Tarladaki üzüm 80 kuruşa geriledi

Güncelleme Tarihi:

Tarladaki üzüm 80 kuruşa geriledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2016 16:41

Tarladaki üzüm 80 kuruşa geriledi

Haberin Devamı

MANİSA Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, bu yıl Rusya'ya direk ihracat yapılamadığı için çiftçiden alınan yaş üzümün fiyatının 80 kuruşa kadar gerilediğini söyledi.
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, üzüm hasadının başladığını belirterek, sofralık üzümde fiyatların düşük olduğunu söyledi. Üreticiden yaş üzümün 80 kuruşa alındığını açıklayan Demran, "Tarlada 80 kuruş olan üzüm, marketlerde 3 liraya kadar çıkıyor. Bu farkın önüne geçilmelidir. Geçen yıl fiyatlar 1 lira 50 kuruştan aşağıya düşmemişti. Bunun ana nedeni Rusya'ya ihracatın başlamamasıdır. İhracatın 30-40 TIR'a gerilemesidir. Geçen yıl günde 100 TIR gönderiliyordu. Rusya'ya direk ihracat yapılmıyor. Belarus üzerinden Rusya'ya gönderiliyor" diye konuştu. Üzümde kurtuluş reçetesini açıklayan Demran, "Üzümün yok yılında açıklanan uçuk fiyatların sonrasında düşmesi son 5 yıldır yaşadığımız en büyük problem oldu. Böyle dalgalanmaların önüne geçilmesi için hemen TARİŞ üzüm taban fiyatını açıklamalıdır. TARİŞ'in finansmanı yeterli olmayabilir. Ama bu stratejik bir üründür. 50 bin üreticinin kaderi kurtarılmalıdır. Hükümet de TARİŞ'e kaynak desteği vermelidir. Sofralık üzüme verilen devlet desteği geçtiğimiz yıl 15 kuruştu. Bu destek yıllardır sadece tüccara verilir. Bu desteğin 20-25 kuruşa çıkarılması ve üreticiye de verilmesi sağlanmalıdır" dedi.
"SİYASİLER ÜZÜM İÇİN BİRLEŞSİN"
Üzüm fiyatları konusunda siyasilere çağrı yapan Demran, siyasilerin bir araya gelerek sorunu çözmelerini istedi. Demran, "Siyasiler ülkenin geleceği için, demokrasi için bir araya geldiler. Bugün de Manisalı çiftçi için, bağcı için milletvekilleri bir araya gelip ortak eylem kararı almalı ve girişimlerde bulunmalıdır. İktidar ve muhalefetin görevi üzüm üreticisinin sesine kulak vermek olmalıdır" diye konuştu.
"10 YILDIR KAPALI OLAN ALKOL FABRİKASI AÇILSIN"
Manisa'nın devletin kurup yaşatamadığı fabrikalar cenneti olduğunu öne süren Başkan Demran, "TARİŞ ve Koç ortaklığı ile 2004 yılında yapılan Alaşehir rakı fabrikası 10 yıldan bu yana çürümeye terk edildi. Üzüm sofralık olarak 6 ay, kurutmalık 2 yıl, üzümü alkol haline getirirseniz en az 10 yıl saklarsınız. Üretim fazlası olan yıllarda bu stoğun sağlanması için üzümün alkol haline getirilip içki, tıbbi, kimya sektöründe kullanılması sağlanmalıdır. Maalesef 10 yıldır fabrika bomboş duruyor. TARİŞ alkol fabrikası acilen hizmete alınmalıdır" dedi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!