Güncelleme Tarihi:
ÇALIŞMA hayatında, Milli İstihdam Seferberliği kapsamında ocak ayından bu yana Türkiye genelinde 390 bin 520, Manisa'da ise 5 bin 115 kişinin iş sahibi olduğu bildirildi.
Manisa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Yavuz Kurt, düzenlediği toplantı ile Milli İstihdam Seferberliği Projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kentte 381 bin 731 kişinin sigortalı olarak çalıştığını açıklayan Kurt, "SGK olarak beşikten mezara kadar değil, ölümden sonra dahi hak sahiplerine bağlamakta olduğumuz aylıklarla insanımızın yanında ve hizmetindeyiz. SGK, sosyal güvenliğin yaygınlaştırılması, işsizlikle mücadele ve yatırım ortamının iyileştirilmesinde üzerine düşen stratejik görevi gayret ve inançla yerine getirmektedir. Manisa SGK olarak bizlerde üreten, istihdam yaratan, ülkemizin kalkınma hamlesine bir tuğla koyan her işverenimizin insan kaynakları gibi çalışmaya hazırız. Cezalandıran değil, rehberlik eden, yol gösteren bir kamu yönetimi sergiliyoruz" dedi.
5 BİN 115 KİŞİ İŞ SAHİBİ OLDU
Milli İstihdam Seferberliği projesi ile Türkiye genelinde 3 ayda 390 bin 520, Manisa'da ise 5 bin 115 kişinin işe girdiğini açıklayan Kurt, teşvik tedbirlerinin işverenin işini kolaylaştırdığını söyledi. Kurt, "İşverenin vergi ve prim yükü devlet tarafından üstlenildi. Asgari ücret desteğine devam ettik. Bu tedbirler kalkınmaya ve istihdam alanlarının genişlemesine katkı sağladı. Manisa'da en çok imalat sektöründe istihdam sağlandı. Sadece sanayide değil küçük esnafımızın da istihdam olanağını artırmayı istiyoruz" diye konuştu.
Manisa'daki kayıtdışı istihdama da değinen Kurt, tarımdaki kayıtdışılık nedeniyle kentte oranın yükseldiğini söyledi. Türkiye genelinde tarımda yüzde 80 kayıtdışı çalışan olduğunu dile getiren Kurt, hedeflerinin bunu sıfıra indirmek olduğunu söyledi.
38 MİLYONLUK PRİM DESTEĞİ
İşverene sağlanan teşviklerle ilgili de bilgi veren Yavuz Kurt, "Manisa'da sadece 2017 yılı Ocak ayında işçi istihdam eden sanayicimize, küçük ve orta boylu işletmelere ve esnafımıza 38 milyonu aşan tutarda prim teşviki sağlandı. Kadın ve genç işçi istihdamından, araştırma geliştirme faaliyetlerine, kültür yatırımlarından, imalat sektörüne kadar çok farklı alanlarda teşvik olanakları bulunuyor. Teşviklerin yeni yatırımlara ve istihdama ilham kaynağı olduğuna inanıyorum. Yapmış olduğumuz analizlerde sağlanan prim teşviklerinden Manisa'da yeterince faydalanılmadığını görüyoruz. Bu imkandan yararlanan işveren sayımızı arttırmak için işverenlerimize ve meslek kuruluşlarına yönelik seminerler düzenliyoruz" diye konuştu.
HEDEF TEK TUŞLA EMEKLİLİK
Emeklilik işlemlerinin hızlandığını vurgulayan Kurt, geçmişte emekli olmak isteyen kişileri 6-7 ay beklediğini belirterek, şunları söyledi:
"Artık, emekliliğini hak eden yurttaşlarımıza alın terlerinin, emeklerinin karşılığı olan aylıklarını 15 ile 20 gün arasında değişen sürelerle bağlıyoruz. Hedefimiz bir tuşla emekliliği gerçekleştirmektir. Vatandaş geldiğinde aynı gün içinde maaş bağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
İlker KILIÇASLAN - Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF