IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 12:11
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şube Başkanı Ahmet Öztürk Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle ihracatçıların karamsarlığa düşmemesi gerektiğini belirterek, "Bizim her hangi bir şekilde Rusya’ya bağlı olup da o olmadan ticaretimizin sonlanacağı bir durum söz konusu değil." dedi.
MÜSİAD Manisa Şube Başkanı Ahmet Öztürk, Rusya ile ticaret yapan işadamlarının karamsarlığa kapılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan politik ve askeri krizin yaklaşık 40 yıldır süren ve iç içe geçmiş ticari ilişkilere zarar vermeden çözüleceğini öngören Öztürk, ticari anlamda ilişkilerin bitmesi durumunda ise Türkiye’nin Rusya’ya tam anlamıyla bağımlı olmadığını belirtti ve yaşanabilecek sıkıntının en fazla 5-6 ay süreceğini dile getirdi. Öztürk yaptığı açıklamada, "Rusya hem bizim Karadeniz’deki komşumuz, onun haricinde ilişkiler açısından da yıllık 4 buçuk milyon Rus turist geldiğini toplam ticaret hacmimizin 20 milyar dolar olduğunu düşünürsek, onun haricinde sebze meyve ihracatımızı oraya olduğunu, doğalgazımızın yarısından fazlasını Rusya’dan temin ettiğimizi düşünürsek, bunun dışında beyaz et ihracatımızın büyük bir kısmını Rusya’ya yaptığımızı düşünürsek Rusya bizim ticaret hacmimizde önemli bir yer tutan bir ülke." dedi.
"TİCARİ HAYAT BİTER GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"
Manisa’dan Rusya’ya en fazla kanatlı et, sebze ve meyve ihracatı yapıldığını söyleyen Öztürk, "Bizim Manisa olarak özellikle beyaz et ve tarım ürünleri ihracatında bir sıkıntı yaşanması söz konusu olabilir. Ancak bizim bu krizin aşılamayacak derecede yılları alacak ve ilişkilerimizi birinci derecede zorlayacak bir pozisyona gireceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla Rusya’nın Suriye ile ilgili politikalarımızda farklılıktan dolayı bir göz dağı verme gibi bir duru söz konusu. Dolayısıyla bu durumunda bizden kaynaklı bir sıkıntı olmadığı için diyaloglarla ikili ilişkilerle belli bir zaman çözüleceğini düşünüyorum" dedi.
Global piyasa bir ülkenin dış ticaret anlamında başka bir ülkeye bağımlı kalmadığını sözlerine ekleyen Öztürk, "Artık global piyasada ticari ilişkilerin konumu farklı olduğu için bir ülkenin her hangi bir ülkeye bağımlı olması, o olmazsa olmaz, tüm ticari hayat biter gibi bir durum söz konusu olmamakta. Eskiden belki ülkeler arası bu ikili ilişkiler daha bağımlı olduğu halde şu an o bağımlılık ortadan kalkmış halde. Rusya eğer bize ilişkilerimizi keselim gibi bir durum ise böyle bir durumda bizim ihracatçılarımızın edeceği zarar kadar Rusya ihracatçıları da zarar edecektir. Biz sadece mal satmıyoruz, onlardan mal da alıyoruz. Turist alıyoruz. İlişkilerimiz yıllardır iç içe geçmiş durumda. Dolayısıyla böyle bir durum oluşursa, bu durumda bizim ihracatçılarımız kadar Rusya’nın da ekonomisinde ciddi krizler oluşacaktır. Bunu da Rusya’da yaşayan iş adamları kesinlikle istemeyecektir." diye konuştu.
"RUS İŞADAMLAR KRİZİ İSTEMİYOR"
Rusya’da Türkiye ile iş yapan işadamlarının da Türkiye ile Rusya arasındaki krizin büyümeden çözülmesini ve ticari anlamda bir kriz istemediğini belirten Öztürk, "Rusya’da yaşayan ve ciddi şekilde ticaret yapan hiç bir firma Rusya’yla kriz istememektedir. Dolayısıyla bunların da baskıları mevcut olduğu için bu krizin ilişkilerle belli sürede sonlandırılacağını. Bir sıkıntı çıkmadan krizin aşılacağını öngörüyorum. Bizim her hangi bir şekilde Rusya’ya bağlı olup da o olmadan ticaretimizin sonlanacağı bir durum söz konusu değil. Türkiye’nin B planları C planları var. Bu planlar devreye girmesi durumda belki 5-6 ay belki bir yıl bizim ihracatçılarımız kısa süreli bir sıkıntıya girebilme ihtimali var. Ama ben bu noktaya gelmeden krizin diyaloglarla çözüleceğine inanıyorum" dedi.