Güncelleme Tarihi:
MANİSA'da, bir yılda, ailesiyle, okuluyla ve çevresiyle iletişim kurmakta sorun yaşayan 200 kişinin, tiyatro oyununda rol verilerek, terapisi sağlandı.
Yeniden Bir Yaşam Derneği, bir yıl önce "Neden Tiyatro" adı altında bir proje hayata geçirdi. Sadece gençleri değil yetişkinleri de kapsayan projede çerçevesinde, ilesiyle, okuluyla ve çevresiyle iletişim kurmakta sorun yaşayan kişilerin terapi edilmesi hedeflendi. Bu kapsamda, desteğe ihtiyaç olan kişilerle çeşitli oyunlar sahnelendi. Bir yıl boyunca sahnelenen oyunlarda 200 kişi, çeşitli rolleri canlandırdı.
Proje ile ilgili bilgi veren Yeniden Bir Yaşam Derneği Başkanı Funda Demirel, "Amaç, insanların yaşadıkları sorunlara tiyatro ile çözüm getirmek. Bir yıllık süreçte proje çerçevesinde çeşitli tiyatro oyunları sahneledik. Tiyatro oyuncularımızın içinde aile içi şiddet gören kadından, madde bağımlısı olan gencimize kadar 200 kişi vardı. Tiyatro ile bu kişiler yeniden sosyalleşti, hayata yeniden bağlandı. Şimdi çeşitli sorunları bulunan 24 gencimizi tiyatro ile terapi etmeye çalışıyoruz" dedi.
TİYATRO İLE KENDİLERİ İFADE ETMEYE BAŞLADILAR
Şu an ailesiyle, çevresiyle ve okuluyla problemler yaşayan 24 gencin, yaklaşık iki aydır proje çerçevesinde tiyatro eğitimi aldığına dikkati çeken Demirel, "İnsanın kendini ifade edebileceği en güzel sanatlardan bir tanesi tiyatrodur. Ayrıca sanatın sorunlu insanların terapisinde ne kadar olumlu gelişmeler yarattığında bilinmektedir. Şu an proje çerçevesinde 24 sorunlu gencimize tiyatroyu sevdiriyoruz. Yaklaşık iki ay önce gelen gençlerimizin yüzde 80'nin ya ailesiyle ya da arkadaşlarıyla, okuluyla ve çevresiyle bir problemi vardı. Bir çoğunun içleri öfkeyle doluydu. Kimi kendine zarar verirken kimisi ise sinirlendiğinde bayılıyordu. Ama iki aylık sürede yaptığımız tiyatro çalışmaları ile hepsinde olumlu değişiklikler gördük. Öfkelerini yendiler, kendileri ve çevrelerine zarar vermemeye başladılar. İçine kapanık olmaktan kurtulup, sosyalleştiler. Salı ve perşembe günlere yaptığımız tiyatro çalışmasına koşarak geliyorlar. Şimdi tiyatro ile çok mutlular. Kendi özgüvenlerini kazanarak, hem kendileriyle hem çevresiyle barıştılar" diye konuştu. Yunusemre Belediyesi ile Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün kendilerine destek verdiğine dikkait çeken Demirel, diğer sivil toplum örgütlerini, belediyeleri, kurum ve kuruluşların da destek olmaya davet edip, daha çok sorunlu genci topluma kazandırmak istediklerini kaydetti.
"İLK OYUNLARINDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINI ANLATACAKLAR"
24 gence tiyatro eğitimi veren dernek üyesi Gamze Sadeer ise, önümüzdeki aylar içerisinde sahneleyecekleri "Bizim Evde Milenyum" isimli tiyatro oyununa hazırlandıklarını söyledi. kendisinin yazıp, yönettiği tiyatro oyunu ile günümüzdeki teknoloji bağımlılığının insanlara verdiği zararı eğlenceli bir dille anlatacaklarını ifade eden Sadeer, "24 gencin tiyatro oyununu sahnelemekten büyük keyif alıyor. Sahnede kendilerini buluyorlar, özgüvenleri ortaya çıkıyor. Önemsendiklerini ve fırsat verildiği takdirde iyi bir şeyler yapabileceklerini gösteriyorlar. Önümüzdeki aylar içerisinde sahneleyeceğimiz 'Bizim Evde Milenyum' isimli tiyatro oyunu ile fırsat verilen gençlerin neler yapabildiklerini Manisalılar'a göstereceğiz" diye konuştu.
İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF