Güncelleme Tarihi:
MARDİN (AA) - ADNAN KOÇHAN - Güneydoğu'da verimli topraklara sahip Kızıltepe ilçesinde devlet desteğiyle modern tarım aletlerine kavuşan çiftçi sulu tarım da yaparak gelirini artırdı.
Yaklaşık 1 milyon dekar alanda üretim yapan çiftçi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca sağlanan desteklerle modern tarım aletleriyle tanıştı.
Bir günde yapacağı işi teknoloji ile bir saatte tamamlayan çiftçi yılda bir ürün yerine yılın 6 ayı mısır, 6 ayı da buğday üretimi yapıyor.
Çiftçi, GAP kapsamında barajların tamamlanarak toprağın suya kavuşması ile üretimini artırmayı hedefliyor.
- "Tüm ürünler kalite açısından Türkiye standartlarının üzerinde"
Kızıltepe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nevaf Kalkan, AA muhabirine, Kızıltepe'den 1 milyon dekar alanda tarımsal üretim yapıldığını, bunun 800 bin dekarının derin kuyulardan sulandığını söyledi.
Kalkan, ilçede sulanan 800 bin dekar alanda buğday, geri kalan alanlarda da pamuk, mısır, arpa ve kırmızı mercimek ekildiğini ifade ederek, Kızıltepe ovasının bu tür ürünlerin yetiştirilmesi için uygun bir ekolojiye sahip olduğunu belirtti.
Yaklaşık 40 bin dekar arazide yapılan pamuk üretiminin masraflı olması nedeniyle gün geçtikçe azaldığına işaret eden Kalkan, "İlçemizde yetişen tüm ürünler verim ve kalite açısından Türkiye standartlarının üstünde. Set buğday ülkenin en kaliteli buğdayı. Pamuğun kalitesi Çukurova'dan daha iyi Ege pamuğuyla yarışabilecek bir kapasitede" diye konuştu.
- "Çukurova'dan eksiğimiz yok"
İlçede modern tarım aletlerinin kullanımı ve açılan kuyuların artmasıyla tarımsal üretimde gelişme yaşandığına dikkati çeken Kalkan, "Hibe destekle çiftçi daha modern makine ve ekipmana kavuştu. Şu an üretim bakımından Çukurova'dan eksiğimiz yok. GAP kapsamında barajların tamamlanarak toprağın suya kavuşması ile üretim ve gelir daha da artacak" şeklinde konuştu.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Mardin Temsilcisi İbrahim Halil Kuzu da, Kızıltepe ovasının tam anlamıyla tarım bölgesi olduğunu vurgulayarak, daha önce yılda bir ürün üretilen ilçede sağlanan desteklerle yılın 6 ayı buğday, 6 ayı da mısır ekimi yapıldığını dile getirdi.
Kuzu, tarımda makine kullanımının son 10 yılda yaygınlaştığına işaret ederek, tek seferde direkt toprağı ekime hazırlayan makineler olduğunu ve bunların artık bölgede de kullanıldığını söyledi.
- "Devlet desteği makineleşmeyi artırdı"
"Bölgede, 'kombine' dediğimiz, toprağı süren, düzelten, ekim yapan aletler kullanılıyor" ifadesini kullanan Kuzu, şunları kaydetti:
"Bölgede sulu tarıma geçildikten sonra makineleşme arttı. Devlet desteği makineleşmeyi artırdı. Çiftçi örneğin 10 bin liralık bir makineyi 5 bin liraya alıyor. Tarımsal makineler zaman kaybının önüne geçti. Bir günlük işi bir saatte yapabiliyoruz. Eskiden bu işler insan gücü ile yapılırdı."
Kuzu, bölgedeki toprakların suyla buluşmasının tarımsal kalkınmayı artıracağını ifade ederek, aksi taktirde sulama maliyetinin yüksek olacağını vurguladı.
GAP sayesinde toprağın suya kavuşmasının bu tür sıkıntıları gidereceğine inandıklarını anlatan Kuzu, bölgede ekilebilir arazinin zor şartlarda sulandığını aktardı.
- "Modern tarım aletleri çiftçi için bir nimet"
Kuzu, şunları dile getirdi:
"Bu konulara hassasiyet gösterilirse verim ve ürün kalitesi artar. Çiftçi kazanırsa devlet ve millet kazanır. Çünkü bölgemizde de ziraat, milli ekonominin temelidir. Ve hemen hemen bölgenin en büyük geliri tarımsal üretimdir."
Akyazı köyünde çiftçilik yapan İbrahim Koçhan, ekim ve hasadı eskiden el ile şimdi ise makinelerle yaptıklarını ifade ederek, bu sayede bir aylık işi 24 saatte bitirdiklerini anlattı.
Koçhan, "Modern tarım aletleri çiftçi için bir nimet. Eskiden üstü açık traktörlerle tarla sürüyor, soğuktan korunmak için traktörü naylonlarla kaplıyorduk. Artık klimalı traktörler kullanılıyor. GAP ile elektrik sıkıntısından da kurtulacağız" şeklinde konuştu.