Koah’ı Önlemek İçin Fiziksel Aktiviteleri Arttırın

Güncelleme Tarihi:

Koah’ı Önlemek İçin Fiziksel Aktiviteleri Arttırın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 14:16

MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRDÜ UZ DR. SAFFET YAVUZ, KOAH HASTALIĞININ ÖNLENMESİ İÇİN FİZİKSEL AKTİVİTELERİNİN ARTTIRILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Mardin Halk Sağlığı Müdürdü Uz. Dr. Saffet Yavuz, KOAH hastalığının önlenmesi için fiziksel aktivitelerinin arttırılması gerektiğini söyledi.
Mardin Halk Sağlığı Müdürdü Uz. Dr. Saffet Yavuz, Dünya KOAH Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. KOAH’ın nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu anlatan Yavuz, “KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20’dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH yılda 2,9 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde dünyada tüm ölümlerde 4. ölüm nedeni, bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5’inden sorumludur. Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları tüm ölümler içerisinde en sık görülen 4. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61,5’i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir” dedi.
KOAH’ın belirtilerini ve korunma yollarını anlatan Yavuz, “En sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar. KOAH’lı hastaların yüzde 75’i yetersiz fiziksel aktivite göstermektedir. Hastalık ilerledikçe bu oran daha da yükselmektedir. Yirmi yıl boyunca izlenen KOAH’lı olgularda haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda hem KOAH nedeniyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında yüzde 30-40 azalma saptanmıştır. Bu nedenle, hem bu hastalığın önlenmesi hem de ilerlemesinin engellenmesinde ‘Fiziksel aktivitenin arttırılması’ gerekmektedir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!