Uzmanından Gebelikte Doğru Bilinen Yanlışlar

Güncelleme Tarihi:

Uzmanından Gebelikte Doğru Bilinen Yanlışlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 14:29

MANİSA MERKEZEFENDİ DEVLET HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI DR. HAKAN ÇELİK, GEBELİKLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARI AÇIKLADI. ÇELİK, ‘GEBELİKTE BANYO YAPILMAZ, SEYAHAT YAPILMAZ, SPOR YAPILMAZ’ GİBİ İNANIŞLARIN YANLIŞ OLDUĞUNU BELİRTEREK GEBELERİN KULAKTAN DOLMA BİLGİLER YERİNE HEKİM KONTROLÜNDE SAĞLIKLI BİR GEBELİK DÖNEMİ GEÇİRMELERİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ.

Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Çelik, gebelikle ilgili doğru bilinen yanlışları açıkladı. Çelik, ‘Gebelikte banyo yapılmaz, seyahat yapılmaz, spor yapılmaz’ gibi inanışların yanlış olduğunu belirterek gebelerin kulaktan dolma bilgiler yerine hekim kontrolünde sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmelerinin önemine değindi.
23 yıldır hekimlik tecrübesi bulunan Merkezefendi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Çelik, hamilelikte doğru bilinen yanlışları anlattı. Çelik, “Halk arasında, ‘gebelikte grip aşısı olmak tehlikelidir’ şeklinde bir inanış var. Oysa grip aşısı anneye grip bulaştırmaz ve bebeğe zararı kanıtlanmamıştır. Bir başka yanlış bilgi de, yatış pozisyonuyla ilgili. Yatış pozisyonu ya da hareketler kordonun bebeğe dolanmasına neden olur şeklinde bir yanlış bilgi var. Aslında kordonun bebeğin boynuna dolanması bebeğin hareketleri sonucunda olur. Bir de görüştüğümüz anne adayları, hamileyken cinsel ilişkinin bebeğe zarar vereceğini düşünüyor. Riskli gebelik ya da düşük tehlikesi yoksa veya doğuma yakın ayda değilse cinsel ilişkinin hiçbir tehlikesi yoktur.” dedi.
GEBELİKTE BALIK TÜKETİLMELİ
Bazı hamile bayanların gebelikte balık tüketmenin zararlı olduğu gibi yanlış bir bilgi sahibi olduğunu da dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Çelik, “Haftada iki gün balık tüketimi bebeğin omega 3 yağ asidini karşılar. Sadece kılıçbalığı veya köpekbalığı gibi yüksek cıva içeren balıklardan uzak durulmalıdır.” şeklinde konuştu. Çelik, hamilelikte banyonun zararlı olduğu inanışının da yanlış olduğunu, ayakta duş olarak banyo yapmanın hiçbir sakıncasının olmadığını, ancak gebeler için sıcak termal su ve saunayı önermediklerini kaydetti.
Halk arasında gebeler için, “Sen iki canlısın, iki kişilik yemen gerekir” diye düşünüldüğünü belirten Uzm. Dr. Hakan Çelik, “Gebe kendi günlük ihtiyacına ilaveten en fazla 500 kalori bebek için almalıdır. Bu yiyebildiği kadar yemek ya da her şeyi sınırsız yemek değildir. Gebelikte 11-12 kilo almak uygundur.” dedi.
GEBELİKLE İLGİLİ BATIL İNANÇLAR
Gebelikle ilgili en çok yaygın olan inanışın ‘7 aylık doğan çocuk yaşar, 8 aylık doğan ölür’ şeklinde olduğunu dile getiren Çelik, gebelik haftasının artmasının bebeğin yaşama ihtimalini de arttırdığını savundu. Çelik, “Hamilelikte mide ne kadar ekşirse bebeğin o kadar saçı var diye bir batıl inanç var. Gebelikte mide ekşimesinin sebebi yemek borusuna mide asidinin reflüsü nedeniyledir” şeklinde konuştu.
GEBE OKULLARI
Manisa Kamu Hastanelerinde ‘Gebe Okulları’’ olduğunu ve anne adaylarına gebelikle ilgili bilgiler verildiğine değinen Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzm Dr. Ayhan Korkmaz ise, "Sağlıklı ve güvenli bir doğum için anne adaylarımızı hastanelerimizdeki gebe okullarına bekliyoruz” dedi. Korkmaz, Gebe okullarında verilen eğitimleri ise şu şekilde sıraladı: “Gebelikte oluşan sorunlar, Doğum yöntemleri ve normal doğumun önemi, Doğum kontrol yöntemleri, Yeni doğan bebek bakımı ve Emzirme eğitimi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!