DİKA Genel Sekreteri Altındağ:

Güncelleme Tarihi:

DİKA Genel Sekreteri Altındağ:
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 14:34

- "Mardin'deki projeler biterse Mardin, Milano'dan daha güzel olacak"

Haberin Devamı

MARDİN (AA) - Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Mardin'deki projelerin bitmesi halinde Mardin'in Milano'dan daha güzel olacağını söyledi.

Altındağ, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, hazırlanan projelerin büyük çoğunluğunun bölgenin yer altı ve yer üstü değerlerini ön plana çıkarılması ile ilgili olduğunu söyledi.

Tarihi yapıların arkasında kalan betonarme yapılarının temizlenmesi için projelerin devam ettiğini aktaran Altındağ, "Mardin'deki projeler biterse Mardin, Milano'dan daha güzel olacak. Özellikli olan görsel pozisyonu her alanda olan kirli bir Mardin var. Biz onu biraz daha temizleyip sunacağız. Tabiki de kentin önemli katmanları tarımımızdır, sanayimizdir turizmdir, ama Mardin önce turizmle anılmalıdır"dedi.

- Kalenin turizme açılması

Haberin Devamı
Kalenin turizme açılması konusunda bakanlığa rapor sunduklarını belirten Altındağ, "Öngörülen yaklaşık 400'e yakın yıkılması gereken bina var. Kalede sarkık olan taşlar var, kaleyi turizme açmadan önce kaleyi güvenli hale sokmak gerekiyor. Taşlar zincirle bağlı ve çok tehlike arz ediyor" dedi.

Bölgede yerel ve bölgesel kalkınmanın kurumsal alt yapısını oluşturan bir ajans olduklarını aktaran Altındağ, bölgesel gelişmişlik farklılıkları gidermeye yönelik mali destek programları ve projeleri desteklediklerini söyledi.

DİKA'nın, 2008'den bu yana 161 milyonluk liralık bir yatırımın bölgeye gelmesini sağladığını dile getiren Altındağ, 2016'da 21 milyonluk katkı ile yaklaşık 30 milyon liralık bir yatırımı bölgeye getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

- "Bölgede yaşanan sorunların temel kaynağı enerji"

Genel Sekreter Altındağ, bölgede yaşanan sorunların temel kaynağının enerji ve görünmeyen bir sorun da su olduğunu kaydetti.

Dicle ve Fırat bölgesinin bu iki unsuru kendi bünyesinde taşıdığını ifade eden Altındağ, "Suyun üzerinde yaşıyoruz ama sudan faydalanamıyoruz" dedi.

Güneydoğu'da yılda 3 bin saat güneş enerjisi üreten bir potansiyelin bulunduğunu ifade eden Altındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerji potansiyelinin çok yüksek olduğu bir bölgedeyiz. Enerji Bakanlığı'nın önemli bir açıklaması var yılda 3 bin saat güneş enerjisi üreten bir potansiyelimiz var. Konya'dan sonra kısmen Akdeniz, daha sonradan Doğu ve Güneydoğu'da öyle bir potansiyel var ki, tabi ki bu bölgedeki gerginlik ve olayların altında bunlar olacaktır. Biz bu elimizdeki konuyu değerlendirebilmeliyiz."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!