Güncelleme Tarihi:
MANİSA Valiliği Avrupa Birliği (AB) Projeler ve Dış İlişkiler İl Koordinatörlüğü'nün hayata geçirdiği, 'İklimi Değil Kendini Değiştir Projesi' çerçevesinde ilkokul öğrencilerine iklim değişikliğinin sebepleri, zararları ve neler yapabilecekleri konusunda eğitimler verilmeye başlandı. Eğitimler sayesinde öğrenciler kanalıyla ailelerinde bilinçlendirilmesinini hedeflendiği bildirildi.
İklim değişikliği konusunda toplumu bilinçlendirmek, yerel bazda değişikliğe sebep olacak faktörleri en aza indirmek için Manisa Valiliği AB Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından 'İklimi Değil Kendini Değiştir' adı altında proje hayata geçirildi. Proje kapsamında ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler verilmeye başlandı. İlk eğitim Yunusemre ilçesindeki 23 Nisan İlkokulu'nda verildi. Eğitime AB Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğü Proje uzmanları Gürkan Soydaş ve Halim Şivecan ile Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nden Biyolog Sami Akça, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Projenin geçen ay başladığını ve 18 ay süreceğini belirten Proje Uzmanı Gürkan Soydaş, bu süreç içerisinde 18 okula iklim değişikliği konusunda eğitim verileceğini söyledi. Eğitimlerin ilk ve ortaokul öğrencilerine verileceğini belirten Soydaş, "Eğer eğitimleri küçük yaştaki çocuklara verebilirsek, aileler üzerinde daha çok farkındalık yaratmış olacağımızı düşündük. Eğer çocuklarımıza küçük yaşta iklim değişikliğine sebep olabilecek olumsuz faktörleri öğretebilirsek hem büyüklerine hem de ailelerine örnek model olabilirler. Evlerinde iklim değişikliğine sebep olabilecek faktörleri yaptıkları uyarılarla anne ve babalarının vasıtasıyla en aza indirebileceklerdir" diye konuştu.
Proje çerçevesinde kurum ve kuruluşlarda karbon ayak izi haritasının çıkarılması konusunda çalışmaların önümüzdeki haftalar içerisinde başlayacağına dikkati çeken Soydaş, böylelikle bir kurumun iklim değişikliğini olumsuz yönde etkileyecek karbon salınımının ne kadar olduğunun gözönüne serileceğini kaydetti.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
4'üncü sınıf öğrencilerine iklim değişikliğinin sebepleri ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Biyolog Sami Akça ise, dünyanın ve özellikle Türkiye'nin iklim değişikliği konusunda ciddi bir tehdit altında olduğunu vurguladı. Akça, "Sanayinin gelişmesi, çevreye olan duyarlılıktaki düşüş, bilinçsiz olarak çevreyi kirletmemiz sebebiyle son 100 yıl içerisinde dünyadaki hava sıcaklığında 2 derecelik bir artış oldu. Bu artış tüm ülkeleri olumsuz etkilediği gibi 4 mevsimi ve bir çok doğal zenginliği içinde barındıran Türkiye'de olumsuz yönde etkilenmeye başladı. Eğer çevreye karşı duyarlılığımızı geliştirmez, iklim değişikliğine sebep olan faktörleri en alt düzeye indirmezsek, hava sıcaklıkları son 100 yıl içerisinde 5-10 derece artış gösterebilir. Bu ciddi anlamda dünya için bir tehlikedir. Amacımız çevreye duyarlı, bilinçli gelecek nesiller yetiştirmektir. Karbon salınımını en asgari düzeye indirecek bireyler kazandırmamız lazım. Bunun içinde büyük veya küçük demeden herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmesi gerekir" diye konuştu.
İlker KILIÇASLAN / MANİSA,(DHA)
FOTOĞRAFLI