Manisa'da zorunlu arabuluculuk başvuruları başladı

Güncelleme Tarihi:

Manisada zorunlu arabuluculuk başvuruları başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2018 09:37

Manisa'da zorunlu arabuluculuk başvuruları başladı

Haberin Devamı

MANİSA Arabulucular Dernek Başkanı Jülide Kıyak Anık, işçi ve işverene dava açmadan önce arabuluculuk şartı getiren yasanın zorunlu hale geldiğini belirterek, arabuluculuk merkezlerine başvuruların başladığını söyledi. Kıyak, yeni sistemle adliyelerde iş yükünün azalacağını belirterek, dostane bir yolla kısa sürede anlaşmazlıkların sonuçlanacağını söyledi.

İşçi ve işverene dava açmadan önce arabuluculuk şartı getiren yasanın zorunlu hale getirilmesinin ardından vatandaşlar, arabuluculuk merkezlerine başvurmaya başladı. Uygulamanın başlamasıyla birlikte Manisa Adliyesi'ndeki arabuluculuk merkezinde de yoğunluk arttı.

Arabulucular Derneği Başkanı Jülide Kıyak Anık, "Başvurularımız başladı. 2 Ocak itibariyle bir takım iş davaları açılmadan doğrudan arabuluculuk merkezine geldi. Vatandaşımız arabuluculuktan çekinmedi, arabuluculuğa başvurmayı yöntem olarak benimsedi. Bundan sonra özellikle iş davalarında, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işe iade davaları gibi davalarda öncelikli olarak arabulucuya başvurma zorunluluğu getirildi. Eğer arabuluculuğa başvurulmadan bir iş davası açılırsa dava reddedilecek. Özellikle işe iade davaları gibi zaman aşımı süresi kısa olan davalarda, bu hususa özelikle dikkat edilmeli. Öncelikle arabuluculuk hukuki uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak denenmeli, yüksek oranda başarılı sonuçlarından faydalanılmalı. Eğer olumlu bir durum olmazsa, anlaşamama tutanağıyla birlikte davanın açılması gerekiyor. Arabuluculukta iş davalarında çok yüksek oranda bir anlaşma yüzdesi var. Bu yöntemin adliyenin iş yükünü azaltacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda taraflar arabuluculuğun hızlı, ekonomik, dostane çözüm yöntemini de benimseyecek. Bu yönüyle de tüm olumlu sonuçlardan gerek işçilerin gerek de işverenlerin faydalanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

MANİSA'DA 171 ARABULUCU VAR

Manisa'da 171 arabulucunun görev yaptığını açıklayan Dernek Başkanı Anık, "Manisa'nın hem merkezinde hem de ilçelerinde yeterli arabulucumuz var. İlçelerde yapılacak başvurularda arabulucularımız hizmet verecek" dedi.

BARO BAŞKANI UYARDI

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan ise doğru kullanıldığı zaman arabuluculuk yönteminin faydası olacağını belirtip, uyarılarda bulundu. Görüşmelere avukatlarla gidilmesi çağrısını yapan Arslan, "Arabuluculuk insanlara tam anlatılabilirse, faydalı olacağını düşünüyoruz. Fakat burada hem arabuluculara hem avukatlara vatandaşı aydınlatma konusunda büyük görev düşüyor. İşle ilgili iş kazası ve meslek hastalığı dışındaki durumlarda arabuluculuk zorunlu hale geldi. Dava açmadan önce dosyanın mutlaka arabulucuya gitmesi gerekiyor. Bu safhada sistemi iyi işletmek gerekiyor. Hem işçiye hem de işveren kesime süreç doğru anlatılmalı. Güçsüz konumda olan işçinin haklarının korunması gerekiyor. Eğer doğru anlatılmazsa, hep işçinin mağdur olduğu algısı ortaya çıkarsa bu sıradanlaşır. Taraflardan birisi ben uzlaşmıyorum dediği zaman mahkemeye gider. Burada 1.5 ay gibi bir zaman kaybedilmiş olacak. Her iki tarafın avukat bulundurabileceği belirtildi. Mutlaka arabulucuya giden kişiler avukatlarıyla birlikte gitmeli. İleride muğduriyet doğmaması açısından önemli. Sistem daha doğru çalışmış olur" dedi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!