanlara, sermayesi olmayan ama fikri olan parlak gençlere küresel oyuncu olma şansı verdiğini kaydetti. Bir yazarın geçtiğimiz günlerde köşe yazısında “Endüstri 4.0 acaba hangi değerlerimize hizmet edecek?” diye sorduğunu aktaran Aşut, şunları kaydetti: “Bence en güzel cevap; demokrasiye, eşitliğe, adalete hizmet edecek. Artık ekonomide sadece büyük kapital sahipleri söz sahibi olmayacak. Bir şey üretmek için büyük fabrikalara mahkum değilsiniz. Bir masaüstü bilgisayar, amatörlerin kullanacağı boyutta ve fiyatta bir 3-D tarayıcı ve yazıcı, kişisel kullanımlar için tasarlanmış lazer kesiciler ve CNC aletleri ile artık herkes bir imalatçı olabilir. İşte bizim veya yerel yönetimlerin, ilgili Bakanlıkların görevi, amatörlerin ve gençlerin bir araya gelebileceği ve bu ekipmanları bulabilecekleri yerler oluşturmak. Dünyada bu yerlere ‘Maker Spaces’ deniyor. Maker Spaces, tasarıma, üretime, code yazmaya meraklı gençlerin, amatörlerin buluştuğu, ortak akıl oluşturduğu, birbirlerine danıştığı ve burada bulunan üç boyutlu yazıcıyı, lazer kesiciyi veya CNC tezgahını kullanarak prototip üretim yaptığı yerlerdir. Daha sonra bir web sayfası ile bunu dünyaya duyurma ve satmak geliyor. Eğer ilgi görürse sırada bunu seri üretmek var ki, o zaman büyük fabrikalar, yatırımcılar zaten bu gençlerin ayağına geliyor. İşte ekosistem dediğimiz şey budur. Yoksa emirle, yasayla veya talimatla ne girişimci yetişir ne mucitler girişimci olur. Güzel fikirler raflarda ve hayallerde kalır. İşte yeni sanayi devrimi bu demektir.”
“MUTLAKA HER İLDE MAHALLE ATÖLYELERİ AÇILMALIDIR”
Bu hareketi komplo teorileri ile algılayan yazarlar bulunduğunu ve bunun üzücü olduğunu ifade eden Aşut, devletin bu konuda çok daha vizyonel olduğunu ve bilgiye kulak verdiğini, çağı yakalama çabası içinde olduğunu kaydetti. Ar-ge destekleri ve müfredata alınan bilgisayar program dili yazma derslerinin bu çabayı gösterdiğini vurgulayan Aşut, “Bu anlamda ilgili Bakanlıkları kutluyoruz. Ancak bu ekosistem yaratılmadan bu destekler havada kalır. Maker Spaces denilen bu alanlar, bu ‘mahalle atölyeleri’ mutlaka her ilde açılmalıdır. Yerel yönetimler destek olmalıdır” dedi.
Üretmek isteyen gençlere de seslenen Aşut, sadece mucit değil, girişimci olmaları gerektiğinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı: “Eğer girişimci ruhunuz yoksa güzel fikirlerle ölürsünüz. Aklına geleni tasarla, üret, sat. Yoksa ‘ben bunu düşünmüştüm’ diyen milyonlardan olursun. Endüstri 4.0 sana bu imkanı veriyor. Bugün girişimcilikte web denen şeyin ‘şımartıcı’ kolaylığını yaşıyoruz. İyi bir fikri ve bir dizüstü bilgisayarı olan herkes dünyayı değiştiren bir şirketin tohumlarını atabilir. Elbette başarısız olabilirsiniz. Ama bu başarısızlık geleneksel girişimcilerin başına gelen zararlar, iflaslar gibi olmaz. Start-up battığında kimse hapse girmez, iflas etmez. Zaten web dünyasının güzelliği de burada. İcadın ve üretimin ‘demokratik’ dünyasına hoş geldiniz. Seçkin elitlerden, büyük sermaye sahiplerinden, bazı alanları tekeline alan küresel bir firma olmak zorunda değilsiniz.”
“BU İŞİN MERKEZİNDE ŞİRKETLER YOK, İNSAN VAR”
Bir hizmet anlamında fikri olan herhangi birinin, bunu bir ürüne ve code yazarak bilgisayar programına dönüştürebileceğine işaret eden Aşut, “Bugünlerde code yazma ayrıcalıklı bir bilgisayar eğitimi gerektirmiyor, online bu işi herkes halledebilir. Open Source olduğundan patent yok, ortak fikirler var. Yeni bir üretim mantığı, bildiğini kıskanmadan paylaşan bir nesil geliyor. ‘Co-creation’, ortak yaratmak, birlikte yaratmak ve açık kaynaklar. D.I.Y. bu çağın yeni bir kavramı değil ama yeni bir dönüşüm yaşıyor. Do It Yourself; yani ‘kendin yap’. Önce zihninde, sonra ekranda tasarla, sonra 3-D ile prototip üret, sonra code yaz, programını yaz ve üret. Web ile tanıt, pazarla ve gönder. Satıp satmadığına bak. Satıyorsa seri üretmek için fabrikalar, yatırımcılar senin ayağına gelir. Anlamak istemeyenler için yeni sanayi devrimi budur. Bizim görevimiz, bu yeni üretici profilini ortaya çıkartacak eğitim ve alt yapıyı, doğru eko-sistemi oluşturmaktır. 21. yüzyılda ayakta kalmak istiyorsak başka çaremiz yoktur” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!