Anorganik Kimya Kongresi Başladı

Güncelleme Tarihi:

Anorganik Kimya Kongresi Başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 13:19

MERSİN ÜNİVERSİTESİ (MEÜ) FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN 5. ULUSAL ANORGANİK KİMYA KONGRESİ BAŞLADI.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü tarafından düzenlenen 5. Ulusal Anorganik Kimya Kongresi başladı.
Prof. Dr. Uğur Oral Konferans Salonu’nda organize edilen kongrenin açılışına, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Kanuni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Serindağ, rektör yardımcırı Prof. Dr. Hakan Arslan ve Prof. Dr. Ali Kaya, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) temsilcisi Necmi Sadıkoğlu, Kimya Bölüm öğretim elemanları ve çok sayıda davetli katıldı. Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün verdiği mini konserle başlayan kongrenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kendisinin de kimya mühendisi olduğunu ve hayatının büyük bölümünde kimyayla ilgilendiğini söyleyerek, "Bu dünyanın varlığı da yokluğu da kimya bilimine bağlı. Kimyasız bir dünya olamaz" dedi.
Kimya bilimini doğru yolda kullanıldığı takdirde insanlığın ve dünyanın rahat nefes alacağını ifade eden Kocamaz, nanoteknolojiyi de dünyanın geleceğini kurtaracak ya da yok edecek bir alan olarak tanımladı. Kocamaz, MEÜ’de birlikte açmayı planladıkları Bilim Merkezi’nden söz etti ve bu merkezde 7’den 70’e herkesin bilimsel gelişmeleri takip etme fırsatı yakalayacağını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise kimya sanayinin modern dünyadaki endüstriyel üretimin temel bileşenlerinden biri olduğunu belirterek, endüstriyel gelişmeye odaklanmış ülkeler için kimya sanayinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Türkiye’de imalat sanayinin gelişmesinde kimyanın önemli rol oynadığını kaydeden Çamsarı, "Kimya sanayi Çukurova Bölgesi’nin geleceği için en kritik öneme sahip ’lider sektörler’ stratejik grubunda değerlendirilmektedir" dedi.
Kimya Bölümü’nün kuruluşu ve çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Çamsarı, bölüm öğretim üyelerinin son beş yılda SCI-Exp indeksinde taranan dergilerde 115 bilimsel makale yayımladıklarını, son beş yılda toplam bütçesi 1 milyon 186 bin TL olan araştırma projesinin yine bölüm tarafından tamamlandığını aktardı. Çamsarı, Kimya Bölümü’nün 2014 yılında FEDEK yetkinlik belgesini almaya hak kazanan Türkiye’deki ikinci Kimya Bölümü olduğunu hatırlatarak, kongrenin başarılı geçmesini temenni etti.
Prof. Dr. Nevzat Külcü de kimyacıların moleküllerin kimyasına ve fiziğine son derece hakim olduğunu belirterek, bunun çok sevindirici bir durum olduğunu söyledi. Temel bilimlerin, kurumların lokomotifi haline geldiğini, kimyacıların ise laboratuvarın dışında Ar-Ge çalışmalarını yürüten, yenilikçilik çalışmalarını yönlendiren, bilgiyi ticari ürüne dönüştüren, ülke ekonomisine katkıda bulunan çalışmaların içine girdiğini vurgulayan Külcü, kimyacıların artık öğretmenlik kadrosuna sıkışmış durumda olmadıklarının altını çizdi. Bu gelişmenin aksine temel bilimlere olan ilginin toplum ve bilim politikaları nezdinde azaldığını kaydedenKülcü, "Nanoteknoloji uygulamalarıyla ilgili gelişmeler günlük yaşamımızın her alanına girmiş durumda. Her alanda çığır açacak çalışmalara tanık oluyoruz. Üretimin yapıldığı her yerde kimyacı var. Bu yüzden temel bilimlerin desteklenmesi, çalışmaların teşvik edilmesi gerekiyor. Ülkemizin geleceğini burada görüyorum" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Çamsarı tarafından kongrenin gerçekleştirilmesine destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya plaket verdi.
Açılış programının ardından, Prof. Dr. Özer Bekaroğlu’nun başkanlığını yaptığı birinci oturuma geçildi. Oturumda ilk olarak Prof. Dr. Bekir Çetinkaya tarafından ’Katalitik İndirgenme Tepkimelerinde NHC Komplekslerinin Rolü’ başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Daha sonra ’Kimya Eğitim Programlarının Durumu, Talep Düşmesi ve Ülke Ekonomisine Muhtemel Yansımaları’ konulu bir panel yapıldı. Panelde, Prof. Dr. Özer Bekaroğlu ’İş Piyasasında İstihdam Olanakları ve İstatistikleri’, Prof. Dr. Mehmet Doğan ’Türkiye’de Kimyagerlik Eğitiminin Mevcut Durumu ve Eğitimi Programlarının Nitelik ve Nicelik Bakımından Piyasa Beklentileri ile Uyumu’ ve İKMİB Temsilcisi Necmi Sadıkoğlu ’Kimya Sektörünün Ulusal Ekonomideki Mevcut Yeri ve 2023 Hedeflerini Tutturma Bakımından Sektörün Potansiyeli’ başlıklı birer sunum yaptı.
3 gün boyunca sürecek kongre kapsamında farklı başlıklarda toplam 7 oturum daha yapılacak. 21’i sözlü olmak üzere 414 bildirinin sunulacağı kongre, 24 Nisan Cuma akşamı sona erecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!