13. Ulusal Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Kongresi

Güncelleme Tarihi:

13. Ulusal Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Kongresi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 17:02

MERSİN'DE 13. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK KONGRESİ YAPILDI.

Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı ile Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nin işbirliğinde 13. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi düzenlendi.
13. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi 7-9 Ekim 2015 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi ev sahipliğinde Lamos Otel’de gerçekleştirildi. Kongrenin ana teması “21. Yüzyılda Gelişen PDR ve Alt Uzmanlık Alanları” oldu.
Kongrenin 7 Ekim Çarşamba günü yapılan açılışında konuşan Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nisa Ünaldı Coral, Mersin Üniversitesi ve Eğitim Fakültesi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Kongre kapsamında, rehberlik ve psikolojik danışma alanının nasıl genişlediği, okul danışmanlığı, aile ve çift danışmanlığı, kültürel çeşitlilik ve kültürler üstü danışmanlık, ruh sağlığı, mesleki gelişim ve danışmanlık, danışman eğitimi ve gözetimi gibi alt uzmanlık konularının yer aldığını belirten Coral, "İnanıyorum ki kongrede yapılan çalışmalar Türkiye’de PDR alanının gelişimine önemli katkıda bulunacaktır" dedi.
Mersin Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alim Kaya ise kongrenin katılımcı sayısına dikkat çekerek, "PDR alanının fırsatları, zorlukları ve alt uzmanlık alanlarının tartışıldığı kongremiz, önümüzdeki dönemde nasıl bir vizyon ortaya koyacağımızı da belirleyecektir" diye konuştu.
Kongrenin açılış konferansı ünlü Psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen ve Arizona Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Linda Shaw tarafından verildi. Dökmen, 21’inci yüzyılda sağlıklı bir psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti verebilmek için olması gerekenlerden ve ülkemizdeki koşullardan söz etti. Türkiye’deki bilimsel ve etik değerlere bağlılık, okullardaki eğitim düzeyi, pozitif bilimlere toplumun bakışı, psikolojik danışma ve rehberlik kuramlarının durumu hakkında görüşlerini aktaran Dökmen, verdiği örnekler, anlattığı anekdotlar ve bazı uygulamalarla salondakilere keyifli bir konferans sundu. Sağlıklı bir PDR için demokratik bir ortamın gerekliliğine işaret eden Dökmen, PDR’nin olmazsa olmazlarını, pozitif bilim anlayışı, kadın-erkek eşitliği ve eğitimde evrim olarak açıkladı.
Linda Shaw ise uzmanı olduğu Rehabilitasyon Danışmanlığı konusunda ve Rehabilitasyon Danışmanlığı disiplininin tarihi, gelişimi, kapsamı ve uygulama yöntemleriyle ilgili katılımcılara bilgiler verdi.
73 farklı üniversiteden 430 konuğun ağırlandığı kongre çerçevesinde Üstün Dökmen ve Linda Shaw’ın yanı sıra İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kılıç da "Yaşam Döngüsünün Şiir Dili ile Anlatımı" konulu bir konferans verdi. 9 Ekim’de sona eren kongre kapsamında 1 söyleşi, 5 panel, 14 workshop gerçekleştirildi.
Öte yandan, farklı günlerde ve farklı salonlarda yapılan 84 oturumda toplam 345 sözlü bildiri sunulurken, kongreyi destekleyen kişi, kurum ve kuruluşlara da Nisa Ünaldı Coral tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!