Güncelleme Tarihi:
MANİSA'da kırsal alanlarda tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik işletme kurulması için 2013 yılında hizmete giren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK)desteği ile 3 yılda 315 işletme açıldı, 3 bin 75 kişiye de istihdam sağlandı.
Tarım ve kırsal kalkınma alanında Manisa'nın yüksek potansiyelini ortaya çıkarmak için kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, kentte iş kurmak isteyenlere öncülük etti. 2013 yılında açılan Manisa İl Koordinatörlüğü tarım ve hayvancılık alanında proje geliştiren girişimcilere destek verdi. TKDK İl Koordinatörü Uğur Uslu, 3 yılda kuruma 459 proje sunulduğunu ve bunlardan 322 proje sahibine destek vermek için sözleşme imzalandığını ifade etti. Sözleşme imzalanan 322 projeden 315 tanesinin hibe desteği ödemesini yaptıklarını kaydeden Uslu, "Manisa'nın yüksek potansiyelini ortaya çıkarmak ve iş kurmak isteyenlere destek olmak istiyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında verilen desteklerle birçok işyeri açıldı. Kırsal alanlarda açılan bu işletmeler sayesinde köyden kente göç bir nebze azaldı. Bugüne kadar yaklaşık 75 milyon TL'lik hibe ödemesi yaptık. Bizim desteğimizle birlikte Manisa 150 milyonluk yatırım kazandı" diye konuştu. Aralık ayı sonuna kadar 6 projeye daha 10 milyonluk destek sağlayacaklarını açıklayan Uslu, genel olarak süt, et, meyve sebze işlemeciliği, arıcılık, zeytin ve zeytin işlemeciliği, soğuk hava deposu, çiftlik faaliyetlerine destek verdiklerini anlattı. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak isteyenleri de desteklediklerini dile getiren Uslu, 1 rüzgar gülü tesisi ve 9 güneş enerjisi tesisi de desteklediklerini söyledi.
EN ÇOK DESTEĞİ AKHİSAR ALDI
Manisa'da proje geliştiren ve faaliyete geçen işletmelerin en çok Akhisar'da yer aldığını açıklayan Uslu, Akhisar'ın yaklaşık 12 milyonluk destek aldığını ifade etti. TKDK desteklerinden faydalanan Akhisar'ı Köprübaşı, Kula, Salihli ve Yunusemre ilçeleri takip etti. Ayrıca IPARD 2 adı verilen program kapsamında da 2016 yılında destek verildiğini duyuran Uslu, bu programa yıl içinde 145 başvuru yapıldığını ve projelerin kabul edilmesi halinde kurum olarak 115 milyonluk destek dağıtacaklarını söyledi.
Verilen desteklerle kurulan işletmelerin Manisa'ya istihdam sağladığına dikkat çeken Uslu, kadın ve genç yatırımcılara çağrı yaptı. Uslu, 315 işletmenin kentte 3 bin 75 kişiye iş imkanı sağladığını belirterek, "40 yaşın altında faydalanan genç yatırımcı sayımız 148 kişi, kadın yatırımcı sayımız ise 30'dur. Kadınlardan daha çok proje yapmalarını bekliyoruz. Çünkü kadınlara pozitif ayrımcılığımız var. Kadın yatırımcılar ve genç yatırımcılarımız bizde proje değerlendirme aşamasında diğer yatırımlara kıyasla bir tık daha öne geçiyorlar. Genelde kırsal alana yönelik yatırımlarımız var. Projelere minimum yüzde 50, maksimum yüzde 70 hibe desteğimiz var. Bu oran destek kalemleri oranlarına göre değişiyor" diye konuştu.
Nermin UÇTU/MANİSA,(DHA)
FOTOĞRAF