Güncelleme Tarihi:
MERSİN’in Silifke İlçesi’nde bulunan 2 bin 300 yıllık Uzuncaburç Antik Kenti'nde yaz dönemi kazı çalışmaları başladı.
Kaymakamı Şevket Cinbir ve Müze Müdürü Nilgün Yılmazer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile başlayan kazıları inceledi. Kazı Başkanı Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu’ndan bilgi alan Kaymakam Cinbir, Silifke’nin sahip olduğu kültür varlıklarının önemine dikkat çekti. Silifke’nin 2 bin 300 yıldır bir çok tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yaptığını belirten Cinbir, şöyle konuştu:
"Kalelerimiz, antik kentlerimiz, Silifke’deki Cennet-Cehennem obrukları, Üç Güzeller Mozaiği, ve kültürel değerlerimiz ile Silifke’deki gerçek turizm potansiyelinin harekete geçirebileceğine inanıyoruz."
Müze Müdürü Nilgün Yılmazer de Uzuncaburç’ta Arkeolojik Kazı Koruma ve Restorasyon Projesinin başladığını kaydetti. Yılmazer, Silifke Müze Müdürlüğüne bağlı alanlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden izinli Aydıncık (Kelenderis) Antik Kenti, Silifke Kalesi ve Olba Antik Kenti'nde 3 bilimsel kazı, Dana Adası'nda 2, Silifke genelinde biri epigrafi diğeri antik yerleşim olmak üzere 4 yüzey araştırması projesinin devam ettiğini belirtti.
Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu ise Uzuncaburç’un döneminde bölgenin en önemli dini ve idari merkezi olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:
"Uzuncaburç, Roma Dönemi’nde bağımsız bir kentti. Bugün bu gördüğünüz tüm kalıntılar Roma döneminden kalma. Hepsi çok iyi korunmuş durumda. Bölgenin en zengin antik kenti dolayısıyla buranın bir an önce ele alınıp, değerlendirilmesi ve çevre düzenlemesiyle birlikte ayağa kaldırılması bu bölge için güzel olacaktır. Burada arkeoloji dünyası için de cevaplanmamış sorular gün yüzüne çıkacaktır."
Mehmet OKUR/SİLİFKE(Mersin), (DHA)
FOTOĞRAF