Güncelleme Tarihi:
Nezir GÜNEŞ / MARDİN, (DHA) - GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'ndeki Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak'ın kalkınması için kurulan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Türkiye'nin 2'inci akıllı kamu kurumu binasını Mardin'de inşa etti. Bir hafta önce hizmete giren DİKA'nın yeni binası, TBMM Başkanlık konutundan sonra Türkiye'nin kendi kendine yetebilen 2'inci ekolojik kamu hizmet binası oldu. Türkiye'nin çevre dostu yeşil bina 'Leed Gold Sertifikası' alan ikinci kamu hizmet binası olan bina 12 milyon liraya mal oldu.
Resmi açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak olan bina hakkında bilgi veren DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, binada kullanılan enerjinin verimli olması, binanın çevre ile dost olması, iklimlere göre binanın kontrollü olarak ısıtılması, soğutulması, su kaynaklarının verimli kullanılması, doğa ile uyumlu bir tasarıma sahip olması gibi özelliklerin yer aldığını söyledi. Bina için işletme maliyetlerini düşürecek tasarımlar yapıldığını kaydeden Altındağ şöyle dedi:
"Dış cephede kullanılan, 'Double Fassade' sistemi ile ofisin havalandırmasında taze ve doğal havadan maksimum fayda sağlanıyor. Böylece yapıdaki toplam enerji tasarrufu yüzde 65'e ulaşıyor. Ofis çatısında yer alan kristalize fotovoltaik güneş pilleri ve merpen evi üzerinde yer alan sıcak su üreten güneş kolektörleri sayesinde bina enerjisini kendisi üretiyor."
YÜZDE 50 ENERJİ TASARUFU
'Akıllı bina' diye tabir edilen teknolojik yapının, çevreci bir kimliğe sahip olduğunu ifade eden DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, şöyle konuştu:
"Ofis blokların dış cephelerinde 'double fassade' sistemi kullanılacaktır. Double fassade, sistemi sayesinde ofislerin havalandırmalarında taze ve doğal havadan maksimum fayda sağlanacaktır. Bahsi geçen sistem yaz, bahar, kış ile gece- gündüz senaryolarına göre farklı çalışacak ve bu sayede yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanacak ve yapıdaki toplam enerji tasarrufu yüzde 65'leri bulacaktır. Böyle bir yapı için çok önemli bir pozitif değerdir. Dünyada da buna benzer sürdürülebilir mimarlık örneklerine nadiren rastlamakla birlikte Türkiye'de ilk olacaktır. Çatılarda ve peyzajda yerel bitkiler kullanılması düşünülmüş olup, ofis çatısında kristalize fotovoltaik güneş pilleri, merdivenevi üzerinde de sıcak su üreten güneş kolektörleri düşünülmüştür. Böylece enerjisini bina kendi kendine üretebiliyor. Yağmur ve atık suların arıtılarak bir depoda toplanması ve bahçe sulaması ve rezervuar sularında kullanılması öngörülmüş ve yeri projede ayrılmıştır. Aydınlatma elemanları için, gün ışığına duyarlı bir otomasyon sistemi uygulanmış olup, çevre aydınlatmalarının tamamı güneş enerjilidir."
LEED NEDİR?
DİKA ana hizmet binası ile hedefledikleri LEED Gold sertifikasını almanın da mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Yılmaz Altındağ şunları söyledi:
"LEED Gold Sertifikası, yüksek dereceden sürdürülebilir bir bina anlamını taşımaktadır. Bu sertifika ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen bir dizi kriterler listesidir. 1998'den beri verilmekte olan LEED sertifikası için bugün 15 binden fazla proje kayıtlı bulunmaktadır ve ülkemizde de hızla tanınmaya başlamıştır."
Türkiye'de çevre dostu yeşil bina 'Leed Gold Sertifikası' alan ilk kamu binasının ise Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlık konutu olduğu belirtildi.
FOTOĞRAFLI