14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Başlıyor

Güncelleme Tarihi:

14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2015 13:37

14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali başlıyor. Dünyaca ünlü sanatçı, topluluk ve orkestrayı sanatseverlerle buluşturacak festivalde bu yıl dünyanın en ünlü kadın sopranoları, dünya bale yıldızları, Anadolu ve Uzakdoğu tınıları, sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatacak.
14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, bu yıl da dünyaca ünlü sanatçı ve topluluklara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünyadan ve Türkiye’den çok sayıda yıldızı, ücretli ve ücretsiz etkinliklerle yaklaşık 1 ay boyunca sanatseverlerle buluşturacak ve 28 Nisan-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin tanıtım toplantısı bugün yapıldı. Radison Blu Otel’de düzenlenen toplantıya, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı, Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı, Yürütme Kurulu üyeleri, sponsor temsilcileri ve davetliler katıldı. Toplantıda, küçüklüğünden bu yana korolarda yer alan ve bugün ödül verilen, Tarsus ilçesinde hunharca katledilen Özgecan Aslan’ın ablası Beste ile annesi Songül Aslan ve babası Mehmet Aslan da yer aldı.
“MERSİN, BİR KÜLTÜR VE SANAT KENTİ OLDUĞUNU 14. KEZ TÜM DÜNYAYA DUYURUYOR”
Toplantıda konuşan Vali Çakacak, 14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin Mersin’in tanıtımına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Festivalin gerek Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi olması gerekse Türkiye’den ve dünyadan birçok ünlü sanatçı ve orkestraya ev sahipliği yapacak olması dolayısıyla ‘uluslararası’ olmayı sadece ismen değil, uygulamada da gösterdiğini belirten Çakacak, müziğin insan ruhuna en çok etki eden ve insanlar arasında iletişim kurulmasında geçmişten bu yana en etkili sanat dallarından biri olageldiğini kaydetti. Asırlardır insanın iç dünyasındaki sevgiyi, hasreti, duyguları ifade etme aracı olarak müziği evrensel bir dil olarak kullandığına işaret eden Çakacak, “Bazen sözlerini anlamasak da müziğin büyüleyici melodisi yüreğimize kadar işler. Bu denli bir etki ve güce sahip müziğin, çeşitli türleri ile dünya yıldızlarını, her şeyin en iyisine layık Mersinli hemşehrilerimizle festival aracılığıyla buluşturulmasını çok anlamlı ve önemli buluyorum” dedi.
Festivalin, Mersin’in tarihi, kültürel ve dini mekanlarında düzenlenmesinin, kentin sahip olduğu bu değerleriyle birlikte daha da tanınmasını sağlayacağını vurgulayan Çakacak, “Mersin, sahip olduğu kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle birlikte bu festival sayesinde bir kültür ve sanat kenti olduğunu 14. kez tüm dünyaya duyuruyor. Farklı din, dil ve etnikten vatandaşlarımızın yıllardır barış içinde yaşadığı ilimiz, müziğin evrensel diliyle kültür, sanat, kardeşlik ve barış kenti olduğunu bir kez daha gösterecektir” diyerek, festivalin düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
