MCBÜ teknolojisi üssü oluyor

Güncelleme Tarihi:

MCBÜ teknolojisi üssü oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 15:58

MCBÜ teknolojisi üssü oluyor

Haberin Devamı

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi'nde 110 dönümlük alana inşa edilen ve üniversite-sanayi işbirliğinde 5 ortakla kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Ar-Ge, inovasyon, akıllı üretim ve kümelenme konusunda firmaların hizmetinde olacak ve firmalara proje desteği sağlayacak.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) İlhan Varan Yerleşkesi'nde yapılan Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Anemon Otel'de düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Törene Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Partili Manisa Milletvekili Recai Berber, AK Partili Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa OSB'deki sanayiciler, oda ve borsa başkanları ile öğretim üyeleri katıldı. Törende konuşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi'nde 110 dönümlük alanda teknokentin üniversite ve kurucu ortakları katkısı ile hayata geçtiğini söyledi. 17.5 milyona inşa edilen teknokentin şuanda 5 ortağı olduğunu kaydeden Rektör Çelebi, şunları söyledi:

"Bilgiye sahip olan toplumlar her bakımdan bağımsız ve dünyada söz sahibi toplumlardır. Türkiye'de dışa açılmayla birlikte Ar-Ge'nin, inovasyonun ne kadar önemli olduğunu keşfettik. Üniversiteler de gerçek misyonlarını tam olarak yerine getiremedi. 2000'li yıllardan sonra Türk ekonomisi kendi ayakları üzerinde durdu, dünya ekonomisindeki olumsuz süreçlerden en az etkilenir hale geldi. Bilimi, teknolojiyi üretiyorsanız, üniversite ve sanayiniz birlikte çalışıyorsa o zaman dünyada ekonomik bakımdan da bağımsız bir ülke haline gelirsiniz. Cari açığın temelinde teknolojik bağımlılık yatıyor. Bunlardan kurtulmanın yolu bilimi ve teknoloji üretmektir." Teknolojide söz sahibi ülkelerde Ar-Ge yatırımlarına dikkat çeken Rektör Çelebi, bu konuda herkese sorumluluk düştüğünü ifade etti. Türkiye'de 54 ilde 64 teknoparkın bulunduğunu söyleyen Çelebi, "Burada bizim öğretim üyelerimiz de girişimci olarak yer alacak. Akademisyen sadece araştıran çizen değil bizzat firma kuran olacak. Teknoparkta öğretim üyeleri danışmanlık yapacak, proje üretecek.Teknopark Manisa sanayisine ve tarımına yenilik katacak" dedi.

"HAZİRAN'A KADAR YÜZDE 100 DOLULUĞA ULAŞILACAK"

Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, 10-15 firmanın teknoparka taşındığını, Nisan ayı itibariyle bu sayının 60 olacağını söyledi. Prof. Dr. Aktaş, "Şuanda 4 bin 245 metrekare kiralanabilir alanımız var. 76 proje başvurusu geldi. Yüzde 72 doluluk oranına ulaştık. Haziran ayına kadar yüzde 100 doluluk oranına ulaşacağız. Biz öncelikle reel sektör ağırlıklı olalım istedik. Üniversite sanayi işbirliği için teknoloji transfer üssü kuruyoruz" diye konuştu. Aktaş, özellikle orta ve küçük ölçekli firmaların teknopark ile yeni teknolojik ürünler üretebileceğini söyledi.

Lansman töreninde konuşan AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, üniversitelerin sanayi ile iç içe olması gerektiğini söyledi. Berber, "Üniversiteler bünyesindeki merkezlerin ürettiği ürünleri görüyoruz. Belki bugün TÜBİTAK'tan çok daha fazlasını yapıyorlar. TÜBİTAK'ta yapılan projelerin neden ticarileşmediğini hep sordum. O kadar çok Ar-Ge çalışmaları var ki, raflar dolusu. Şuanda yapılan projelerin ticarileşme oranı yüzde 1 bile değil. Bir şeyin bilimsel olarak yapılabiliyor olması ticari bir ürün olması anlamına gelmiyor. Kaça mal olduğuna da bakılmalı" diye konuştu. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer de, ileri teknoloji ürünlerin üretileceği teknoparkın Manisa'ya ve ülkeye büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından teknoparka katkı sağlayanlara ve ortaklarına teşekkür plaketi verildi.



Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!