Aşıkların Karacaoğlan Atışması, seyirciden alkış aldı

Güncelleme Tarihi:

Aşıkların Karacaoğlan Atışması, seyirciden alkış aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2024 10:07

Aşıkların Karacaoğlan Atışması, seyirciden alkış aldı

Haberin Devamı

Mithat ÜNAL/ANAMUR(Mersin), (DHA)- MERSİN'in Anamur ilçesinde Halk Eğitim Müdürlüğü tiyatro ekibinin sahnelediği Bizim Karacaoğlan Atışması adlı tiyatro oyunu, izleyenlerden alkış aldı.

Halk Eğitim Müdürlüğü Senaristi Süleyman Yalçın’ın yazdığı, Ercüment Çamlı’nın yönettiği Bizim Karacaoğlan Atışması adlı tiyatro oyunu, özel bir okulun salonunda sergilendi. Anamur Halk eğitim Müdürü İsa Çelebi'nin de izlediği oyun, seyircilerden alkış aldı.

Oyun hakkında bilgi veren senarist Süleyman Yalçın, "Oyunda üç halk ozanı, Aşıklar Bayramı dönüşünde Toroslar'ın bir köşesinde buluşurlar. Hem günümüzde hem de Karacaoğlan'ın yaşadığı dönemi betimleyen oyunda aşıklar, Karacaoğlan’ın gezdiği yörelerinin yetiştirdiği bir ozan olarak ortaya koydukları iddialar üzerinden tartışmalarını ele alır. Halk ozanlığı geleneğini tartışırlarken, konu Karacaoğlan'ın nereli olduğuna gelir. Önce Adanalı aşığı canlandıran Mustafa Meriç, Karacaoğlan'ın şiirlerinden yola çıkarak onun Adanalı olduğunu ispatlamaya çalışır. Daha sonra da Adana'nın yaylalarında bir obada Karacaoğlan'ın Menekşe'yi önce iyileştirip daha sonra da aşık olduğunu anlatır. Bu öykü iç oyunda canlandırılır. Daha sonra Mersinli Aşık Yasin Bulut, Barcın Yaylası'nın Karamanlıların elinden alınmasında Karacaoğlan'ın katkısını anlatır, iç oyunda bu söylence yansıtılır. Ayrıca Mut ilçesinde Karacaoğlan Köyü'nün var olduğunu anlatır. Kahramanmaraşlı Aşık Nevzat Solak da, Karacaoğlan'ın Maraşlı olduğunu iddia eder ve deliller sunmaya çalışır" dedi.

Haberin Devamı

'ÖNEMLİ OLAN KARACAOĞLAN'IN KİM OLDUĞU'

Gösteride, iç oyunlar da olduğunu dile getiren Yalçın, "Tiyatronun iç oyununda Karacaoğlan'ın Avşar yörüklerinin obasını ziyaretinde hem yörük obaları arasındaki anlaşmazlıkları çözdüğü hem de hem de sazı ve sözü ile hastalara şifalar getirdiği anlatılır. Oyunun sonunda aşıklar tartışırlarken Dede Korkut bin yıllık yoldan gelerek Karacaoğlan'ın nereli olduğunun bir önemi olmadığını, önemli olanın Karacaoğlan'ın kim olduğu ve tarihte kültürümüze tuttuğu ışık olduğunu anlatır. Gelenek ve göreneklerimizin bugünlere aktarılmasında önemli rolü olduğu, güzel dilimiz Türkçe'mizi en sade biçimi ile günümüze taşıdığı, Anadolu insanının onun şiirleri ile sevinip coştuğunu, sevgilerini, hüzünlerini onun şiirleri ile dile getirdiğinin önemli olduğunu vurgular. Karacaoğlan bizim kültürümüzün aynası gibidir bize göre. Onun için birisi bir şey yazacaksa bu biz olmalıyız düşüncesi ile yola çıkarak elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştık" diye konuştu.

Haberin Devamı

Karacaoğlan'ı canlandıran Halk Eğitim Müdürlüğü Bağlama Usta Öğreticisi Ali Koyu ayrıca kendi çaldığı sazı ile Karacaoğlan'ın türkülerini seslendirerek seyircinin beğenisini aldı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!