Güncelleme Tarihi:
MANİSA (AA) - Manisa Otistik Bireyler Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Serpil Dede, otistik çocuk sahibi olmanın bazı ailelerde boşanmaya sebep olduğunu, anne-babası boşanan otistik çocuğun velayetinin babasına da verilmesi gerektiğini söyledi.
Dede, gazetecilere yaptığı açıklamada, otistik çocuğu olan annelerin yaşadığı velayet sorununa dikkati çekti.
Kendisinin de aynı konudan mağdur olduğunu söyleyen Dede, "Otizm aile parçalanmasına neden oluyor. Otizmin içerdiği belirtiler, psikolojik yönleriyle güçlü bir aile temelini gerektiriyor. Babalar genelde bu gücü toparlayamıyor. Sorumluluk anneye kalıyor. Babalar evi terk ediyor" dedi.
Kendisinin de 6 yıl önce eşinden ayrıldığını ve çocuğunun 11 yaşına geldiğini belirten Dede, boşanmalarda çocuğun velayetinin sadece anneye değil, anne ve babaya eşit paylaştırılması için yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde otistik çocuk sahibi annelere aile danışmanlığı çalışması yaptığını da anlatan Dede, yaklaşık 700 anne ile görüştüğünü, bunlardan 615’inin boşanarak psikolojik sorunlar yaşadığını aktardı.
Boşanmalardan sonra annelerin otistik çocuklarına göre hayatlarını planladığını, babanın ise normal hayatına devam ettiğini iddia eden Dede, şunları söyledi:
"Yapılan araştırmalar, otistik çocuk sahibi her 100 aileden 85’inde babanın olmadığını gösteriyor. Otizm hayat boyu süren bir hastalık, hukuksal bir çerçeve ile boşanma durumlarında bu sorumluluk çift olarak paylaşılmalı. Bu konuda ilgili yasal düzenlemeni yapılmasını talep ediyorum. Bir çok engelli annesinin mağduriyeti böylece engellenecektir. Bu tür ailelerin boşanmaları döneminde klinik bir psikolojik destek verilmelidir. Bununla ilgili baroya bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bana destek olmalarını bekliyorum."