Güncelleme Tarihi:
Nermin UÇTU/ MANİSA, (DHA)- MANİSA'da ev kadınları tarafından yapılan ve Anadolu'nun kültürünü yaşatan kitre bebekler, 100- 250 lira arasında satılıyor. 'Manisa mehteranı', 'köylü güzeli' gibi isimlerle anılan kitre bebekleri yapan ev kadını Nilgün Beşirik, bir bebeğin 1 ayda yapıldığını ve tamamen Anadolu kültürünü yansıttığını söyledi.
Manisa'da ev kadınları, kentin tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetlerini yaptıkları bebeklerle yaşatıyor. Pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcı kullanılarak yapılan kitre bebekler, kadınlara para kazandırıyor, hem de kentin kültürünü yaşatıyor. Kitre bebek yapan ev kadını Nilgün Beşirik, bu bebeklerin 600 yıllık bir kültürü yaşattığını, Anadolu insanının günlük giyiminin bebeklerde hayat bulduğunu dile getirdi. Beşirik, kurslarla Manisa'da birçok kadının kitre bebek yapımını öğrendiğini söyledi.
KOLEKSİYONCULAR İLGİ GÖSTERİYOR
Kitre bebeklere özellikle koleksiyoncuların ilgi gösterdiğini belirten Beşirik, şunları söyledi:
"Bir aylık çalışma sonunda bir kitre bebek yapılabiliyor. Bu zahmetli bir iş. Ancak, koleksiyoncular geçmişin izlerini yansıtan bu bebeklere ilgi gösteriyor. Kitre bebeklerin kız ve erkek modellerini yapıyoruz. Ayrıca 'Manisa Mehteranı', Köylü Güzeli ve Efe isimli kitre bebeklerimiz var. Tanesi 100-250 lira arasında satılıyor."
TARİHÇİLERLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR
Kitre bebeklerin yapımında tarihçilerin de kendilerine yol gösterdiğini anlatan Nilgün Beşirik, "Bebekleri yaparken tarihçilerle birlikte çalışıyoruz. Geçmiş dönemde giyilen kıyafetleri, günlük yaşamı bize anlatıyorlar. Biz de bu kıyafetleri bire bir taklit ediyoruz. Kadınlarımız kıyafetleri teker teker dikiyor. Bebeklerin yüzlerindeki ifadeler bile geçmişin izlerini yansıtmalı. Bunun için kapsamlı bir araştırma yapılıyor" dedi.
FOTOĞRAFLI