Güncelleme Tarihi:
MANİSA'nın Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi tarafından Kadın Kooperatifi bünyesinde açılan 'kitre bebek' kursuna katılan 15 kadın, Anadolu'nun yöresel kıyafet kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Uzun çalışma neticesinde üretilen kitre bebekler, 150 TL ile 700 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunularak kadınlara gelir de sağlıyor.
Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi'nin 2017 Ekim ayı içerisinde Kadın Kooperatifi bünyesinde açtığı 'kitre bebek' kursuna katılan 15 ev hanımı yaptıkları bebeklerle bir taraftan yöresel kıyafet kültürünü günümüze yansıtırken, diğer yandan yaptıkları satış ile kendilerine gelir elde ediyorlar. Pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcıyı kullanarak üretim yapan kadınlar, yaptıkları kitre bebekleri katıldıkları sergilerde beğeniye sunuyor.
BİR AYDA BİR BEBEK ÜRETİLİYOR
Manisa Kadın Kooperatifi Başkanı Nilgün Beşirik, kitre bebek yapımının zahmetli ve zor olduğunu ifade ederek, bir kursiyerin yaklaşık bir aylık zaman içinde bir kitre bebek üretebildiğini dile getirdi. Kitre bebeğin en önemli özelliğinin doğal ürünlerden yapılması olduğunu belirten Beşirik, "Eskiden bu bebekleri kırsal alanlarda annelerimiz kız çocuklarına oyuncak bebek olsun diye yapıyorlardı. Ancak günümüzde artık yapan bebek oyuncakları gözde olduğu için kitre bebek yapımı unutuldu. Kitre bebeklerin bir başka özelliği ise giydirilen yöresel kıyafetlerdir. Kitre bebekler sayesinde unutulmaya yüz tutmuş yöresel kıyafetleri de gün ışığına çıkarmış oluyoruz. Bebeklerimizde pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcıyı kullanarak, kentin tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetlerini bebekler üzerinde yaşatıyoruz. Çok zor ve zahmetli bir iş olduğu için bir ay gibi bir sürede bir bebek yapabiliyoruz" diye konuştu.
Zahmetle üretilen kitre bebekler sayesinde kursa katılan ev hanımlarının kendilerine de gelir sağladığını dile getiren Kooperatif Başkanı Beşirik ise, üretilen kitre bebekleri özellikle katıldıkları sergi ve fuarlarda satışa sunduklarını söyledi. Beşirik, "Yöresel hediyelik eşya şeklinde satışa sunduğumuz kitre bebekler yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerinin de yoğun ilgisini görüyor. Ürünlerimizi özellikle İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde düzenlenen fuar ve sergilerde satışa sunuyoruz. En düşük değeri 150 TL'ye alıcı bulan kitre bebekler, aksesuarları ile birlikte 700 TL'ye alıcı buluyor. Çünkü kitre bebeğin yapımı gerçekten çok zor. El emeğimizin karşılığı da buna tekabül ediyor. Yakın zamanda ürettiğimiz ürünleri yurt dışında da pazarlamayı düşünüyoruz" dedi.
Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, kursun haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini ifade ederek, kursa katılan ev hanımlarının ister evlerinde isterse kooperatif bünyesinde kitre bebek üretimi yapmaya devam edeceğini söyledi.
İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAFLI