5'nci Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi Mersin'de başladı

Güncelleme Tarihi:

5nci Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi Mersinde başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 17:49

5'nci Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi Mersin'de başladı

Haberin Devamı

İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA)- MERSİN'in ev sahipliği yaptığı 5'inci Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi başladı.
Divan Otel'de, Lojistik Derneği (LODER), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ve Toros Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen kongreye Vali Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, LODER Başkanı Mehmet Tanyaş, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof.Dr.Yüksel Özdemir, iş dünyası temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Lojistik ve tedarik zinciri yönetimiyle ilgili sorunların çözümüne yönelik konuları tartışarak çözüm önerilerinin sunulması hedeflenen kongrenin teması, 'Karma Taşımacılık, Doğu Akdeniz'de Lojistik' oldu. 3 gün sürecek olan, 8 konuşmacı, 42 farklı üniversiteden 156 akademisyen ve araştırmacının 90 adet tam metin bildiri sunumu gerçekleştireceği kongrede, lojistiğin sorunları masaya yatırılacak.
"LOJİSTİK KÖY ÇOK ÖNEMLİ"
Kongrenin açılışında konuşan LODER Başkanı Mehmet Tanyaş, Türkiye'de lojistik köy olmadığını söyledi. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Tanyaş, "Önümüzde lojistik olarak yapacağımız çok iş var. Lojistik köy olayının mutlaka çözülmesi lazım. Devletten en büyük beklentimiz bu köyler. İspanya'da Zaragoza Lojistik Merkezi 17 bin dönümün üzerinde kurulu. Avrupa'da 100 tane var. Bir diğer önemli konu da tedarik zinciri ve kümelenme. Ama öncelik lojistik köy olayını çözmek. Yoksa bizde demiryolları hiçbir işe yaramayacak. Lojistik köyleri kuracağız, onlar arasında ring yapan demiryolları olacak. Demiryolu gidiş dönüş olarak çalışırsa sonuç alınır. Bunun için lojistik köylere müthiş ihtiyaç var" diye konuştu.
"PROJELER LOJİSTİK ANLAMDA MERSİN'E SIÇRAMA YAPTIRACAK"
Kongrenin Onursal Başkanı olan Vali Çakacak, Mersin'in bir liman kenti olarak 1840'ta kurulduğunda 40 yılda limanla birlikte 12 konsolosluğun kurulduğu bir il olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Belki istediğimiz düzeye oturtamamış olabiliriz. Mersin bu konumunu yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı, Akdeniz sahil yolu, Mersin Adana karayolunun 8 şeride çıkarılması, Silifke-Mut-Karaman bölünmüş yolu, otoyolun Taşucu'na kadar uzatılması, Konya Ereğli-Mersin hızlı tren yatırımlarının tamamlanmasıyla iyice pekiştirecek. Bu projeler aynı zamanda lojistik bir merkez olan Mersin'e bu yönde sıçrama yaptıracak ve hükümetimizin belirlediği hedeflere azami katkı sağlama noktasında kararlılıkla ilerlemesini sağlayacaktır. Mersin, Türkiye ve hinterlandında yer alan ülkeler için lojistik sektöründe önemli bir merkez olmuştur."
"İTHALATTA EN BÜYÜK LİMAN"
Mersin'in, Türkiye'nin giriş ve çıkış kapısı olduğunu kaydeden MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise şöyle konuştu:
"Türkiye'nin ihracatta en büyük ikinci, ithalatta ise en büyük limanıdır. Sadece Mersin'in değil, Türkiye'nin ihracat ve ithalatının büyük bir kısmının yapıldığı noktadır. Mersin sadece Mersin demek değildir. İçinde Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, dış hinterlandında Gaziantep, Kayseri, Karaman gibi üretimi ihracata dayanan illerin oluşturduğu yeni ekonomi bölgesi olan, bizim üretimde ve dış ticarette 'Yeni Marmara' dediğimiz bütüncül bir ekonomi bölgesidir burası. Ancak Marmara'dan sonra ülkenin en büyük ekonomi bölgesinin hayati noktası olan bu kent hala olmayan lojistik merkeziyle, lojistik değil ne yazık ki nakliyecilik yapmaktadır."
Konuşmaların ardından, kongreye katkı sunanlara plaket verildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!