Güncelleme Tarihi:
TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu Başkanı olan AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, komisyonun üzümle ilgili yaptığı çalışmanın sona erdiğini belirterek, üreticilerin tüccarın insafına bırakılmaması için tedbirlerin alınacağını açıkladı. Bilen, "Sezon başlangıcında hükümetimiz çiftçinin mağduriyetini giderecek tedbirlerin tamamını alacaktır" dedi.
Geçen aralık ayında kurulan TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu, Türkiye genelinde 10 ili dolaşarak üzüm üreticileri, tüccar, odalar, ihracatçı birlikleri ve kooperatif temsilcileriyle buluştu. Komisyon Manisa için önemli bir geçim kaynağı olan üzümle ilgili yapılacak çalışmaları ve alınması gereken önlemleri rapor haline getirdi.
Raporla ilgili bilgi veren ve üreticilerin taleplerini anlatan Komisyon Başkanı Manisa Milletvekili İsmail Bilen, "Hasat sezonunda piyasanın nabzını tutacak, fiyat istikrarı sağlayacak bir mekanizmanın oluşumu talep edildi. Bir kurumun müdahale alımı gerçekleştirmesini istediler. Yaş üzüm ihracatına destek olunması talep edildi. Ayrıca maliyetleri finansa edecek bir desteklemenin oluşumu ya da fiyat istikrarı sayesinde bu maliyet artışlarının çiftçiyi mağdur etmeyecek düzeye çekilmesi talep edildi. Biz de üreticinin isteklerini dikkate alarak, alınması gereken önlemleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, hükümetimize ve TBMM Başkanlığına sunduk" dedi.
Raporda ülke genelinde üzüm tüketiminin az olmasına ve tüketimin artırılması gerektiğine dikkat çektiklerini kaydeden Bilen, "Bu raporları birlikte ilgili bakanlık ve hükümetimiz önerileri dikkate alarak çiftçimizin mağdur edilmemesi, ihracatçının, tüccarın insafına terk edilmemesi için tedbirler alacaktır. Üzüm tüketiminin artırılması için pazarlamasının ve tanıtımını sağlayacak, özellikle ilköğretimden itibaren üzüm tüketim alışkanlığını teşvik edecek tedbirlerin alınması için önerilerde bulunduk. Sezon başlangıcında inşallah hükümetimiz çiftçinin mağduriyetini giderecek tedbirlerin tamamını alacaktır" diye konuştu.
Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAFLI