Mültecilere 10 Ay Sonrasına Gün Veriliyor

Güncelleme Tarihi:

Mültecilere 10 Ay Sonrasına Gün Veriliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2015 12:59

İHH İNSANİ YARDIM DERNEĞİ MANİSA ŞUBE BAŞKAN YARDIMCISI HALİL UYSAL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜNDE YAŞANAN PERSONEL SIKINTISI VE MÜLTECİ YOĞUNLUĞU NEDENİYLE MÜLTECİLERE VERİLEN GEÇİCİ KİMLİK KARTLARI İÇİN 10 AY SONRASINA RANDEVU VERİLEBİLDİĞİNİ SÖYLEDİ

Ülkelerindeki iç savaş ve karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye sığınan mültecilerin sağlık ve yardımlardan yararlanmalarını sağlayan mülteci kimlik kartları için Manisa’da 10 ay sonrasına gün veriliyor. İHH İnsani Yardım Derneği Manisa Şubesi Başkan Yardımcısı Halil Uysal, sağlık konusunda aciliyeti olan birçok mültecinin mağduriyet yaşadığını ve Manisa Göç İdaresi Müdürlüğüne acilen personel atanması gerektiğini söyledi.
Resmi kayıtlara göre yaklaşık 2 bin mültecinin yaşadığı Manisa’da Göç İdaresi Müdürlüğü’nde yaşanan personel sıkıntısı yüzünden mülteciler, sağlık ve yardımlardan yararlanmalarını sağlayan mülteci kimlik kartlarını alabilmek için en az 10 ay sonrasına randevu alabiliyor. Manisa’ya gelen çok sayıda mültecinin ciddi sağlık problemleri yaşadığını ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için mülteci kimlik kartlarının olması gerektiğini kaydeden İHH İnsani Yardım Derneği Manisa Şubesi Başkan Yardımcısı Halil Uysal Valiliğin biran önce bu konuda girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi.
Uysal yaptığı açıklamada, Manisa’nın eski Valisi Abdurrahman Savaş’ın Manisa’ya Göç İdaresi Müdürlüğü kurulacağını ve işlerin daha hızlı bir şekilde aksamadan devam edeceğini söylediğini anlatarak, “Göç İdaresi Müdürlüğü kuruldu. Ancak müdürlükte yaşanan personel sıkıntısı nedeniyle mültecilerin sağlık ve yardımlardan resmi olarak yararlanabilmeleri için gerekli olan mülteci kimlik kartının çıkarılabilmesi için 10 ay sonrasına gün veriliyor” dedi.
CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIYOR
Uysal, “Bundan yaklaşık 2 ay önce Manisa’mıza sığınan yabancı mültecilerimizin resmi işlemlerini emniyet, yabancılar şube müdürlüğümüz tarafından yapılmaktaydı. Avrupa Birliği standartlarına göre Yabancılar Şube Müdürlüğümüz, Göç İdare Müdürlüğü olarak değiştirildi. Ülkelerinde iç savaş, yoksulluk ve karışıklıklar nedeniyle çok sayıda mülteci ülkemize geliyor. İran, Afganistan, Irak, Suriye gibi çeşitli devletlerden Ülkemize sığınan bu mülteciler Birleşmiş Milletler kanalıyla Türkiye’deki illere dağıtılıyor. Bu illere dağıtılan ve Manisa’ya gelen mültecilerimiz valilik aracılığıyla Göç İdaresi Müdürlüğüne müracaat ediyorlar. Göç İdaresi Müdürlüğü mültecilerin yoğunluğundan ve personel yetersizliğinden dolayı 10 ay sonrasına tarih veriyor. Bu 10 süresince mülteciler hastalanırsa hastaneye gidemez, erzak alamaz ve zaten ülkelerinde savaşı bırakıp gelmişler ve ciddi sıkıntılar yaşamışlar. Acil hastaneye gitmesi gerekenler gidemiyorlar. Göç İdaresi Müdürlüğüne gittiğimizde işlemleri hızlandırma konusunda yetersiz kalıyoruz. Müdürlüğe 4-5 tane personel ihtiyacı var. Bu personel olduktan sonra işlemler çok daha fazla hızlanacak. Bu geçici mülteci kimlik kartları olduğunda 3 ayda 300 lira maaş ve gıda yardımlarını alabiliyorlar. Resmi kayıt altına girmeleri gerekiyor. Kısacası bu insanlar ölüme terk ediliyor. Bunun anlamı bu kısacası hiçbir şey yapılamıyor. Sayın Valimizde Göç İdaresi Müdürlüğüne büyük felaketler yaşanmaması için personel tahsisi yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.
İHH’nin sadece erzak, gıda, eşya dağıtan bir kuruluş olmadığını kaydeden Uysal, “İnsan hak ve hürriyetler adına da çalışmalar yapmaktayız. İnsan yaşam ve sağlık hakkı kim olursa olsun öncelik olmazsa olmaz hakkıdır. Biz önce insan diyoruz. Bir insanın hak ve hürriyet yaşam hakkını kısıtlanırsa sosyal olayların artmasına sebep oluruz. Valiliğimizden bir an önce Manisa’mıza sığınan mültecilerin sağlık ve gıda gibi imkanlardan faydalanmaları için bir an önce kimlikleri verilmesi gerekmektedir. Şimdiye kadar hayırsever doktorlarımızın yardımlarıyla yardımcı olmaya çalışıyoruz ama çok sıkıntılar yaşamaktayız.” şeklinde konuştu.
Göç İdaresi Müdürlüğünde çalışan tercümanın da maddi sebeplerden dolayı işini bıraktığını öğrendiklerini kaydeden Uysal, müdürlükte şimdi de tercüman sıkıntısı yaşandığını ve buraya sözleşmeli bir tercüman alınarak bu sorunun ortadan kaldırılabileceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!