IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2015 12:35
Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, 30 yaş üstü kadınları ve 50 yaş üstü erkekleri ücretsiz kanser taraması için KETEM ve aile hekimliklerine davet etti.
Mardin merkez ve Kızıltepe’de faaliyet gösteren KETEM’in çeşitli kanser türlerine karşı ücretsiz tarama hizmeti sunduğunu dile getiren Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, kanserin yayılmadan önce teşhis edilmesi durumunda yüzde 96’ya kadar varan oranlarda iyileşme imkânı olduğunu vurguladı. Yavuz, KETEM’de, 30 yaş ile 65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri, 40 yaş ile 69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50 yaş ile 70 yaş arasındaki kadınlara ve erkeklere bağırsak kanseri taramalarına aralıksız devam edildiğini belirterek, “Ayrıca Kızıltepe KETEM’e, taramaların daha kolay ve sonuçların daha kaliteli bir şekilde alınabilmesi için dijital mamografi cihazı alındı. KETEM bünyesinde diyetisyenlerimiz eşliğinde Vatandaşlara yönelik sağlıklı beslenme ve
diyet programları hazırlanmakta olup sigara bırakma polikliniklerimizde sigara içenlere yönelik hem medikal hem davranışsal tedavi düzenlenmektedir. KETEM’deki tüm bu taramalar ücretsiz olarak ve vatandaşlarımız çok fazla bekletilmeden yapılmaktadır” dedi.
Meme kanserinde erken teşhisin önemine değinen Uz Dr. Yavuz, “Meme kanserinin erken tespit edilmesi konusuna değinecek olursak, kanser taraması, kanser hastalığının tedavisinden çok daha kolay ve etkili bir yöntemdir. Erken evrelerde kanser vakalarını yakalamak için test ve muayeneleri yapılmaktadır. Kadınların birçoğunun kendi kendilerine yaptıkları muayenelerde, meme kanserini erken evrede yakalayabilmektedir. 20 yaş üzerindeki kadınlar, her ayın belirli döneminde kendi kendilerine meme muayenelerini yapabilirler. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup, olmadığı araştırılır. Eğer bir değişiklik tespit edilirse derhal hekime başvurulmalıdır. Meme muayenesi taraması için Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet sürdüren KETEM’e başvuran bayanlara klinik meme muayenesi yapılır, mamografi çektirilir. Gerekli olması durumunda meme USG çektirilir. Şüpheli bir kitle varlığında uzman hekimler eşliğinde biyopsi yapılarak tanı konulur. Sonuçlara göre kontrole davet edilir” diye konuştu.