TKDK'dan 1 milyar 100 milyonluk destek için çağrı

Güncelleme Tarihi:

TKDKdan 1 milyar 100 milyonluk destek için çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2018 16:45

TKDK'dan 1 milyar 100 milyonluk destek için çağrı

Haberin Devamı

TARIM ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ((TKDK) Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, Manisa'ya 3 yılda yapılan 210 milyonluk yatırıma 144 milyon liralık destek verdiklerini söyledi. Hibe destek programlarının devam ettiğini duyuran Uslu, Türkiye genelinde 1 milyar 100 milyon liralık hibe desteği verileceğini belirterek, başvuruların başladığını belirtip, Manisa'da kırsal alanda yatırım yapmak isteyenlere çağrıda bulundu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa İl Koordinatörlüğü, IPARD II Programı'nın 3'üncü çağrı ilanını duyurmak amacıyla, paydaş kamu kurumlarının temsilcileriyle Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir otelde bir araya geldi. Toplantıya Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık manisa İl Müdürü İsmail Kaya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ ve kaymakamlar katıldı. Toplantının açılışında konuşan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, yatırımcılardan hibe desteklerinden yararlanmalarını istedi.

DESTEKLE 210 MİLYONLUK YATIRIM

TKDK Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu hibe desteği vererek ülke ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyledi. Uslu, 2018 yılsonuna kadar Manisa'da yaklaşık 210 milyon liralık yatırıma hibe desteğine ulaşacaklarını belirterek, 2013-2016 yılları arasında kuruma başvuran ve hibe desteği almaya hak kazanan 320 proje hayata geçirildiğini ifade etti. Uslu, "Hibe desteği alan yatırımların toplam tutarları 144.5 milyon lira. Kurumumuzca bu yatırımlara ödenen hibe tutarı 67.7 milyon liradır. İlgili sektörlerde 825'i doğrudan olmak üzere 3 bin kişinin üzerinde istihdam sağlanmıştır. 30 kadın yatırımcı ve 145 genç yatırımcı hibe desteklerinden faydalanmıştır" dedi.

2017 yılında lPARD ll Programı 1'inci Çağrı Dönemi'nde 23 proje sahibiyle sözleşme imzalandığını hatırlatan Uslu, 2018 yılında toplam yatırım tutarı 22,8 milyon lira olan 23 proje için 13.5 milyon lira hibe desteği ödemesinin planlandığını belirtti. Uslu, 2'inci çağrı ilanı sonrasında da toplam yatırım tutarı 45.9 milyon lira olan 13 proje için koordinatörlüğe başvuru yapıldığını ve proje incelemelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

YENİ DESTEKLER İÇİN ÇAĞRI

Yatırımları desteklemek için 3. çağrı ilanına çıktıklarını kaydeden Uğur Uslu, ülke genelinde yaklaşık 1 milyar 100 milyon lira hibe desteği verileceğini söyledi. Başvuruların başladığını dile getiren Uslu, "Küçük ve büyükbaş besi ve sağmal hayvancılık işletmesi kurmak isteyen veya kırmızı et, süt, kanatlı eti ve yumurta tavukçuluğunda mevcut işletmesini modernize etmek isteyen yatırımcılara yüzde 40 ila yüzde 70 oranında hibe desteği sağlanacak olup bu yatırımlar için ayrılan toplam bütçe 164 milyon 706 bin 348 euro. Ayrıca kırsal alanda gerçekleştirilecek olan, yerel ürün işletmeleri kapsamında zeytin salamura, zeytinyağı, kuru meyve sebze imalatı, turşu, konserve, bakliyat işleme tesisleri gibi katma değerli ürün işletmelerine, el sanatlarına, kırsal turizm kapsamında yeme içme tesisleri ile 25 oda kapasiteli konaklama tesislerine, bitkisel üretim kapsamında tıbbi aromatik bitki, süs bitkisi, fide fidan ve mantar-misel yetiştiriciliğine, arıcılık kapsamında kovan alımı ve bal işleme tesislerine, alabalık ve sazan gibi su ürünleri yetiştiriciliğine, makine parklarına ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına yüzde 55 hibe desteği verilecek olup bu yatırımlar için de 87 milyon 239 bin 811 euro toplam bütçe belirlenmiştir" diye konuştu.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!