IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 09:39
EĞİTİM-BİR-SEN MANİSA ŞUBE BAŞKANI VE MEMUR-SEN MANİSA İL TEMSİLCİSİ MEHMET EMİN SOFUOĞLU, “MİLLET, KENDİSİNİ GERÇEKTEN VE YENİDEN ‘EGEMEN’ KILACAK SİYASİ VE HUKUKİ MANİFESTO HÜKMÜNDEKİ YENİ ANAYASA KONUSUNDA ARTIK SAHAYA ÇIKMIŞTIR. BU ANAYASA YÜRÜRLÜĞE GİRİNCEYE KADAR DA SAHADA KALACAKTIR.” DEDİ.
Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı ve Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu, “Millet, kendisini gerçekten ve yeniden ‘egemen’ kılacak siyasi ve hukuki manifesto hükmündeki yeni anayasa konusunda artık sahaya çıkmıştır. Bu anayasa yürürlüğe girinceye kadar da sahada kalacaktır.” dedi.
Yeni anayasa sürecine öncülük etmek amacıyla Memur-Sen’in de içinde bulunduğu Türkiye Anayasa Platformu’nun kurulduğunu ifade eden Sofuoğlu, “Türkiye Anayasa Platformu, yeni anayasanın yapılış ve yazılış sürecinde millet adına ses vermek, fikir üretmek amacıyla kuruldu. Bizler, ülkemizin yakın dönemdeki en önemli hedefinin yeni anayasa yapmak olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
YENİ ANAYASA DEVLET BİLDİRİSİ DEĞİL, MİLLET BİLDİRGESİ OLMALIDIR
“Yeni Anayasa’da sürecin asli unsuru Millet olmalıdır.” diyen Sofuoğlu, “Sivil akılla, özgürlük kalemiyle ve demokrasi mürekkebiyle yazılmış yeni bir anayasanın bu ülkedeki her bireyin hakkı olduğuna inanıyoruz. Neden yeni anayasa istiyoruz, sürecin asli öznesi millet olsun diyoruz? Çünkü 82 Anayasası, derin devletin millet iradesini kamulaştırma belgesidir. 82 Anayasası’nın ruhunda vesayet, derin devlete esaret vardır. Millet de, millet iradesi de yoktur. Mevcut anayasa, bu yönüyle milletin ya da temsilcilerinin değil, cuntacıların ve atadıklarının eseridir. Bu anayasanın otuz yılı aşkın süredir varlığını sürdürüyor olması, hepimiz için, herkes için bir demokrasi ayıbıdır. Yeni anayasa yapım sürecini başlatmanın, Yeniden Büyük Türkiye sürecinde hızla yol almanın derdindeyiz. ‘Biz uzlaşamayız’ öğrenilmiş çaresizliğinden kurtulmak için bu defa ‘hep birlikte’ diyoruz. Yeniyi konuşurken kırmızı çizgiler, ideolojik refleksler, ilkeler üzerinden ‘hayır, olmaz’ cevabı üretmek yerine ‘ortak değerler’, ‘evrensel ilkeler’, ‘temel hak ve özgürlükler’, ‘insan ve onuru’ üzerinden ‘evet, olabilir’ uzlaşması, yakınlaşması hedefliyoruz.” dedi.
YENİ ANAYASA İLE SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞMALI
Yeni anayasanın, yapım süreci, yazım evresi, halkoyuna sunma noktasında hem şekli hem de maddi açıdan meşruiyeti yüksek bir anayasa olması gerektiğini vurgulayan Sofuoğlu şunları söyledi:
“Anayasada başlangıç bölümü olması yönünde bir karara varılırsa bu bölüm, ‘insan onuru’, ‘temel hak ve özgürlükler’, ‘hesap veren devlet’, ‘hesap soran birey/toplum’ gibi yeni anayasaya özgürlükçü kimlik verecek bir içerikle kaleme alınmalıdır. Yeni anayasa, insan haklarını teminat altına almaya odaklanmalı, yasakları, sınırlamaları devleti koruma aracı olarak kullanmamalıdır. Yeni anayasa, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı prensibi bağlamında evrensel, kendi kültür ve medeniyet coğrafyamıza dayanarak yerli ve milli bir kimliğe sahip olmalıdır. ‘Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı’ tanımlamasıyla, herkesin kendisi kalabilme, olabilme hakkını korumalı, hiç kimsenin öteki ilan edilemeyeceği bir garantör hüküm içermelidir. Egemenlik mührünün millette olduğunu haykırmalı, Meclis dışında hiçbir organı millet adına egemenlik kullanıcısı yapmamalıdır. Anayasal kurumlar kataloğu oluşturmamalı, devleti ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla tasarlamalıdır. Yargının hem tarafsız hem de bağımsız olmasını aynı değerde görmeli, yargı sistemini tekleştirmelidir. Yürütme erkini, hızlı karar alabilen, doğrudan halk tarafından belirlenebilen, yasama tarafından doğrudan ve etkili şekilde denetlenebilen yönetim organizasyonu olarak şekillendirmelidir. Yeni anayasa, sorunları çözecek demokratik, sivil ve ortak aklın egemen olmasına zemin oluşturmalıdır. İnsanların inancının gereklerini yaşamasını kolaylaştırmayı devlete temel bir sorumluluk olarak yüklemeli, inancını öğrenme, öğretme, yaşama ve yayma noktasında vatandaşlarına zemin oluşturmayı demokratik hukuk devleti olmanın gereği haline getirmelidir.”
YENİ ANAYASA İLE YENİ TÜRKİYE’NİN DE YOLUNU AÇACAĞIZ
Yeni Anayasa’nın eşitliği süreç, adaleti sonuç değeri olarak tasarlaması gerektiğini ifade eden Sofuoğlu, “Yeni anayasa adil devletin inşasını amaçlamalıdır. Biz inanıyoruz ki, bu sefer yeni anayasa yapmayı başaracağız. Biz inanıyoruz ki, yeni anayasa ile birlikte yeni Türkiye’nin de yolunu açacağız. Biz inanıyoruz ki, darbe anayasasından tamamen kurtulacağız. Çünkü millet, ‘artık yeter’ diyor ve yeni anayasa istiyor. Çünkü millet, yeni anayasayı ben yapacağım, hep birlikte yazacağız diyor. Biz, bu yüzden ‘Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte’ dedik. Biz biliyor ve inanıyoruz ki, milletimizle birlikte ‘yeni anayasa’ yapacağız ve ‘Yeniden Büyük Türkiye’ hedefiyle inşa ettiğimiz ‘Güçlü ve Büyük Türkiye’de daima huzur, refah ve kardeşlik içinde hep birlikte yaşayacağız.” dedi.