“FESTİVALLER KENTİN RENGİNİ OLUŞTURUR, VİZYON KAZANDIRIR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz da bu yıl 14.’sü düzenlenecek festivalin, barış, huzur, kardeşlik ve sevgi temasını işleyerek Mersin’e güzellikler getirmesini diledi. Festivallerin bir kentin canlılığının ve hareketliliğin en önemli göstergesi olduğunu dile getiren Kocamaz, “Festivaller kentin rengini oluşturur, hayat katar, keyif katar ve vizyon kazandırır. Kentimiz, her geçen gün gelişiyor ve büyüyor. Bu değişimin içinde kültür ve sanat mutlaka yer almalıdır. Çünkü kültür ve sanatın bir kentte varlığı o kentin birlikteliği, çağdaşlığı ve kültür düzeyiyle doğru orantılıdır. Bizler, bu vizyonu ve bakış açısını Mersin’e kazandırmak mecburiyetindeyiz. Hizmet, sadece yollar yapmak değil, aynı zamanda ruhu doyurmak, insanları bir araya getirmek ve vizyon kazandırmaktır" ifadelerini kullandı.
“FESTİVALİMİZ MERSİN’E ÇOK YAKIŞIYOR”
Festival Yürütme Kurulu Başkanı Yağcı ise Mersin’de 12 ay boyunca aralıksız esen sevgi rüzgarları eşliğinde müzik, tiyatro, resim sergileriyle yıllardır iç içe yaşadıklarını belirterek, “Bu kent hiç bir zaman kendine yakışmayan yerde olmadı ve olmayacak. Bu kentin değerlerini hep birlikte, el ele ve omuz omuza yukarıya doğru yükselttik. Uluslararası Müzik Festivali’nin başarı çıtasını her yıl daha yukarılara taşımak ve Mersin’i dünya kenti yapmayı başarmak herkesin baş görevi olmalıdır. Bu tür çalışmaların inançlı neferleriyiz biz. Festivalimizi organize eden Sanat Etkinlikleri Derneğimiz, bu yıl da Valiliğimiz ve sanatseverlerin gücünü arkasına alarak bir kez daha renkli, genelden evrensele çeşitlilik taşıyan bir programı sizlerle buluşturmanın mutluluğu içerisinde olacaktır. Festivalimiz, sopaları, copları, taşları, molotof kokteylini geride bırakıp, unuttuğumuz ve dünya insanlarıyla birlikte şarkı söyleyeceğimiz sevgi, barış dolu günlere ulaşmamız için çok önemlidir ve Mersin’e çok yakışıyor" şeklinde konuştu.
ÖZGECAN’IN ABLASI BESTE’YE GENÇ YETENEK ÖDÜLÜ
Konuşmaların ardından ödül ve plaket törenine geçildi. Festival ‘Kent Ödülü’ Yaşar Kemal’e verilirken, ‘Yılın Sanat Ödülü’ çocuklardan oluşan Umut Işığı Korosu’na, ‘Genç Yetenek Ödülü’ Sesim Bezdüz’e, ‘Genç Sanatçı Teşvik Ödülü’ ise Tarsus’ta hunharca katledilen Özgecan Aslan’ın ablası Beste Aslan’a verildi. Küçük yaşlarından itibaren korolarda yer alan ve müzikle iç içe yaşayan Beste Ödülü’nü Selma Yağcı’nın elinden aldı.
Umut Işığı Korusu ile Sesim Bezdüz’ün birer mini konser verdiği toplantıda, sponsorlara da plaket takdim edildi. Tüm ödüller ve plaketlerin, Mersinli ünlü ressam Ahmet Yeşil’in eserlerinden oluşan resimler olması da dikkat çekti.
FESTİVALİN AÇILIŞ KONSERİ ‘İSTANBUL SENFONİSİ’
Mersin’in her yanını saran festival heyecanı, bu akşam birincinin seyirci oylarıyla belirleneceği Beste Yarışması ile başlayacak. Dünyadan ve Türkiye’den birçok ünlü sanatçıyı ve orkestrayı ağırlayacak olan festival, 30 Nisan’da Fazıl Say’ın eseri "İstanbul Senfonisi"nin şef İbrahim Yazıcı’nın yönetimiyle bu yıl kurulan Mersin Festival Orkestrası tarafından seslendirileceği açılış konseriyle başlayacak. Konserlerde kiliselerin de kullanılacağı festivalde, Die Wiener Strauss Company, Pagagnini, Uzakdoğu’dan Anadolu’ya Esintiler, Le Div4s, Dünyanın Yerel Müziği, Bahar Göksu, Dünya Bale Yıldızları, Evrensele Klasik Türk Müziğinden Seçmeler, şef Adriana Kucerova, Bülent Bezdüz ile yerel ücretsiz etkinliklerde Hakan Aysev ve Kubat sanatseverlerle buluşacak. Festivalin kapanışı ise 24 Mayıs’ta şef Selman Ada yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseri ile gerçekleşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!