Güncelleme Tarihi:
Mehmet Ali DİNLER/KIZILTEPE (Mardin), (DHA)-
MARDİN'in Kızıltepe ilçesindeki buğday üretecileri, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday taban alım fiyatının 1.05 olarak açıklamasına rağmen tücar ile TMO'nun anlaştığıı Lisanslı Depoculuk A.Ş. (LİDAŞ) firmasının kendilerini mağdur ettiğini iddia ettiler. Üreticiler, firmanın sıra olmadığı gerekçesiyle buğdayını alma işlemini geciktirdiğini ve ekonomik sıkıntı çeken üreciticinin bu nedenle buğdayını tücarlara 0.90 kuruştan satmak zorunda kaldığını söyledi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tahıl ekiminin yapıldığı bölgelerden biri olan Mardin'in Kızıltepe ilçesinde buğday üreticisi, devletin açıkladığı 1.05 taban fiyatına ürününü satamamaktan yakınıyor. Çiftçiler, TMO'nun buğday alımı için anlaştığı LİDAŞ firması ve tücarlar arasında sıkıştıklarını belirterek, yetkimilerden yardım istedi. Kızıltepeli buğday üreticisi Hamdullah Mahmutoğlu, devletin kendilerine verdiği fiyatların adeta yalan olduğunu ileri sürerek, "Buğdayımı biçtim, normal piyasada 0.90 liradan alıcı buluyor. Devletin kiraladığı firmanın depolarına vermek istedim. Firma sahipleri, sadece kendi buğdayını boşaltıyor. Çiftçilerden şimdilik buğday almıyor. O yüzden fiyatlar şu an 0.90 lira. Bu fiyada bile kimse buğdayı almıyor. Alımı geciktirerek, çiftçinin buğrayını ucuza tücara satmasına neden oluyor"dedi.
Çiftçilerden Salih Bozdemir de, devletin verdiği fiyattan memnun olduklarını ancak buğdayı bu fiyata satacak bir merci bulamadıklarını söyledi. Bozdemir, "Buğdayımı ne yapacağımı bilmiyorum. Buğdayımı götürdüğüm firma bize depolarında yer olmadığını belirterek buğdayı almayı geciktiriyor. Tücar bana, '0.90 kuruş' diyor, ben de mecburen tücara buğday satıyorum. Tücar benden aldığı buğdayı firmaya 1.05 liraya satıyor. Devlet bize verdiği fiyattan memnunuz ama devlete malımızı satamıyoruz ki. Devlet buna el atsın, bize yardımcı olsun" diye konuştu.
Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler ise, firma sahiplerinin tücar olduğunu iddia ederek, "Tücar oldukları için çiftçi buğdayını satmaya geldiğinde bir ay gibi sonrasına gün veriliyor. Bu yüzden haliyle üretici buğdayını devletin verdiği taban fiyatın altında satmak zorunda kalıyor. Üreticiden buğdayı 0.90 kuruşa alan tücar, buğdayı başka çiftçilerin adına 1.05 kuruş ve artı prim olarak satıyor. Tüm bölge çiftçilerimiz mağdur durumda. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız'ın biran önce bu duruma çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.
LİDAŞ firması yetkilileri ise, konu ile ilgili açıklama yapmak istemedi.
FOTOĞRAFLI