IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 15:01
MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ UZ DR. SAFFET YAVUZ, OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ) HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLERDE BULUNDU.
Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Saffet Yavuz, vatandaşlara halk arasında kemik erimesi olarak bilinen Osteoporoz hastalığından korunmaları için önerilerde bulundu.
Osteoporoz hastalığını, “Sessiz hırsız” olarak nitelendirdiklerini belirten Yavuz, “Yaşlılık insanın hastalanma riskinin en fazla olduğu dönemdir. Çünkü yaşlılarımızın gençlere göre daha çok sağlık sorunu vardır ve sağlık hizmetlerine daha çok ihtiyaç duyarlar. Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, kemik ve eklem rahatsızlıkları gibi çeşitli hastalıklar yaşlılarımızda en sık görülen kronik ve ilerleyici hastalıklardandır. Her yaş döneminde görülmekle birlikle genellikle yaşlılarda görülen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen en önemli sağlık sorunlarından biri osteoporozdur” dedi.
“HAREKETSİZ YAŞAM TETİKLİYOR”
Sigara, alkol ve hareketsiz yaşamın Osteoporoz riskini tetiklediğine dikkat çeken Yavuz, “Osteoporoz, kemiklerin daha gözenekli ve giderek daha güçsüz ve kırılgan olmasına yol açar. Sağlıklı kemik yoğun ve güçlüdür. Ancak, osteoporoz geliştiğinde, kemikler incelir ve kırılgan bir hal alır ki bu, kemiklerin kırılma olasılığını arttırır. Vücudumuzda, bir taraftan yaşlı kemiklerin yıkımı olurken diğer taraftan yeni kemiklerin oluşturulduğu bir denge söz konusudur. Bu dengenin bozulmasına neden olan ve osteoporoz riskini artıran etmenler arasında sigara, alkol, hareketsiz yaşam, yetersiz ve dengesiz beslenme, steroid kullanımı ve erken menopoz sayılmaktadır” diye konuştu.
“OSTEOPOROZU ÖNLEMENİN İKİ YOLU VAR”
Çocukluktan itibaren yetersiz ve dengesiz beslenme ile hareketsiz bir yaşam tarzının sorununun temel nedenlerin olduğuna dikkat çeken Yavuz, şunları kaydetti:
“Osteoporozu önlemede en önemli iki faktörden biri güçlü kemik oluşumunu sağlamak, diğeri ise kemik kaybını önlemektir. Kemiklerdeki kalsiyum birikimi büyüme hızına bağlı olarak artar ve 25 yaş civarında en yüksek düzeye ulaşır. 30 yaşa kadar kemiğin kalsiyum miktarında önemli bir değişim olmaz. Bu yaştan sonra kalsiyum içeriğinde azalma başlar. Kemikteki kalsiyum kaybı menopozla birlikte hızlanır. Bu nedenle, osteoporoz riskinin azaltılmasında, büyüme çağındaki çocuklarımızın ve gençlerimizin yeterli kalsiyum alımı çok büyük önem taşır.”