Güncelleme Tarihi:
MERSİN, (DHA) - TÜRKİYE’nin yaş meyve ve sebze ihracatı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 35, değerde yüzde 66 oranında ciddi bir artış göstererek 213,6 milyon dolara yükselirken Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri döviz girdisi ile ülke ekonomisine büyük katkı verdi.
2018 yılı Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, bu artışa en çok katkıyı sağlayan alt ürün grubunun miktarda yüzde 118, değerde yüzde 126 oranında artış göstererek ihracatı 132,1 milyon dolara ulaşan taze meyve olduğunu söyledi. Sin, taze sebze ihracatının değerde yüzde 8 oranında artış göstererek 54,1 milyon dolar, sezon sonuna gelinen narenciye ihracatının ise miktarda yüzde 102 ve değerde yüzde 57 oranında artışla 26,3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getirdi.
Mayıs ayında yaş meyve ve sebze sektör ihracatında yaşanan bu önemli artışta emeği geçen bütün ihracatçılara teşekkür eden Sin, yılın beşinci ayında en çok ihraç edilen ürünlerin kiraz, vişne, domates, şeftali, kayısı, limon, biber, karpuz olduğunu kaydetti.
Yılın ilk 5 aylık dönemlik ihracatında da yaşanan artışın sektörün yüzünü güldürdüğünü belirten Sin, Türkiye yaş meyve ve sebze sektöründe koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalı ile yapılan yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 34 oranında artış göstererek 485 milyon dolara yükseldiğine ve tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 48’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birliğin, AKİB olduğunu vurguladı.
Son yıllarda üreticilerin bilinçlendirilmesi kapsamında yaptıkları çalışmaların sonucunda ürün kalitesini artırarak dünyanın 133 ülkesine ihracat yapıldığını kaydeden çeken Sin, 5 aylık dönemde en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Romanya, Almanya, Ukrayna ve Bulgaristan olduğunun bilgisini verdi.
FOTOĞRAFLI