IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2015 16:42
MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ SATAN ESNAF, İLGİDEN MEMNUN.
İçerdiği doğal minerallerle birçok hastalığa iyi gelen meyan şerbeti, iftar sofraların vazgeçilmezi haline geldi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birçok ilinde yaz mevsimi ile birlikte tüketilen içeceklerin başında meyan şerbeti geliyor. Nane, ıhlamur, adaçayı, tarçın, kekik limon gibi faydalı bitkilerin arasında daha çok dikkat çeken meyan şerbeti, yaz mevsiminde soğuk olarak servis ediliyor. Ramazan’da da iftar sofralarının vazgeçilmezi olan meyan şerbeti, seyyar satıcılarının yüzünü güldürüyor. Şerbetin doğallığı ve ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra, başta safra kesesi, mide ve bağırsaklar olmak üzere, böbreklerin temizlenmesine büyük katkı sağladığı biliniyor.
Ailesinin yaklaşık uzun yıllardır meyan şerbeti sattığını anlatan Mardinli meyan şerbeti satıcısı Abdulkadir Işıktaş, meyan şerbetinin faydalarını saymakla bitmediğini söyledi. Işıktaş, "Bizim aile 1940’dan beri bu iş ile uğraşıyor. Dededen babaya, babadan kardeşe devredilen bu mesleği şuan ben yapıyorum. Meyan Şerbeti, vücut direncini artıyor, mideye çok iyi geliyor. Susuzluğa çok iyi gelen meyan şerbeti, Ramazan sofrasının vazgeçilmesidir" dedi.
Asitli ve şekerli içeceklerin yerine meyan şerbetini tercih ettiklerini belirten vatandaşlar ise, "Kolalı içecekler hem asitli, hem şekerli olduğu için bir süre sonra insanı rahatsız ediyor. İlk başta soğukluğu nedeniyle susuzluğu giderse de daha sonra insanı tekrar susatıyor. Halbuki meyan şerbeti, hem serinletiyor, hem susuzluğu gideriyor, hem de şifa veriyor" diye konuştu.