IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2015 14:12
MARDİN’İN KIZILTEPE İLÇESİNDEKİ GÜMÜŞ TELKARİ KURSUNDA YAPILAN ÜRÜNLER, YURTDIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR.
Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki gümüş telkari kursunda yapılan ürünler, yurtdışına ihraç ediliyor.
Mardin Kızıltepe Kaymakamlığı bünyesinde Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan gümüş telkari kursunda öğrencilerin el emeği göz nuru ürünleri sipariş üzerine yurtdışına gönderiliyor. İki hafta önce ilk defa yurt İngiltere’den sosyal medya üzerinde bin 500 TL değerinde ürün sipariş edilince, öğrenciler hummalı bir çalışma içine girdi. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir, “İlimizde unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden birisi olan gümüş telkari kursunu Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi olarak açmış bulunmaktayız. Şuanda kursumuzda 12 öğrencimiz var. Kursiyerlerimiz hem meslek öğrenmektedir hem de ailelerin bütçesine katkı sunmaktadırlar. Kursiyerlerimizin üretmiş oldukları ürünleri yurt içi ve yurt dışında sosyal medya üzerinden satıp kendilerine gelir elde etmektedirler” dedi.
Kurs hocası Sedat Acay ise unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını hem ileriye taşıyabilmek hem de insanlara meslek edindirmeye çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Burada ürettiğimiz ürünleri kendi atölyemizde satışa sunmaktayız. Sosyal medya üzerinden hem yurt içi hem de dışında satışa sunulmaktadır. İki hafta önce İngiltere’den sosyal medya üzerinden bin 500 TL değerinde gümüş istendi sipariş aldık. Şuan siparişleri yapmaya başlamış bulunmaktayız. İnşallah bu hafta içerisinde ürünlerini kendilerine göndereceğiz. Yurt içinde ise genel itibariyle yapılan fuarlara katılıyoruz Mardin tanıtım günleri olsun kurumumuz bünyesinde katılıp gidiyoruz özel fuarlar olduğu zaman kendi imkânlarımız ile gidebiliyoruz. Onun dışında Mardin’in tarihi bir yer olması açısından ve turistik bir yer olmasından haliyle telkari yöreye ait olduğu için çoğu mağazaya da veriyoruz. Mersin Antalya ve Ankara’da sabit müşterilerimiz var onlarla sürekli iletişim halindeyiz yaptığımız ürünleri isteyenler oluyor.”
Kursiyer Halise Seyithan da, “Mardin’in annelerimizin örf ve adetlerinden kalan bir sanat anneden kalan bir eserin motifini yaşatmaya çalışıyoruz. Genelde aile içinde satış olursa yapıyoruz olmasa kendi kızlarıma çevreme akrabama hediye ediyoruz. Satın almaktan daha ucuza geliyor maliyeti uygundur” diye konuştu.