Manisa'da hedef antibiyotik kullanımını azaltmak

Güncelleme Tarihi:

Manisada hedef antibiyotik kullanımını azaltmak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 13:20

Manisa'da hedef antibiyotik kullanımını azaltmak

Haberin Devamı

MANİSA İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, Manisa'da yazılan her 100 reçetenin 26'sında antibiyotik olduğuna dikkati çekip, "Bu Türkiye ortalamasının altında bir oran. Türkiye sıralamasında çok kötü bir yerde değiliz. Ancak bir hedef koyduk. Hedefimiz Türkiye'de en az antibiyotik kullanan ve yazılan il sıralamasında ilk 5 içerisine girmek" dedi.

Manisa'da il genelindeki hekimlere "Akıllı İlaç Kullanımı Projesi" kapsamında eğitim verilmeye başlandı. İlk eğitim Şehzadeler ve Yunusemre İlçeleri'nde görev yapan aile hekimlerine verildi. Manisa Öğretemenevi Konferans Salonu'ndaki eğitime Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Akılcı İlaç Temsilcisi Dr. Ayla Alpgiray konuşmacı olarak katıldı. Eğitimi Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Korkmaz da izledi.

Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, eğitimin açılış konuşmasında, Sağlık Bakanlığı'nın artık akıllı ilaç kullanımına hassasiyetle yaklaştığını belirterek, öncelikli hedefin Türkiye'de antibiyotik ve ağrı kesici kullanımını en az seviyelere indirmek olduğunu söyledi. Türkiye'de antibiyotik kullanımının yüksek seviyelerde olduğuna dikkat çeken Kaplan, "Antibiyotik kullanımı konusunda gerçekten başımız belada ve ciddi anlamda bir sıkıntımız var. Yeni etken maddesi üretilmediği için artık insan vücudunun antibiyotiklere direnci gelişti. Artık enfeksiyon uzmanlarından şunu duyuyoruz, 'Ayakta tedavi gören hastaların bir çoğunda antibiyotiğe karşı bir direnç gelişmiş durumlarla karşı karşıya kalıyoruz.' Manisa'da yazılan her 100 reçetenin 26'sı antibiyotik. Bu Türkiye ortalamasının altında bir oran. Türkiye sıralamasında çok kötü bir yerde değiliz. Ancak bir hedef koyduk. Hedefimiz Türkiye'de en az antibiyotik kullanan ve yazılan il sıralamasında ilk 5 içerisine girmek" dedi.

Antibiyotiğin fazla kullanılmasında en büyük etkenin aile hekimleri olduğunun altını çizen Kaplan, "Aile hekimlerimizin reçete özerkliği var. Buna karışmamız mümkün değil. Ancak antibiyotiği ne kadar az yazabilirsek o kadar iyi olur. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bir çalışma yaptı. Antibiyotik uyarı mesajları gelmeye başladı. Kamu hastaneleri de böyle bir çalışma yapacak. Biz başaracağımıza inanıyoruz. Antibiyotiklerin bu kadar çok kullanımının sorumluluğu bizim. Bunu da bizim toparlamamız lazım" diye konuştu.

Kaplan, aile hekimlerine yönelik eğitimlerin Mayıs ayı sonuna kadar devam edeceğini, Haziran ayı içerisinde de hastanelerde görev yapan hekimlere eğitim verileceğini kaydetti.

MANİSA ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA 25. SIRADA

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürülüğü Akılcı İlaç Temsilcisi Dr. Ayla Alpgiray da konuşmasında Manisa'daki antibiyotik kullanımı hakkında bilgiler verdi. Alpgiray, geçen yıl, il genelinde görev yapan aile hekimlerinin toplam 3 milyon 94 bin 824 reçete yazdığını dikkati çekip, "Bu reçetelerin 820 bin 28'inde antibiyotik, 1 milyon 284 bin 820'inde de ağrı kesici yazılmış. Ayrıca Manisa genelinde en çok antibiyotik Gölmarmara, en az ise Sarıgöl ilçesinde yazılmıştır" dedi. Alpgiray, konuşmasının ardından eğitime katılan aile hekimlerinin sorularını da yanıtladı.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!