Mısırda hasat buruk başladı

Güncelleme Tarihi:

Mısırda hasat buruk başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2017 09:30

Mısırda hasat buruk başladı

Haberin Devamı

MANİSA'da mısır hasadına başlayan üretici, umduğunu bulamadı. İthal mısırda gümrük vergisinin yüzde 130'dan yüzde 25'e indirilmesi ile ton fiyatı 950 lira olan mısır, hasat sezonunda 750 liraya kadar düştü. Toprak Mahsulleri Ofisi de alım fiyatını açıklamazken, üreticiler mağdur olduklarını öne sürdü.

Manisa'da mısır hasadında sezon buruk başladı. Mart ayında ekimi yapılan mısırlarda nemin 14-15 dereceye gelmesiyle biçerdöverler tarlaya girdi. Hasadı yapılan mısırlar, satış için kamyonlara yüklendi. Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa Ovası'nda çok yaygın olan mısır ekiminin bu yıl azaldığını söyledi. Kaçire, "Pamuk üretimi artınca çiftçi yavaş yavaş mısırdan vazgeçti. Mısır tarlalarına bu yıl genelde pamuk ekimi yapıldı. Mart ayında ekimi yapılan mısırlarda nem oranı 14-15'e gelince hasat yapılır. Manisa Ovası'nda da nem oranı bu derecelere uluşınca, üretici yavaş yavaş hasada başladı" dedi.

"GÜMRÜK VERGİLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ ÇİFTÇİYE VURULAN SATIRDIR"

Mısır ithalatındaki gümrük vergisinin düşürüldüğünü hatırlatan Kaçire, "Ülkemizde mısır üretimi yetmiyor mu ki mısır ithal edilmeye başlandı? Bu fiyatları etkiliyor. Gümrük vergilerinin düşürülmesi çiftçiye vurulan satırdır" diye konuştu.

Gediz Ovası'nda mısır hasadına başlayan üreticilerden Cumali Şanlıyurt da hasat iyi olsa bile fiyatların çiftçiyi sevindirmediğini söyledi. 3 yıldır mısırın ton fiyatının 680 ile 700 lira civarında gittiğini kaydeden Şanlıyurt, "Biz bu fiyatlardan çok şikayetçiyiz. Hasat zamını fiyat düşüyor. Çiftçi, mahsülünü saklayacak yerinin bulunmaması ve paraya ihtiyacı olması nedeniyle ürününü hasat edip, hemen satıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi fiyatı geç açıkladığı için üretici mağdur oluyor. Çiftçinin elindeki mısır bittiği için boynu bükük kalıyor. Üretici yok yere mahsülünü ucuza satmış oluyor. Bakanlıktan destek bekliyoruz. Şu an mısırın tonu 750-760 liraya satılıyor. Biz mısırın ton fiyatının en az 850 lira olmasını bekliyoruz. Şu an mısırımın tonunu 750 liradan sattım. Geçen yıl mısır tohumunun torbasını 350 liraya aldık, bu sene 450 liraya alıyoruz. Bir torba 5 dönüm yer ekiyor. Geçen sene bir dekarda damlama sulama maliyeti 60 liraydı, bu sene 100 lira oldu" diye konuştu.

Mısırda kilo başına 3 kuruş prim desteği verildiğini dile getiren Şanlıyurt, prim miktarının da yükselmesini istedi. Ayrıca ithal mısırda gümrük vergisinin düşürülmesinin kendilerini etkilediğini savunan Şanlıyurt, "Bundan 40 gün önce mısırın fiyatı borsada 950 liraydı, şimdi 750 lira. Bakanlığın ithal mısırda gümrük vergisini indirmesi bizi çok etkiledi, çok yıprattı. Yurtdışından gelen mısırın gümrük vergisini düşürdüler. Önce bizim çiftçimizin ürettiği malı alsınlar, sonra ithalin gümrük vergisini indirsinler" dedi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!