Güncelleme Tarihi:
MANİSA Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, mevsimlerin değişmesi ve bilinçsiz ilaçlamanın baldaki verimle rekolteyi düşürdüğüne dikkat çekti. Bu yıl ilde elde edilen 750 ton baldan 550 tonun çam balı olduğunu söyleyen Turgut, "Çam balı olmasa bu yıl çok zor durumda kalırdık" dedi.
Manisa'da mevsimsel etkiler ve tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanımı arıcıları mağdur etti. Yüzleri gülmeyen ve çiçek balından umduğunu bulamayan arıcıların imdadına çam balı yetişti. Manisa Arıcılar Birliğine bağlı 850'ye yakın arıcı, hasat döneminde elde ettiği 750 ton rekoltenin 550 tonunu çam balından sağladı. Rekolte açığını çam balı alarak kapattıklarını belirten Manisa Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, yetkililerin, tarımda arıları zehirleyen ilaç kullanımının önüne geçemediğinden yakındı.
Verimdeki düşüklüğe değinen Turgut, "Mevsimlerin değişmesi, Manisa'da tarımda kullanılan zehirli ilaçlar sebebiyle bu hasat döneminde verim olmadı. Her geçen gün rekolte de büyük bir kaybımız var. En büyük nedeni ise tarım arazilerine atılan ilaçlar. Tarım da ilaçlar tabii ki atılacak ama biz arılara zarar vermeyen ilaçların kullanılmasını istiyoruz. Özellikle ilaçların geç saatte atılması arılara daha az zarar verir. Bu seneki rekolte düşüklüğünü çam balı ile kapattık. Eğer çam balından verim alamasaydık durumumuz kötü olacaktı ve mağdur olacaktık" diye konuştu.
"ZOR DURUMDA KALIRDIK"
750 tondan 550 tonun çam balı olduğunu belirten Turgut, "Çam balı, baldaki kaliteyi düşürmüyor. Normal baldaki lezzet var. Sadece aromasında değişiklik var. Kilo fiyatları da aynı. 15 ila 25 lira arasında değişiyor. Çam balı olmasa bu yıl çok zor durumda kalırdık" dedi.
Ersan ERDOĞAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF