Yunusemre’de Kentsel Dönüşüm Çalıştayı Yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Yunusemre’de Kentsel Dönüşüm Çalıştayı Yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 16:48

YUNUSEMRE BELEDİYESİ VE CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ (CBÜ), TARAFINDAN OLUŞTURULAN YUNUSEMRE KENT AKADEMİSİ (YUKA), TARAFINDAN ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM VE KENT DOKUSUNA KATKILARI ÇALIŞTAYI’ DÜZENLENDİ.

Yunusemre Belediyesi ve Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ), tarafından oluşturulan Yunusemre Kent Akademisi (YUKA), tarafından ‘Kentsel Dönüşüm Ve Kent Dokusuna Katkıları Çalıştayı’ düzenlendi.
Saruhan Otel’de gerçekleştirilen toplantıya; Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcıları Ramis Şiyak, Şule Uygur, Can Mercül ve Saniye Altay, Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, Akademisyenler, Oda Başkanları ve Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ve muhtarlar katıldı.
“BİZ SORUMLULUĞUMUZU BİLİYORUZ”
Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, şehirlerin medeniyetlerin aynası olduğunu vurgulayarak, “Bugün güzel bir çalışmaya başladık. İmar konusu zor bir konu. Bizde işin içerisine girince işin ne kadar zor bir durum olduğunu anladık. Şehircilik ve şehirler medeniyetlerin aynasıdır. Biz toplum olarak yerleşik düzene kademeli olarak geçtik. Şehir kültürü de sonradan gelişti. Manisa şehirciliği bundan 100 sene önce tek ya da iki katlı ahşap üzerine kurulmuş yapılara sahipti. Bundan dolayı da sanayi devriminden sonra batıda gelişen apartman yapılaşmasına adaptasyonda geç kaldık. Şehircilik anlamında binalar ve binaları yapan insanların mantaritesinin değişmesi gerekmektedir. Bununla beraber burada gerekli kamu otoritesinin de bu anlayışa sahip olması gerekmektedir. İmar konusu sokaktaki vatandaşın günlük yaşamında önem arz etmeyebilir. Bunu düşünecek olan üniversiteler, odalar, akademik camia, kamu otoritesidir. Belediyecilik anlamında siyasi anlamda bu çalışmanın size çok fazla getirisi olmayabilir. Sorumluluk mevkisinde bulunan kamu otoritelerinin bunun bilincinde olması gerekir. Biz sorumluluğumuzu biliyoruz. Bu şehrin dönüşümü, gelişimi adına çalışmalarımızı yapacağız.“ dedi.
“40 YILLIK BELEDİYELERİN YAPAMADIĞINI, BİR YILLIK YUNUSEMRE YAPIYOR”
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise Manisa’da bu projenin hayata geçirilmesini duyduğunda gerçekten çok heyecanlandığını belirterek, “Bu projenin gerçekleşmesi için bizlerde işimizi gücümüzü bırakıp destek olmaya çalıştık. Bugün itibariyle Bakanlar Kurulu kararı tamamlandı. İnşallah Cumhurbaşkanımız tarafından da onaylanınca yayınlaşmış olacak. Çok yoğunu bir program olduğu için de imzaların tamamlanması zaman alıyor. Yunusemre Belediyesi daha bir yıllık bir belediye ve Kentsel Dönüşüm de gerçekten büyük bir proje. 40 yıllık belediyeler bile bu projeleri hayata geçirmekte zorlanıyorlar. Kentsel Dönüşüm’de vatandaşlarımızın beklentilerini iyi yönetmemiz gerekiyor. Beklentilerinin karşılıklarını halkımıza çok iyi anlatmak ve bu projenin hayata geçirilmesinin sonunda ne gibi kazançlarının olacağını iyi bilmelerini sağlanmalı. Manisa’mız için, Yunusemre için bu çalışma gerçekten çok önemli bir çalışma. Mevcut çalışmalardan da örnekler alınarak iyi bir çalışmayla bir seferde yüzde yüz başarılı bir projeyi hayata geçirmeliyiz. Manisa’nın önünün açılması için buna ihtiyaç var. Ama bir yandan da kentin gelişmesine uygun yeni imar alanları, yeni konut ve sanayi alanlarına ihtiyaç var. Benim hem yerel de hem de büyükşehirdeki Belediye Başkanlarından da bir isteğim var gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz. Bizim insanımız, bizim şehrimiz artık büyümek gelişmek istiyor. Kamu olarak engel olmak yerine destek olarak hep birlikte büyüyüp gelişelim. Yunusemre Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Çerçi’yi daha yeni bir belediye olmasına rağmen büyük projeleri hayata geçirmek gösterdiği çabadan dolayı da ayrıca tebrik etmek istiyorum. Yunusemre’nin de, Belediyemizin başarılı çalışmalarıyla Manisa’nın gelişen ve batıya açılan yüzü olacağına inanıyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.
Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, ise Yunusemre Kent Akademisi olarak Kentsel Dönüşüm Ve Kent Dokusuna katkıları konulu çalıştayı gerçekleştirmeye karar verdiğini belirterek projenin daha hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için üniversite olarak üzerlerine düşeni yerine getireceklerini kaydetti.
Çalıştay da “Mimarlar Odası Cephesinden Mevcut Durumun ve İhtiyaçlarının Tespiti” konulu konuşmayı Manisa Mimarlar Odası Başkanı Atilla Efendiler, “Kentsel Dönüşüm ve Deprem” Prof. Dr. Celal Kozanoğlu, “Yüksek Kentsel Dönüşüme Sürdürülebilir Bakış, “Yrd. Doç. Dr. İzzet Yüksek, ‘Kentsel Dönüşümün Gerekliliği’ İzmir Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme ve Dayanışma Derneği (İZKENDER) Başkanı Cem Şeker, “Yunusemre Belediyesi ve Kentsel Dönüşümün Gerekliliği” konusunda Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Can Mergül, “Kentsel Dönüşüm Süreci Ve Mamak Örneği Kentsel Dönüşüm Sürecindeki Hukuki Sorunlar” konusunda ise Mamak Belediyesi Başkan Yardımcısı Aydın Demir konuşma gerçekleştirdi.
Çalıştayın sonunda ise oluşturulan yuvarlak masalarda bu işin mutfağında yer alan ekipler, uzmanlar ile fikir alışverişinde bulundular. Çalıştay sonrasında yuvarlak masada ortaya atılan fikirler sonucunda bir çalıştay raporu hazırlanarak, rapor doğrultusunda çalışmaların devam edeceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!