Kkyd Kapsamında 16 Projeye Daha Onay Çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kkyd Kapsamında 16 Projeye Daha Onay Çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2015 10:21

MANİSA GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ HASAN ÇEBİ, KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ (KKYD) PROGRAMI KAPSAMINDA YAPILAN 10’UNCU ETAP BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRMESİNİN TAMAMLANARAK 16 PROJEYE BAKANLIK TARAFINDAN ONAY VERİLDİĞİNİ AÇIKLADI.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi (KKYD) Programı kapsamında yapılan 10’uncu etap başvuruların değerlendirmesinin tamamlanarak 16 projeye bakanlık tarafından onay verildiğini açıkladı.
Programın 2006 yılından beri uygulandığını söyleyen İl Müdürü Hasan Çebi, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2006 yılından bu yana 8 etap halinde 166 proje tamamlanmış olup, toplam 37 milyon 929 bin 195 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Bu projeler kapsamında Manisa’da bin 930 kişiye daimi istihdam sağlanmıştır. 2015 yılında da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Tebliği kapsamında 16 proje kabul edilmiştir. Bu 16 projenin toplam yatırım tutarı 14 milyon 271 bin 576 TL, verilmesi planlanan hibe miktarı ise 6 milyon 779 bin 938 TL’dir. Bu yatırımlarla 2015 yılı sonuna kadar 246 kişiye doğrudan istihdam sağlanacaktır. 2015 yılında uygulanacak bu projeler ile yıllık 54 bin 817 ton meyve ve sebze işlenecek, yapılacak güneş enerjisi yatırımları ile işletmelerin enerji ihtiyaçları karşılanacak ve güneş enerjisi sistemleri ile de 570 KW / Saat elektrik üretilecektir. Ayrıca yine 2015 yılı içerisinde 9’uncu etap programı kapsamında devam eden 28 proje yürütülmektedir. Bu projelerin de toplam tutarı 31 milyon 116 bin 178 TL olup, verilmesi planlanan hibe miktarı 15 milyon 248 bin 170 TL’dir. Yıl içerisinde 9’uncu ve 10’uncu etap programı kapsamında devam eden 44 projeye verilmesi planlanan hibe miktarı 22 milyon 28 bin 108 TL’dir. Bu projelerin hepsi 2015 yılı içerisinde bitirilecektir. Böylece bu yatırımların tamamlanması ile 210 gıda sanayi yatırımı faaliyete geçmiş olacaktır” dedi.
Uygulanan bu programın amacına da değinen Çebi, “Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapılarının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacıyla Bakanlığımız tarafından 2006 yılından bu yana Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Programları uygulanmaktadır. Şimdiye kadar uyguladığımız projeler ile ilimizde üretilen ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması bazında çiftçi ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlanmıştır. Özellikle uygulanacak ve uygulanmakta olan Avrupa Birliği kaynaklı fonların kullanımı için de altyapı oluşturularak kapasite artırılmıştır. Ayrıca yürütülen projeler ile üreticilerin ürünlerine yeni pazarlar temin edilmekte ve üretilen ürünlere ek talep sağlanarak tarla - bahçe satış fiyatlarının düşmesi engellenmektedir. İşlenmiş ürün olarak da önemli miktarda ihracat yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.
Projelerin yürütülmesi süresince yatırımcıların gerekli her türlü konuda bilgi almaları için İl Müdürlüğü’nde oluşturulan proje birimine müracaatta bulunmaları gerektiğini hatırlatan Çebi, “Program kapsamında tüm uygulamalarımız İl Proje Yürütme Birimi bünyesinde sürdürülmektedir. Ayrıca gerekli her türlü bilgi Bakanlığımızın http://www.tarim.gov.tr ve İl Müdürlüğümüzün http://www.manisatarim.gov.tr/ internet adreslerinden duyurulmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak isteyen yatırımcılarımızın İl Proje Yürütme Birimine başvurmaları gerekmektedir.” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!