Selendili Kiraz Üreticileri Fiyatlardan Memnun Değil

Güncelleme Tarihi:

Selendili Kiraz Üreticileri Fiyatlardan Memnun Değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2015 19:21

MANİSA'NIN SELENDİ İLÇESİNDE EN BÜYÜK KİRAZ BAHÇELERİNE SAHİP ÜRETİCİLER, BU YIL FİYAT KONUSUNDA YÜZLERİNİN GÜLMEDİĞİNİ İFADE EDEREK, AŞIRI YAĞIŞLARDAN DOLAYI REKOLTENİN DE DÜŞÜK OLDUĞUNU BELİRTTİLER.

Manisa’nın Selendi ilçesinde en büyük kiraz bahçelerine sahip üreticiler, bu yıl fiyat konusunda yüzlerinin gülmediğini ifade ederek, aşırı yağışlardan dolayı rekoltenin de düşük olduğunu belirttiler.
Manisa’nın kiraz üretiminin yüzde 6’sının karşılandığı Selendi ilçesinde, bu yıl yağmur ve dolu yağışı kiraz bahçelerine zarar verdi. Mahsulün zarar görmesinin yanı sıra üreticiler, bu yıl pazar fiyatlarından da memnun kalmadı. Günlük yaklaşık 20 ton kirazın tüccarlar tarafından alınarak Avrupa pazarına sunulduğunu aktaran kiraz üreticileri, iç piyasada fiyatların 2 TL civarında olduğunu, ihraç malı kirazların toptan fiyatının ise 4 ile 5 TL arasında alıcı bulduğunu ifade ettiler. 2 yıl önce ihraç kirazın 9 TL’den alıcı bulduğunu aktaran üreticiler, bu yıl ihracatta sıkıntı yaşadıklarını vurguladılar. Üretici Süleyman Telli, günlük 1 ton kiraz topladıklarını belirterek, "40 dekar alanda bin iki yüz ağacım var. Toplamda 30 ton kiraz üretiyorum. Bu yıl hastalık ve dolu nedeniyle rekoltemiz düştü. İşçi paraları yüksek. Allah yardımcımız olsun." diye konuştu.
Kirazın cinsini ayırmak için çalıştırılan işçilere günlük 50 TL yevmiye ödendiğini belirten tüccar Erol Irmak ise "Günlük ortalama 10 ton kiraz alımı yapıyoruz. Selendi’den aldığımız kirazları Alaşehir ilçesinde işletmelerde şoklayıp daha sonra kiloluk ambalajlara koyup soğutarak, TIR’lar ile Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Ancak bu yıl ihracatta sıkıntı oluyor. Gönderdiğimiz kirazlar daha önceden 2 gün içerisinde TIR’larda satılırken, bu yıl bir hafta da ancak satılıyor. Bu da kirazın fiyatında düşüklüğe neden oluyor." dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!